Het geven van voorlichting

Het geven van voorlichting Op welke manier dan ook, er is een grote kans dat je ooit in je leven voorlichting zal moeten geven. Misschien voor je werk, misschien voor de vereniging waar je bij zit, misschien wel om een totaal andere reden. Voorlichting geven kan soms spanning meebrengen, maar met een paar simpele regeltjes om op terug te vallen, voel je je zekerder van jezelf en wordt dit probleem geminimaliseerd, waardoor de voorlichting het doel beter zal bereiken.

Wat is voorlichting precies?

Voorlichting is een soort manier van presenteren, die er op gericht is om de kennis, houding en het gedrag van degene die luistert te beïnvloeden. Het belang van de persoon die luistert staat hierbij voorop. Hij blijft de vrijheid houden om zelf een mening te vormen, hij kan vrij omgaan met de informatie die hij tijdens de voorlichting krijgt. Je dwingt dus niemand om een bepaalde mening aan te nemen, je probeert alleen mensen te overtuigen door informatie te geven. Voorlichtingen worden vaak gegeven, om mensen bewust te laten nadenken over bepaalde zaken. Het is een effectief middel om meerdere mensen op die manier te bereiken.

Vaststellen van het doel

Het is belangrijk dat je bij voorlichting geven een goed doel voor ogen hebt. Dit helpt ontzettend bij het geven van de voorlichting, omdat je weet wat je wilt bereiken. Je hebt drie doelen, informeren, overtuigen en activeren. Je moet voor jezelf vaststellen welke van de drie dingen je wilt bereiken bij de voorlichting. Meestal is het tijdens het geven van voorlichting zo dat je twee doelen samenvoegt. Het informeren en het activeren. Je wit informatie geven en je wilt mensen activeren om iets te doen. Het is belangrijk om van te voren een gericht doel te bepalen.

Spanning

Het kan zijn dat er veel spanning ontstaat omdat je een voorlichting moet geven. Je gaat je hierbij druk maken om de kleinste dingen, zoals hoe je moet staan, of je iets in je handen moet houden en hoe je moet praten. Meestal zijn dat dingen die er helemaal niet toe doen. Het is belangrijk om enthousiast te zijn, want daardoor valt veel van de spanning tijdens het geven van de voorlichting al van je af.

Als je enthousiast over komt, zullen mensen ook sneller aannemen wat je zegt. Het is belangrijk dat je duidelijk spreekt, maar als je goed weet wat je wilt vertellen en daar de tijd voor neemt, komt dat meestal ook wel goed. Probeer niet van een blaadje te lezen, want daar wordt spanning meestal alleen maar erger van. Het helpt om losse steekwoorden op te schrijven, zo voorkom je voorlezen, maar als je echt even kwijt bent wat je wilde zeggen, helpen de steekwoorden je wel verder.

Soorten voorlichting

Je hebt verschillende soorten voorlichting. We maken een onderscheid in individuele voorlichting en groepsvoorlichting. Het woord zegt het eigenlijk al, individuele voorlichting is gericht op één persoon. Meestal verloopt deze voorlichting ook anders dan wanneer je een voorlichting voor een hele groep geeft.

Het grote verschil is het contact dat je maakt met degene waaraan je de voorlichting geeft. Bij een individuele voorlichting zoek je veel meer contact met de persoon, bij een groepsvoorlichting is dit niet zo goed mogelijk, omdat er meerdere mensen zitten. Het is lastig om dan oogcontact te zoeken, of op reacties van de luisteraars te wachten. Bij een enkele persoon zal de voorlichting meestal ook minder tijd kosten, omdat je heel makkelijk gericht informatie kan geven, die je aan kan passen op de reactie van die ene persoon. Bij een groep kan dit niet.
© 2013 - 2024 Nikkydegraaf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind?Hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind?Seksuele voorlichting aan je kind geven is voor veel mensen niet gemakkelijk. Vaak voelt men zich toch gegeneerd om erov…
Pijn en pijnbeleid, rol van de verpleegkundigeIn veel gevallen hebben verpleegkundigen regelmatiger en frequenter contact met patiënten dan andere zorgverleners en da…
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…
Public relations en voorlichtingPublic relations is een instrument binnen de marketingcommunicatiemanagement, maar meer dan dat. Pr wordt ook intern ing…

Gouden tips voor leiders en leidinggevenGouden tips voor leiders en leidinggevenLeidinggeven vindt plaats op alle niveaus. Van de kleuterklas via het management van een ziekenhuis tot de Wereldbank. S…
Bewustwording van de non-verbale communicatieBewustwording van de non-verbale communicatieTijdens elke communicatie, bijvoorbeeld een normaal gesprek, zenden mensen constant signalen naar elkaar uit. Dit gaat d…
Bronnen en referenties
  • Gespreksvoering in de juridische praktijk
Nikkydegraaf (18 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.