Werktijdverkorting via het kopen van extra vrije dagen

Werktijdverkorting via het kopen van extra vrije dagen Als werknemer kun je soms best wat extra vrije tijd gebruiken, ook al kost dat geld. Maar ook het bedrijf waar je werkt kan minder draaien en dan komt het je werkgever misschien goed uit als een personeelslid wat vrije tijd tegen betaling opneemt. Omdat daarmee de personeelslasten dalen. Werktijdverkorting kan dus zowel voor werkgever als werknemer nuttig zijn. Werktijdverkorting kan in overleg en op maat worden toegesneden, simpelweg door als werkgever aan de werknemer de mogelijkheid te bieden extra vrije dagen te kopen. Dus extra vakantiedagen.

Hoogconjuctuur

In tijden van economische voorspoed, heb je het als werknemer over het algemeen behoorlijk druk. Als je dan een vrije dag opneemt wordt dat meestal de volgende dag afgestraft, omdat je een extra stapel werk moet wegwerken. Uiteraard doen je collega's wat ze kunnen, als je vrij bent, maar dat lukt niet altijd volledig.

Malaise

Tijdens economische teruggang is de situatie soms anders. Werkgevers vragen werktijdverkorting aan en de dreiging van reorganisatie en werkloosheid is alom aanwezig. Het opnemen van je vrije dagen, vakantiedagen, snipperdagen, e.d. is in zo'n situatie meestal geen probleem.

Creatieve oplossing

Mede door economische omstandigheden hebben veel bedrijven een (tijdelijke) regeling in het leven geroepen, waardoor het voor werknemers mogelijk is gemaakt om extra vakantiedagen te kopen. Op die manier hebben de werknemers meer vrije tijd en bespaart de werkgever tegelijkertijd op de loonkosten. Verlof kopen kan dus een win-win-situatie opleveren.

Hoe werkt het

Medewerkers kunnen bij zo’n regeling tot een uiterlijke datum, bijvoorbeeld eind van een jaar, extra vakantiedagen kopen bij de werkgever. Het aantal dagen kan in overleg, en zal een zekere limiet kennen, die overigens ook van de functie en aard der werkzaamheden afhankelijk is. Belangrijkste voorwaarden zullen hierbij tevens zijn:
  • Dat de leidinggevende akkoord gaat met de aankoop en opname van deze extra vakantiedagen in een bepaalde periode.
  • Dat de werknemer aan het eind van een jaar bijvoorbeeld maximaal 5 vakantiedagen mag meenemen naar het volgende jaar. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de vakantiedagen juist zoveel mogelijk worden opgenomen in de rustige periode.

Deze extra vakantiedagen zullen uiteraard voornamelijk kunnen worden opgenomen in de periode dat het in het betreffende bedrijf rustig is: Dus geen vrije dagen opnemen bij een IJsfabrikant tijdens de warme zomerweken.

Voorbeeldregeling voor het kopen van extra vakantietijd

  • Een fulltime personeelslid heeft de gelegenheid om per jaar maximaal (bijv. 4,6,8) vakantiedagen te kopen, voor een parttimer geldt uiteraard het aantal in verhouding.
  • De werknemer dient daarvoor ruim op tijd een verzoek in te dienen.
  • Logisch dat het verzoek alleen wordt geaccepteerd als het bedrijfsbelang geen schade ondervindt.
  • Meestal zal het verzoek alleen worden gehonoreerd als het verlofsaldo in het lopende kalenderjaar onvoldoende is, tenzij het bedrijfsbelang juist met die extra dagen is gediend.
  • De betaling van de gekochte vrije dagen vindt meestal plaats in de maand volgend op de maand waarin de deal is gemaakt.
  • De afrekening vindt plaats op basis van het salarisniveau van de maand waarin de vrije dagen worden afgerekend.
  • Gekochte vrije uren kunnen in principe niet worden meegenomen naar volgende jaren. Als blijkt dat niet alle extra vakantiedagen/vakantie-uren voor 31-12 zijn opgenomen, zullen de resterende dagen/uren, worden uitbetaald op basis van hetzelfde loonniveau als waarvoor ze zijn gekocht.

Eventueel verrekening via bijzondere beloning

De totale kosten van de gewenste vakantiedagen kunnen i.p.v. met het maandsalaris ook worden verrekend met bijzondere beloningen, zoals:
  • vakantietoeslag,
  • gratificatie en toeslagen,
  • eindejaarsuitkering,
  • overwerkvergoeding,
  • onregelmatigheidstoeslag.

Als de bijzondere beloning dan niet toereikend is (zijn), kan het restant van de kosten alsnog met het bruto salaris worden verrekend

Let op

  • Bovenstaand globaal voorbeeld zal in de praktijk vaak meer maatwerk zijn. Misschien omdat in de cao al een regeling over het kopen (en/of verkopen) van vakantiedagen is opgenomen.
  • Het afkopen van de wettelijke vakantiedagen gedurende het dienstverband onmogelijk is.
  • Vakantieregelingen hebben ook de instemming van de ondernemingsraad nodig. Als een werkgever een vakantieregeling wil instellen, wijzigen of intrekken, zal hij dus akkoord van de ondernemingsraad moeten vragen.
  • Het kopen van vrije tijd heeft geen effect op de hoogte van o.a de vakantietoeslag, vaste gratificatie, dertiende maand, of vaste winstdeling.
  • Het kopen of verkopen van vrije uren/dagen heeft wellicht wel consequenties voor de hoogte van uitkeringen van werknemersverzekeringen, zoals WW en WIA. Als vrije uren worden verkocht kan de uitkering hoger uitpakken. Maar indien vrije uren worden gekocht wordt de uitkering waarschijnlijk lager.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op hoeveel vakantiedagen heeft u recht?Op hoeveel vakantiedagen heeft u recht?Iedere werknemer bouwt recht op vakantiedagen op. In de wet is een minimaal aantal vastgelegd, maar de meeste werkgevers…
Hoeveel vakantiedagen & vakantiegeld per jaar?Hoeveel vakantiedagen & vakantiegeld per jaar?Werknemers in loondienst hebben recht op vakantiedagen en vakantietoeslag. Op hoeveel vakantiedagen heb je recht en hoev…
Vakantiedagen 2020 en 2021 uitbetalenVakantiedagen 2020 en 2021 uitbetalenU wilt de vakantiedagen uit 2021 en 2022 opmaken en laten uitbetalen, maar wat zijn de regels bij het opmaken van uw vak…
De vakantiedagen en het vakantiegeldDe vakantiedagen en het vakantiegeldDe meeste werknemers hebben in 2016 recht op het wettelijk aantal opgebouwde vakantiedagen per jaar. Bij het opnemen van…

Werken als beveiligerWerken als beveiligerEr is een toenemende vraag naar beveiligers. Er zijn hier verschillende redenen voor te geven. De belangrijkste reden is…
Werken als vertalerWerken als vertalerEr is een groeiende vraag naar vertalers. Het gaat dan om mensen die teksten van de ene taal in de andere taal kunnen ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bertvthul, Pixabay
  • Xperthractueel.nl (12-10-2016)
  • Groothandel Vegro
Reacties

Esther, 29-01-2014
Ik graag 20 uur werken en voor 17 uur betaald krijgen zodat ik dan 3 uur per week vakantie-uren spaar (erg handig met kindjes)
Nu stuit ik op het volgende probleem ik krijg natuurlijk ook maar voor 17 uur vakantie geld?!
Het geen wat ik verlies zou ik ook graag in vrije uren ontvangen maar weet dit niet te berekenen.

Iemand enig idee. Gr Reactie infoteur, 29-01-2014
Stel de vraag hier ook Esther
http://salaris.startpagina.nl/prikbord/

Henk Braspenning, 21-08-2013
Goedemiddag,
Ik heb een vraag over verlofuren kopen.
Ik moet voor een collega een werknemers verklaring invullen met een Basisloon van 3138,62.
Zij koopt iedere maand 3,5 verlofuren volgens de cafitariaformule.
Wat moet ik nu invullen op de werknemers verklaring, het basis loon van 3138,62 of moet ik gekochte de uren er aftrekken.

vr gr Reactie infoteur, 21-08-2013
Misschien weten ze hier het antwoord op uw vraag,
Succes.

http://personeel-organisatie.startpagina.nl/prikbord/
of
http://personeel-organisatie.startpagina.nl

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.