WhatsApp, wat is het en hoe gebruik ik het?

WhatsApp, wat is het en hoe gebruik ik het? Je hoort de naam WhatsApp regelmatig in gesprekken voorbij komen, maar je weet niet direct wat het is. Doordat je vrienden en familie vertellen over hun WhatsApp groep en hierop regelmatig onderonsjes houden en grappen delen, ben je benieuwd. Heb je een smartphone? Leer dan nu wat WhatsApp is, hoe je het installeert en hoe je veel geld bespaart door van deze berichtendienst gebruik te maken.

WhatsApp, wat is dat nu eigenlijk?

WhatsApp is een berichtendienst op een smartphone, die het mogelijk maakt om tekstberichtjes, foto's, korte video's en korte geluidsopnames met vrienden of familie te delen. Omdat dit via het internet gebeurd en niet via de sms, is het versturen van deze berichten gratis las je op een wifi netwerk zit. Veel mensen gebruiken WhatsApp als alternatief op de sms dienst en besparen hiermee veel geld.

Het programma maakt het ook mogelijk om meerdere mensen in een gesprek uit te nodigen in een “WhatsApp groep”. Dit betekent dat op het moment dat je een berichtje stuurt, je dit direct met de hele groep deelt. Ook op het moment dat mensen in deze groep antwoorden, krijgt direct de hele groep dit te zien. Veel gezinnen, vriendengroepen en sportteams hebben zo’n groep, omdat het een makkelijke laagdrempelige manier van communiceren is. Sommige groepen bestaan voor een lange periode, sommige groepen worden aangemaakt voor een kortlopend evenement, hierna verlaten mensen veelal die groep weer.

Wat zijn de kosten van WhatsApp?

Het versturen van berichtjes is in principe kosteloos, je betaalt enkel voor het dataverbruik van je smartphone. Als je WhatsApp gebruikt via wifi, is ook het dataverbruik gratis en gaat het downloaden van bestanden en niet ten koste van je databundel.
De applicatie zelf is afhankelijk van je bestuurssysteem gratis of $ 0,99ct. Voor de iPhone, Windows Phone 7 en Symbian zijn de kosten om Whatsapp te downloaden kosteloos. Bij een Android, Java-telefoon of BlackBerry krijg je WhatsApp het eerste jaar gratis en betaal je daarna $ 0,99ct per jaar.

WhatsApp installeren

De berichtendienst van WhatsApp gebruik je door een app te downloaden op je smartphone. De WhatsApp app is beschikbaar voor een iPhone, Android telefoon, Blackberry, Symbian toestel, Java-telefoon of Windows telefoon.

Ga op je smartphone naar de appstore en zoek op “WhatsApp”. Installeer de applicatie. Na installatie voer je jouw nummer in. WhatsApp vergelijkt dan automatisch de telefoonnummers in je telefoon en geeft aan welke contacten reeds WhatsApp hebben. Deze mensen kun je direct benaderen.

Een chat starten

Een gesprek start je door in het menu onder contacten op de persoon te drukken met wie je een gesprek wilt beginnen. In het volgende scherm kies je de mogelijkheid om een bericht te sturen aan je contact. Er komt dan een leeg scherm te staan waar je je boodschap op kunt intoetsen.

Een groep aanmaken

Een groep maak je aan door in het menu onder “Chats” rechtsboven op “Nieuwe groep” te drukken. Kies een titel voor het gesprek en nodig deelnemers uit door op het blauwe plusknopje te drukken. Selecteer de deelnemers. Er komt wederom een leeg scherm te staan waar je je boodschap kunt invoeren.

Veel plezier!
© 2013 - 2024 Antoniocampina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WhatsApp gebruiken vanaf je computerWhatsApp gebruiken vanaf je computerWhatsApp is een immens populaire berichtenapp met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Via de mobiele app is het…
WhatsApp-update 2.12.250: hoe en wat met nieuwe functies?WhatsApp-update 2.12.250: hoe en wat met nieuwe functies?Op 25 augustus 2015 werd de nieuwe update van WhatsApp gelanceerd, WhatsApp 2.12.250. Er was al eerder een bèta versie,…
Bedrog met phishingmails in WhatsAppBedrog met phishingmails in WhatsAppGebruikers van WhatsApp moeten alert zijn op phishing-aanvallen. Die melden dat hun messenger-account verlopen is en ver…

Effectief communiceren, hoe zit dt?Effectief communiceren, hoe zit dt?Het lijkt in eerste instantie zo vanzelfsprekend, communiceren is iets overbrengen… je mening geven, iets vragen, zomaar…
Social media onderwegSocial media onderwegZo ongeveer iedereen kent het wel, onderweg met de smartphone of de tablet even een berichtje doorsturen, een foto plaat…
Bronnen en referenties
  • www.whatsapp.com
  • http://editorial.nl.softonic.com/whatsapp-wat-is-dat-nou-precies
Antoniocampina (16 artikelen)
Laatste update: 16-03-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.