Roddelen heeft een functie en is niet altijd negatief

Roddelen heeft een functie en is niet altijd negatief Roddelen doen we allemaal en eigenlijk vinden we dat helemaal niet zo'n goede eigenschap van onszelf. Vrouwen roddelen méér dan mannen zo is gebleken uit onderzoek. Er zijn verschillende manieren waarop we roddelen en het is goed om ons eigen type van roddelen te herkennen. Er zijn bepaalde manieren van roddelen die negatief zijn zoals kwaadspreken of laster. Maar er zijn ook positieve kanten aan roddel zoals het leren kennen van gewoontes en het leren van de ervaringen van anderen. Het gaat altijd om communicatie.

Roddelen is communicatie

Roddelen is uitlatingen doen over de ander of over zijn of haar gedrag. Dit heeft vaak een negatieve inhoud. Lasteren daarentegen is roddelen maar dan met leugens. Er ontstaan slachtoffers door leugenachtige roddel. Deze roddel kan pesten uitlokken en de gevolgen daarvan zijn ons inmiddels bekend. Ook roddel is een vorm van communicatie. Toch is niet alle roddel negatief maar we moeten wel bekend zijn met de effecten van ons roddelgedrag. We komen allemaal in steeds nieuwe omgevingen waar sociale vaardigheden gevraagd worden en waar roddelen een onderdeel van is. Als we ons bewust zijn van de verschillende vormen van roddelen en ons eigen patroon hierin herkennen kunnen we varen op ons eigen kompas. Mensen die zeggen "ik roddel niet" zijn zich niet bewust van het feit dat we allemaal sociale wezens zijn en met elkaar communiceren. We praten daarbij ook over derden. Roddelen heeft ook altijd bestaan. We noemden dit vroeger bakerpraatjes, gebabbel, of anekdotes. Roddelen is ook het verspreiden van nieuwtjes waarvan degene die ze vertelt denkt dat ze waar zijn. Soms gaat het slechts over geruchten.

Over wie roddelen we?

We roddelen over onze vrienden, collega's, buren, vijanden, leraren etc. Ook over mensen uit de politiek en de media wordt door ons geroddeld.

Roddelen is gezond en niet altijd negatief

In het boekje met de titel Roddelen is gezond van Dr. Charlotte De Backer worden diverse types van roddel genoemd. Deze zijn o.a.:
 • Kama Sutra roddel
 • Robinsons roddels
 • Etiquette roddel
 • Cupido chatten
 • Kletswijverij
 • Flikvlooien
 • Bloempraatjes
 • Stamboomzagerij
 • Spinnenwebwijven
 • Talentenjacht talk
 • Check chat
 • Tabloid talk

Kama Sutra roddel

Dit zijn roddels waarbij het gedrag van de ander centraal staat. Het gaat om ervaringen van andere personen specifiek op het terrein van de liefde. De verhalen kunnen positief of negatief van aard zijn. Deze vorm van roddel is eigenlijk positief te noemen omdat men kan leren van het gedrag van anderen.

Robinsons roddels

Hierbij vertellen we verhalen hoe anderen problemen in hun omgeving hebben aangepakt. Mensen lossen problemen op verschillende manieren op en met de kennis die je met deze roddels krijgt kun je zelf voordeel doen. Robinson roddels kunnen natuurlijk ook leugens bevatten en hier moeten we bedacht op zijn.

Etiquette roddel is leerzaam

Wie in een nieuwe situatie terecht komt zal al snel merken dat er geroddeld wordt over de diverse gewoontes die er in een bepaalde groep gangbaar zijn. Dit kan zijn; een nieuwe buurt, een nieuwe school of vereniging, een nieuwe werkkring. Roddel is een manier om op de hoogte te komen van hoe het hoort in de nieuwe groep. Via roddels zal je te horen krijgen wat wel en niet kan binnen de bestaande groep. Daarom is het maar beter om hier goed naar te luisteren. Men noemt deze roddel dan ook etiquette roddel. De vraag is:
 • Wat is gepast en wat is niet gepast in deze sociale omgeving
 • Uit de etiquette roddel kan ik leren hoe ik me dien te gedragen
 • Maar je kunt ook anderen leren hoe ze zich moeten gedragen om niet buiten de boot te vallen.

Cupido chatten

Hierbij gaat het om de roddels die meisjes en vrouwen spreken over jongens en mannen. Maar ook andersom. Dit kan positief zijn waarbij de ander heel positief beoordeeld wordt maar het kan ook negatief zijn. Cupido was de god van de liefde en hij was ondeugend. Ieder is op zoek naar de ideale partner.Het helpt ons om snel te weten te komen hoe iemand in een relatie echt is.
Vrouwen zullen vaak roddelen over het uiterlijk van mannen. Zo kunnen vriendinnen elkaar waarschuwen voor de reputatie van een bepaalde man of omgekeerd.

Kletswijverij

Deze vorm van roddelen moeten we proberen te vermijden want hier gaat het om gemene praatjes van mannen over mannen en vrouwen over vrouwen. Een "klets" uitdelen is eigenlijk een klap uitdelen en dat is wat men doet met kletswijverij. Over het algemeen zullen vrouwen vaker op deze manier roddelen dan mannen. Uit deze vorm van roddel zullen we niks leren en we kunnen het dan ook niet als positief beschouwen.

Flikvlooien

Bij flikvlooierij gaat het om de roddel die ontstaat als iemand iets verkeerd gedaan heeft. We spelen dan a.h.w. voor politie-agent. Door bedriegers en profiteurs aan de kaak te stellen worden de sociale structuren behouden. Dit hoeven we niet altijd als negatief te bestempelen. We kunnen denken aan de zgn. "klokkenluiders" die ergens beginnen met misstanden aan de kaak te stellen.

Bloempraatjes zijn positief

Heel positief zijn de roddels die we bloempraatjes kunnen noemen. We spreken over de verdienste van iemand. We geven de positieve gedachte die we over iemand hebben door aan de ander. Met deze mensen wil je wel verder gaan om je doel te bereiken. Ook als bloempraatjes niet helemaal waar zijn dan zullen ze nog geen schade aanrichten.

Stamboomzagerij

Bij stamboomzagerij bespreken we wie familie is van wie. Het is a.h.w. de stamboom uitpluizen. Iedereen die familie heeft is wel eens het subject van stamboomzagerij. Hier is niks mis mee mits het niet vermengd wordt met andere vormen van roddel.

Spinnenwebwijven

Spinnenwebwijven lijkt een beetje op stamboomzagerij maar hierbij gaat het niet om familierelaties maar om sociale verbanden.
Wie is bevriend met wie en wie wil beslist niet met wie omgaan. Deze vorm van roddel is van groot belang voor mensen die regelmatig van sociale omgeving veranderen. Het is goed om te beseffen dat we zelf ook regelmatig subject zijn van spinnenwebwijverij mits we tenminste sociale contacten hebben.

Talentenjacht talk

Dit zijn de praatjes waarbij we spreken over de talenten en de vaardigheden die de ander heeft. Het kan hierbij gaan om de keuze van een arts of om iemand die een bepaald bedrijf heeft. Maar ook op het gebied van sport speelt deze roddel zich af. Via talentenjacht talk krijgen we de mogelijkheid om vrienden te zoeken en tevens om de klusjesman of de juiste therapeut te vinden. En of we nu willen of niet we doen hier allemaal wel eens aan mee en zullen ook allemaal wel eens subject van dit soort roddel zijn.

Check chat

Dit gaat om heel onschuldige praatjes over gedragingen van anderen als er veranderingen zijn geweest. Men komt van vakantie terug en informeert welke veranderingen zijn opgetreden bij collega's of in de buurt. Soms leert deze vorm van roddel ons hoe we ons een volgende keer beter kunnen gedragen om binnen de groep te blijven passen.

Tabloid talk

Dit zijn de media berichten die gaan over gewone mensen. Soms heeft deze vorm slechts het kenmerk van een gerucht. Zender en ontvanger kennen elkaar niet. Het doel is het vergaren van wijsheid uit slimme roddels. We kunnen ervaring opdoen uit de verhalen die geschreven zijn over de ander. Het kunnen avonturen zijn in een ander land of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor een goed doel. De betrouwbaarheid van deze vorm van roddel hoeft niet altijd groot te zijn.

Roddelen in het algemeen

Vaak zullen de verschillende vormen van roddelen elkaar overlappen. Zo kan er een bloempraatje zijn over de goede eigenschappen van een persoon en vervolgens komt daar een negatief stukje kletswijverij bij. Dit moeten we vermijden. Het is altijd zo dat negatieve berichten langer blijven doorwerken dan positieve roddels. Als we dit in gedachten houden dan is het mogelijk om ons roddelgedrag in balans te houden. Roddelen is dan niet alleen het praten over anderen maar krijgt ook de betekenis van het leven verklaren .
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roddelen op het werk: kan het positief zijn?Roddelen op het werk: kan het positief zijn?Mensen zijn allemaal verschillend in omgang. Zo ook je collega's. Sommige collega's zijn aardig en daarmee kun je het go…
Roddelen: soms is het goedRoddelen: soms is het goedRoddelen, wie doet het niet? Mensen hebben altijd de neiging om het over anderen te hebben, zonder hen daarbij zelf aan…
Hoe voorkom je dat mensen over je roddelen?Hoe voorkom je dat mensen over je roddelen?Roddelen, eigenlijk doen we het allemaal wel een beetje, vaak onbewust maar ook vaak wel bewust. Praten over een ander w…

Friesch Dagblad Christelijk regionaal dagbladFriesch Dagblad Christelijk regionaal dagbladHet Friesch Dagblad is een krant die vanuit de christelijke overtuiging gemaakt wordt. De journalistiek van het Friesch…
Altijd afdingen van vraagprijs anders betaal je veel te veelAltijd afdingen van vraagprijs anders betaal je veel te veelBij onderhandelingen moet je altijd meer vragen dan je hoopt te krijgen. De biedende partij zal immers nooit gelijk akko…
Bronnen en referenties
 • Waarom roddelen gezond is. Dr. Charlotte de Bakker
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.