Werken in de ouderenzorg: iets voor mij?

Werken in de ouderenzorg: iets voor mij? Denk je er over na om te gaan werken in de ouderenzorg maar weet je niet precies wat het inhoudt en wat er van je verwacht word? Dit artikel kan je helpen bij je beslissing. Wat je werkzaamheden zullen zijn, hoe je de ouderen aanspreekt, wat je van collega's kunt verwachten, je vindt het hier.

Verzorging, verpleging of PG?

Allereerst is het makkelijk om te weten op welke van deze drie afdelingen je wilt werken aangezien de werkzaamheden behoorlijk verschillen. Als je op een afdeling komt waar mensen wonen die niet meer zelfstandig in hun eigen huis kunnen wonen vanwege (bijvoorbeeld) de ouderdom, kan het zijn dat de mensen niet veel hulp nodig hebben. Zij krijgen bijvoorbeeld hulp met wassen en aankleden, of ze moeten geholpen worden met het aantrekken van de steunkousen. Deze mensen zijn relatief zelfstandig en worden 'verzorgd'.

Er zijn ook verpleeghuizen of verpleegafdelingen binnen een woonzorgcentrum. Hier wonen mensen die niet meer in een ziekenhuis opgenomen zijn, maar nog wel veel zorg nodig hebben. Ook wonen er mensen die door bijvoorbeeld ernstige medische problemen niet meer in een verzorgingshuis kunnen blijven. Als je op zo'n verpleegafdeling werkt, zul je veel dingen voor de mensen moeten doen omdat ze dat niet meer zelf kunnen. De bewoners zijn dan ook behoorlijk afhankelijk van jou wat betreft de ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen). Soms zijn de mensen bedlegerig en worden ze ook op bed gewassen en aangekleed.
Het werk op een verpleegafdeling is lichamelijk zwaar.

Daarnaast zijn er ook PG afdelingen. PG staat voor psychogeriatrie en in een onderdeel binnen de geneeskunde dat zich bezighoudt met de geestelijke vermogens bij mensen op leeftijd. Kortgezegd verblijven hier mensen die problemen hebben met het geheugen (dementie).

De bewoner staat centraal

Het is belangrijk om deze gedachte in je achterhoofd te houden. Je doet het werk voor de bewoners, en probeert het beste voor de bewoner te doen. Belangrijk hierbij is wel, dat de bewoner zelf keuzes maakt.
Een aantal speerpunten:
  • Bewoners voelen zich thuis
  • De bewoner kan zijn en blijven wie hij/zij is
  • De bewoner vertrouwt op mijn vakkennis en begrip

Voldoe ik aan bepaalde karaktereigenschappen?

Werken met ouderen kan soms veel van je vergen. Niet iedere bewoner is even vriendelijk, of begrijpt jou. Om het voor jezelf en de bewoners leuk te houden, zijn er een paar dingen van belang:
  • Wees een luisterend oor.
  • Heb geduld met de bewoners.
  • Heb respect voor de bewoners en hun eigendommen.
  • Sta familie netjes te woord.
  • Probeer wensen te vervullen.
  • Betrek de bewoner in acties.
  • Ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe.
  • Maak oogcontact met de bewoner.
  • Maak concrete afspraken en kom die na.

Lastige situaties

Ook in dit werk komen vervelende situaties voor. Bewoners kunnen soms boos of verdrietig zijn, je kunt sterfgevallen meemaken enzovoorts. Veel bewoners voelen zich onbegrepen en kunnen hierdoor soms best eens tegen je uitvallen, bijvoorbeeld als je wat later bent dan anders. Probeer dan altijd rustig te blijven en de bewoner te begrijpen. Stel je maar eens voor om compleet afhankelijk te zijn van anderen. Benader de bewoner rustig, en leg uit waarom je later bent. Vaak zal de bewoner dat begrijpen en kun je de bewoner helpen.

Voordelen van het werk

Werken in de ouderenzorg is voornamelijk erg dankbaar werk. Over het algemeen zullen de bewoners blij zijn met je komst. Je kunt echt iets voor een ander betekenen en ze een fijn gevoel geven. Daarnaast werk je in een team van collega's, wat ook erg gezellig kan zijn.
Op het moment is er veel werk in de ouderenzorg dus je hebt een grote arbeidsmarkt.

Nog niet overtuigd?

Ben je er nog niet zeker van of werken in de ouderenzorg wat voor je is? Geen zorgen, er zijn nog genoeg andere manieren om erachter te komen. Neem eens een kijkje in een woonzorgcentrum. Vraag of iemand je kan rondleiden, maak eens een praatje met bewoners. Daarnaast vragen veel instellingen vrijwilligers. Ga eens een weekje als vrijwilliger aan de gang en kijk of het iets voor je is.
© 2012 - 2024 Melanie-p, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderenzorg, voorzieningen en veranderingenOp dit moment zijn er veel ouderen, maar het worden er alleen maar meer, door de vergrijzing. Waar gaat de ouderenzorg o…
Ziekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende of verzorgende, ook wel helpende genoemd. Wie deze opleiding volgt, gaat werken in de zorg: de ouderen…

LinkedIn en Facebook: voordeel of nadeel bij sollicitatie?LinkedIn en Facebook: voordeel of nadeel bij sollicitatie?De arbeidsmarkt hapert. Dus hebben werkgevers het weer meer voor het uitkiezen. Uit onderzoek van Accountemps blijkt dat…
Werkloos? Blijf actief en positief!Werkloos? Blijf actief en positief!Als je net ontslagen bent heb je misschien nog goede hoop op een nieuwe baan, maar als je al een aantal maanden thuis zi…
Melanie-p (5 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.