De vijf meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek
Het zijn niet de ingewikkelde vragen die je nekken bij een sollicitatiegesprek, zoals je zou verwachten. Nee, juist de simpelste vragen kunnen je treffen met de gevreesde black-out. Gelukkig is daar arbeidsbemiddelaar Accountemps, die ons verklapt wat precies de meestgestelde vragen zijn bij een sollicitatiegesprek. Plus uiteraard het geheim van de smid, ofwel, de manier waarop je die vragen glansrijk beantwoordt en de baan bemachtigt.
Solliciteren is niet meer wat het ooit geweest is. Er was die gouden tijd waarin werkgevers de meest felbegeerde kandidaten een reisje naar exotische oorden in het vooruitzicht stelden, een dikke lease-auto... en nog meer moois, simpelweg omdat de arbeidsmarkt zo krap was. Anno nu moet je je als sollicitant vaak zien te onderscheiden tussen hele bosjes kandidaten met dezelfde of nog betere kwalificaties. Gelukkig zijn er manieren om je dan toch nog in de markt te prijzen. Ten eerste blijkt, dat personeelsfunctionarissen helemaal niet de perfecte kandidaat zoeken. Ze hebben vaak juist het meeste op met de persoonlijkheid die hen toevallig het meeste ligt, of met degene die voor henzelf of voor de specifieke functie het beste 'voelen.' Ten tweede is kennis macht. Liefst niet zomaar kennis, maar voorkennis! Handelen met voorkennis is verboden op de beursvloer, maar geboden bij het glansrijk doorstane sollicitatiegesprek. Hoe? Lees verder...
Voorkom de gevreesde blackout
Arbeidsbemiddelaar Accountemps bracht de vijf meest gestelde vragen in kaart die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Voor we daarop ingaan, een waarschuwing om ter harte te nemen. Niet de meest ingewikkelde, maar juist de meest simpel lijkende vragen kunnen je tijdens een sollicitatiegesprek met die gevreesde mond vol tanden laten staan. Accountemps wijst er terecht op dat we veel te vaak aan een sollicitatiegesprek beginnen met het idee dat we dit soort vragen 'wel even' zullen beantwoorden. Echter, zeker als de druk tijdens het gesprek toeneemt, blijkt dat mensen kostbare seconden lang en soms vergeefs zoeken naar een adequaat antwoord. Reden voor Accountemps om ons ter plekke een nuttig lesje 'meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek' aan te bieden. Dat elke keer natuurlijk pas compleet is met dé bijpassende tip om die vraag goed te beantwoorden, en de gevreesde fatale black-out te vermijden!
Meest gestelde vraag bij sollicitatiegesprekken nummer 1:
"Kun je me kort iets over jezelf vertellen?"
Pas op! Valkuil-alert! 'Kort' is een sleutelwoord. Weersta de nerveuze verleiding om bij kleuterschool te beginnen en je hele doopceel vanaf dat punt op te diepen. Bepaal vantevoren welke relevante vaardigheden en werkervaringen uit je verleden echt passen bij de functie waarvoor je vandaag je sollicitatie in hoogsteigen persoon kracht bij mag komen zetten. Weet wat je doel is, namelijk: dat degene die je vandaag of tenminste binnenkort gaat aannemen, ziet hoe het bedrijf voordeel van jou kan hebben. Nog een valkuil: degene aan de andere kant van het bureau verdrinken in prachtige kwalificaties van jouw persoon. Koopwaar die te sterk wordt aangeprezen, stinkt nogal eens - al is het maar door de spreekwoordelijke 'eigen roem'.
Meest gestelde vraag bij sollicitatiegesprekken nummer 2:
"Waarom wil je voor ons bedrijf werken?"
Valkuil-alert: dit gaat niet over jou! Het gaat niet eens in de eerste plaats over het bedrijf. Je antwoord moet voor alles duidelijk tonen dat je energie en aandacht hebt gestoken in een gedegen persoonlijk onderzoek van de organisatie. Denk aan de website natuurlijk, maar ploeter je indien van toepassing ook heen door het jaarverslag, zoek naar relevante artikelen uit publicaties enzovoort. Je mag wel een verband leggen tussen jouw eigen visie, talenten en ervaring en het bedrijf, bijvoorbeeld als het bedrijf sterk inzet op innovatie terwijl dat ook jouw eigen stokpaardje is.
Meest gestelde vraag bij sollicitatiegesprekken nummer 3:
"Wat zijn je sterktes en zwaktes?"
Ach, wat is het toch jammer dat we die vraag niet alleen vele malen gehoord hebben, maar ook nog vele malen zullen horen. 't Is een dooddoener! Maar daarom is de populariteit niet minder, dus vooruit met de geit. Geen zuchten en de ogen ten hemel heffen, maar antwoorden. Te beginnen bij het eerste gedeelte van de vraag. Echter, als je bij eerdere vragen al een en ander hebt verteld over je vaardigheden, wees dan een beetje spaarzaam. En dan de zwaktes. Een tip van Accountemps is, om dit onderdeel als eerste bij de kop te nemen. Noem dus eerst één zwakte. Vertel wat je doet en gedaan hebt om deze zwakke plek te verbeteren. Er zijn ook mensen die zwaktes presenteren die in feite sterktes zijn: bijvoorbeeld perfectionisme, dat goed van pas komt als je geacht wordt een database met gevaarlijke chemische stoffen accuraat te vullen zonder dat ergens ter wereld een kostbare ontploffing plaatsvindt. Toch is het belangrijk om tenminste één puntje te noemen waarop je jezelf nog niet zo heel geweldig vindt. Daar word je mens van in het oog van de ander. Niets let je echter om een zwakte te noemen die in dit soort werk niet van belang is, dus denk creatief. Heb je het onderdeel 'zwaktes' met de nodige opluchting achter je gelaten, schakel daarna dan over naar je sterktes. Maar alweer geldt: wees spaarzaam met jezelf bewieroken, zorg dat je kunt waarmaken wat je verkondigt en laat alles relevant zijn voor niet in de eerste plaats je eigen persoontje maar voor het bedrijf.
Meest gestelde vraag bij sollicitatiegesprekken nummer 4:
"Waar zie je jezelf over vijf jaar?"
Alweer is deze vraag een beetje een instinker. Men wil niet in de eerste plaats weten waar het jou om draait als mens in deze mooie wereld. Toekomstige werkgevers willen via deze vraag een beeld krijgen van je gedrevenheid en ambitie zoals die toepasbaar zijn voor het bedrijf. Presenteer geen star dichtgetimmerd profiel waarbij je over enige tijd de CEO van haar of zijn stoel stuitert, maar geef een ietwat flexibele schets van je professionele doelstellingen voor jouw groei en ontwikkeling op carrièrevlak. Hoe ambitieuzer de functie, des te belangrijker dat je op dit punt geen 'ach, we zien wel' houding uitstraalt!
Meest gestelde vraag bij sollicitatiegesprekken nummer 5:
"Heb je (zelf) nog vragen?"
Geheel verzadigd van informatie? Pech! Jammer dan! Alweer een valkuil-alert! Al duizel je van de gegevens in je overvolle hoofd, toch vooral geen 'nee hoor, ik weet genoeg' zeggen. Je krijgt via deze (slot)vraag immers de uitgelezen kans om je belangstelling voor de baan nog eens te onderstrepen. Overdaad schaadt, maar zorg dat je een vraag of vijf paraat hebt zodat er altijd nog wel één of twee gerichte vragen te stellen vallen, ondanks alle informatie die over je argeloze hoofd is uitgestort tijdens het gesprek. Denk aan de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf, of de focus die de organisatie voor de toekomst heeft. Gebruik je intuitie en stilzwijgende evaluatie van het gesprek tot nu toe om te bepalen of hier plaats is voor een vraag naar nadere informatie over mogelijke problemen rondom deze functie, de aanwezigheid van collega’s etcetera.
Over Accountemps
Al meer dan 60 jaar heeft Accountemps ervaring als specialist in boekhoudkundige en financiële opdrachten op uitzend- en detacheringbasis. Accountemps maakt deel uit van de groep Robert Half International en heeft wereldwijd meer dan 360 kantoren. In Nederland heeft Accountemps kantoren in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Meer informatie vindt u op: http://www.accountemps.nl.