Leerkracht worden is een roeping!
Als je op het punt staat om een studiekeuze te maken, dan is het belangrijk dat je alles eens goed op een rijtje zet. Je kunt niet onbezonnen voor iets kiezen want dan word je binnen de kortste keren misschien wel ongelukkig. Voor een job in het onderwijs volstaat het niet om alleen maar van kinderen te houden. Er komt echter heel wat meer bij kijken. Je moet heel graag bezig zijn met je job (want het houdt nooit op), je moet een ruime interesse aan de dag kunnen leggen en ook in teamverband kunnen werken is een must. Herken jij je nog steeds in deze dingen, dan schuilt er misschien wel een geboren leerkracht in jou.
Een roeping
Leerkracht worden is niet minder dan een roeping. Het moet in je bloed zitten of je houdt het niet vol. Voor je dus een studiekeuze gaat maken, is het belangrijk dat je de voor- en nadelen even op een rijtje zet. Daarnaast moet je ook rekening houden met je persoonlijke eigenschappen. Sluiten die nauw aan bij de kenmerken van een goeie leerkracht, dan ben je al een stap dichter bij je droom. Uiteraard is niet elke meester of juf een even grote creatieve duizendpoot of een energieke teamspeler, maar toch moeten er verschillende facetten van het lesgeven een link hebben met jou. Anders zul je je na een tijdje heel wat minder goed in je vel gaan voelen.
Met een open geest kun je nog veel leren
Sta dus vooral stil bij je eigen karakter en bij je manier van aanpakken. Het is helemaal niet zo dat je niets kan leren, zowel tijdens de opleiding als tijdens de eerste jaren dat je les geeft. Toch moet er een basis bij jou aanwezig zijn. In die basis zie ik ook iemand met een open geest. Er zullen heel wat nieuwe indrukken op je afkomen en daarvoor moet je openstaan. Sluit je je daarvoor af, dan zul je nooit mee evolueren in je job als leerkracht. Onderwijzen houdt dan ook net iets meer in dan de kinderen iets leren zoals rekenen en schrijven. Er worden ook nog tal van andere facetten aangesproken, zowel bij jou als bij je leerlingen.
Redenen waarom je voor een job als leerkracht zou kunnen kiezen
Contact met kinderen
Eerst en vooral moet je uiteraard graag met kinderen omgaan en hou er rekening mee dat elk kind verschillend is. Zo heb je heel slimme kinderen, maar ook kinderen die extra aandacht nodig hebben. Daarnaast zijn er ook kinderen met een stoornis zoals ADHD of autisme. Ook de thuissituatie kan heel uiteenlopend zijn. Sommige kinderen leven in armoede, andere krijgen te maken met huiselijk geweld of verwaarlozing. Je moet heel sterk in je schoenen staan om je daar als leerkracht op bepaalde momenten gewoon boven te zetten. Alle kinderen - van welke slag of stoot dan ook - moet je evenveel aandacht proberen te geven. Je moet er zijn voor hen en je kunt je aanbieden als vertrouwenspersoon. Toch is het de bedoeling dat er nog steeds een welbepaalde afstand blijft tussen jou en het kind. Problemen meenemen naar huis kan heel belastend zijn voor je eigen welbevinden en dat van je gezin.
Kinderen iets bijbrengen
Leg je graag iets uit aan medestudenten of vrienden en vriendinnen? Dan zul je dat misschien ook met kinderen kunnen. Hou hier wel rekening met het feit dat een dosis geduld mooi meegenomen is. Heb je die niet van nature, dan is het mogelijk om je daarin bij te schaven. Je factor geduld zal dan toenemen naarmate je groeit in je job. Hou er wel rekening mee dat die ook kan afnemen als je ouder wordt. In het begin zou het kunnen dat je je al snel gaat opjagen aan een kind dat net iets trager de leerstof begrijpt dan een ander. Later besef je dat niet alle kinderen gelijk zijn.
Het doel moet altijd zijn dat de kinderen iets leren dat ze voordien nog niet konden. Het moet je als leerkracht dan ook een kick geven om dat te bereiken. Dat gelukzalig gevoel is trouwens vaak nog groter bij kinderen waar je extra moeite hebt moeten voor doen. De job is zodanig veelzijdig dat je kinderen niet alleen dingen kunt bijbrengen over rekenen en taal. Sommige kinderen hebben moeite met knippen, anderen tekenen niet graag, nog anderen zijn bang om voor een groep te spreken,... Ook in deze dingen kun jij je leerlingen begeleiden en helpen om tot een hoger niveau door te groeien.
Heel afwisselende job
Als je kiest voor een job in het lager onderwijs, dan moet je bijna alle vakken gaan onderwijzen bij kinderen. Naast taal en rekenen heb je ook knutselen, muziek, wero (geschiedenis, aardrijkskunde en biologie), godsdienst,... De kennis die je moet doorgeven aan de kinderen is dan ook heel erg afwisselend.
Daarnaast komt nog dat je niet alleen voor een klas staat om kinderen iets bij te leren. Je moet ze ook op andere vlakken gaan steunen. Zo kunnen er problemen zijn met kinderen onderling, maar kunnen leerlingen thuis ook trauma's opgelopen hebben. Het is aan jou als leerkracht om de kinderen ook op dat vlak zo goed mogelijk op te vangen.
Ten derde worden er doorheen het jaar heel wat activiteiten georganiseerd op een school. Zo is er bij velen een jaarlijks schoolfeest of lopen er tijdens de verschillende trimesters afzonderlijke projecten (rond afval, kunst, boeken,...). Als leerkracht is het de bedoeling om je hier ook actief voor in te zetten.
Tot slot is contact met de ouders is in een job als leerkracht minstens even belangrijk. Je hoeft niet altijd beroep te doen op hen, maar toch is het belangrijk om hen in bepaalde omstandigheden aan te spreken. Dit kan ook het kind ten goede komen.