Minder uren gaan werken
Tegenwoordig is het niet meer standaard om veertig uur en vijf dagen in de week te werken. Mensen gaan steeds meer waarde hechten aan vrije tijd voor het gezin en hobby’s. Minder gaan werken kan negatieve gevolgen hebben voor uw loopbaan.
De meeste werknemers werken minder veertig uur. De parttimers werken meestal tussen de twintig en dertig uur. Voor fulltimers is het tegenwoordig gebruikelijk om 36 of 38 uur te werken. Niet alle functies zijn geschikt voor een deeltijdbaan. De werkgevers staan huiverig tegenover werknemers op managementniveau die deeltijd willen gaan werken. Voor andere functies is het zelfs gebruikelijk om in deeltijd te vervullen. 47 procent van de Nederlanders zou het liefst vier dagen willen werken in plaats van vijf. Minder gaan werken heeft niet alleen invloed op het maandelijkse inkomen, maar bijvoorbeeld ook op de pensioenopbouw.
Fulltime of parttime werken
Nergens werken meer mensen parttime als in Nederland. Op dit moment heeft Nederland net zoveel parttimers als fulltimers. U wordt over het algemeen als parttimer gezien indien u minder dan 35 uur werkt. Iedereen die minimaal één jaar in dienst is, heeft het wettelijke recht om parttime te gaan werken. Dit geldt overigens niet voor bedrijven waar minder dan tien mensen werken. De parttimers zijn in de meeste gevallen vrouwen.
Parttime werken
De werknemers gaan parttime werken om privé en zakelijk beter op elkaar af te stemmen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om werknemers met kleine kinderen. Een andere reden kan zijn dat de financiële noodzaak om extra gezinsinkomen te verschaffen afneemt. Een werknemer met een parttime dienstverband heeft minder carrière mogelijkheden. De meeste topfuncties zijn over het algemeen functies die zelfs meer uren vragen dan veertig uur. Werkgevers vinden het daarom ook niet handig om hier parttimers voor aan te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat parttimers naar verhouding productiever zijn dan de fulltime collega’s. Zij moeten in minder uren vaak meer doen dan de fulltimer. De parttimer zal ook minder vaak het gevoel hebben dat ze geen zin meer hebben.
Nadelen van het omzetten van een fulltime naar een parttime dienstverband
Minder salaris is uiteraard een logisch gevolg. Ook secundaire voorwaarden kunnen in sommige gevallen toegepast worden naar verhouding. Indien u eerste fulltime werkt en vervolgens parttime gaat werken, bouwt u voor de toekomst pensioen op gebaseerd op een parttime functie. Indien u tijdelijk parttime gaat werken, ontstaat er een pensioenbreuk doordat u een aantal jaren minder hebt opgebouwd. Een ander nadeel is dat er vaak meer van u verwacht wordt naar verhouding. U blijft ongeveer hetzelfde werk en verantwoordelijkheden houden, u moet het alleen in minder uren doen. U moet hierdoor efficiënter met de tijd omgaan. Een parttimer ontgaat ook vaak informatie doordat collega’s er niet bij stil taan dat ze informatie met u moeten delen. Het gevaar van een tijdelijke omzetting naar een parttime contract is, dat u later niet meer terug kunt naar een fulltime contract. Dit kan veroorzaakt worden door bedrijfseconomische omstandigheden.
Kiezen voor alternatief
In plaats van een omzetting van uw arbeidsovereenkomst naar minder uren, kunt u ook overwegen om dit eerst te realiseren via ouderschapsverlof. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van het omzetten van uw contract. U kunt eenvoudig terug naar fulltime, uw volledige pensioenopbouw blijft in stand en u kunt een fiscaal voordeel verkrijgen van de Belastingdienst.