De betekenis van bepaalde kleuren

De betekenis van bepaalde kleuren Alle kleuren hebben een bepaalde betekenis of dragen een emotie met zich mee. Zo word je met blauwe kleding vaak serieuzer genomen dan met rode kleren aan. In dit artikel vind je welke betekenissen bij bepaalde kleuren horen.

Kleuren in het dagelijks leven

Elke kleur heeft dus een betekenis. Vaak kunnen kleuren echter veel beter gebruikt worden bij bepaalde objecten of activiteiten dan men denkt. Bij goed gebruik van kleuren kan men vaak veel meer bereiken. Hieronder staan kort de betekenissen van een heel aantal kleuren. Het kan handig zijn om in het vervolg bij bepaalde handelingen eerst na te denken over de kleur die je gaat gebruiken. Zo kan de kleur van je kleding veel indruk maken op mensen, maar ook de kleur van je huis inrichting, bedrijf, bedrijfslogo of auto.

Betekenissen in het kort

 • Zwart: glamour, edel, emotioneel veilig, inhoud, onderdrukking, bedreiging, zwaar
 • Donker blauw: intellectueel, communicatie, vertrouwen, efficient, plicht, kalm, koel, gedachten, serieus, senioriteit
 • Licht blauw: Rustgevend
 • Rood: fysiek, activiteit, leven, liefde/passiekracht, energie/warmte, agressie, stress, oorlog, bloed (leven)
 • Oranje: fysiek geruststellend, materieel (eten), warmte, veiligheid, overgave, plezier
 • Roze: zacht, zorg, fysiek kalm, warmte/tederheid, fysiek zwak
 • Wit: hygiëne, steriliteit, puurheid, eenvoud, sophisticated/elitair, helder
 • Groen: evenwicht, harmonie, groei/ontwikkeling, genezing, vrede
 • Geel: emotie, optimisme, humor, vertrouwen, zelfvertrouwen, extravert, vriendelijk, creatief
 • Bruin: aarde, warmte, serieus, materieel, fundament, zwaar, elementair
 • Grijs: neutraal, vochtig, onzeker, geen energie
 • Paars: spiritueel, bewust zijn, authenticiteit, waarheid, introvert, decadent

Kleurgebruik in kleding

Bedenk aan het begin van de dag wat je die dag gaat doen. Het kan verstandig zijn om je kleding daarop aan te passen.
Heb je een sollicitatie gesprek? Trek dan eerder donker blauwe kleding (intellectueel, vertrouwen en serieus) aan dan rode kleding, dan wordt je serieuzer genomen. Wil je er actief uit zien, kies dan de kleur rood voor je kleding.

Kleurgebruik bij websites

Bij een website geeft de kleur de eerste indruk. Bij een kinderwebsite is het logischer om de kleuren geel en rood te gebruiken (optimisme, humor en activiteit). Op een website met zakelijke doeleinden kun je daarentegen beter de kleur donkerblauw gebruiken (intellectueel, vertrouwen en serieus).

Voor de achtergrond van de website is het verstandig om niet een heel felle kleur te geven. Dit voelt onrustig aan voor de ogen en dit lees niet prettig voor de gebruiker.
Zorg er ook altijd voor dat de tekstkleur genoeg contrast heeft ten opzichte van de achtergrond. Felle tekstkleuren lezen over het algemeen ook minder goed dan zachte tekstkleuren.

Gebruik van kleuren bij bedrijven

Ook bij bedrijven is het belangrijk om kleuren goed te gebruiken. De uitstraling van een bedrijf wordt vaak al bepaald door de kleur, zowel in het logo als de kleuren in het gebouw bepalen deze uitstraling.
Ook kunnen bepaalde kleuren in een gebouw, het personeel beter laten functioneren. Zo hebben ontwerpers, of andere mensen die op bepaalde inspiratie nodig zijn, wat aan de kleur geel. Geel geeft creativiteit. Zij zullen waarschijnlijk tot meer creatieve ontwerpen komen in een kantoor met veel gele tinten, dan in een kantoor met veel zwarte tinten.

Kleur eigenschappen

 • De kleur wit stoot warmte af
 • De kleur zwart trekt warmte aan
 • Zwart maakt producten vaak veel lomper dan wanneer een product wit is
 • Donkerrood kan een product een luxe uitstraling geven terwijl fel rood een product juist heel 'nep' eruit kan laten zien
 • De kleur goud maakt dingen vaak kitscherig

Andere culturen

In andere culturen hebben kleuren vaak een heel andere betekenis. De definities die hier bij bepaalde kleuren zijn gegeven gelden voor de Nederlandse cultuur (en vaak ook voor Europa en Amerka). Maar let op, want de kleur wit wordt in China bijvoorbeeld geassocieerd met de dood, terwijl dat in Nederland vaak de kleur zwart is.
© 2012 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betekenissen in dromen: KleurenBetekenissen in dromen: KleurenIn dromen komen niet alleen de kleuren zwart of wit voor. Er zijn zoveel andere kleuren die een grote rol kunnen spelen…
Kleuren: de theorieKleuren: de theorieNatuurlijk weet iedereen wat een kleur is, hoewel men het misschien niet onder woorden kan brengen. Als klein kindje zij…
Optische trucs bij het verven en inrichten van je huisOptische trucs bij het verven en inrichten van je huisKleurgebruik bij het inrichten van je huis is ontzettend belangrijk. Het toont namelijk wie je bent. Men wil dan ook bij…

Vlag en wapen van Waddeneiland AmelandVlag en wapen van Waddeneiland AmelandAmeland heeft een eigen vlag en wapen. De kleuren die bij het eiland horen zijn geel en blauw. Het is een mooie kleurenc…
Sociale media, verrijking of verarming?Waar we vroeger een diep gesprek voerden, met een goede vriend, of lange brieven schreven om een geliefde in onze zielen…
Ruttger (31 artikelen)
Laatste update: 12-07-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.