Het sollicitatiegesprek: Hoe doe ik dat?

Eindelijk is het zo ver: je hebt de droombaan van je leven gevonden. Er staat echter nog een barrière voor deze levenswens… het sollicitatiegesprek. Veel mensen hebben sollicitatie angst wat vaak veroorzaakt wordt door onervarenheid en een gebrek aan controle. En dat terwijl zo’ n gesprek vaak bedoeld is als oriëntatie, zodat de werkgever en de sollicitant een goed beeld van elkaar krijgen. Hoe kom je een sollicitatie gesprek door?

Voorbereiding

Bereid jezelf voor op het gesprek. Zoek informatie over het bedrijf op waar je wilt gaan solliciteren. Dit kan een groot deel van de angst wegnemen. Bedenkt tevens vragen die het bedrijf zou kunnen vragen. Voorbeelden hiervan zijn:
  • wat verwacht u van dit werk?
  • Waarom wilt u deze baan?
  • Wat zijn uw beste eigenschappen?
  • Wat zijn u zwakke punten?

Nadat je de nodige vragen hebt gesteld kan je het sollicitatiegesprek gaan trainen. Bedenk antwoorden op vragen die je bijna zeker gaat krijgen. Op die manier kom je zelfverzekerd over.

Het eerste gesprek

Het is zo ver! De dag van het gesprek is aangekomen. Zorg dat je op tijd bent en kom over bezweet aan. Beter te vroeg dan te laat!

De eerste minuut

Bij een sollicitatie gesprek is de eerste minuut het belangrijkst. In deze minuut krijgt de rekruteerder al meteen een eerste indruk van jou. Hierbij wordt er vooral op de non-verbale handelingen gelet. Wat voor handdruk geef je? Wat voor kleding draag je? Ben je zenuwachtig? Let dus op deze punten, het is belangrijk dat je strak in het pak komt, anders kan dit een slechte indruk opleveren. Tevens moet je van te voren weten waar je je handen wilt laten. Deze stop je natuurlijk niet in de zakken maar gebruik je bijvoorbeeld tijdens het praten voor extra nadruk.

Oriëntatie

Het eerste gesprek dient vooral als oriëntatie. Er is een goede kans dat je beoordeeld wordt en er meerdere kandidaten mogelijk zijn. Meestal duurt het eerste gesprek een uur waarin je wordt platgegooid met vragen. Het gesprek begint vaak met een korte introductie door het bedrijf. Vervolgens wisselen beide partijen belangrijke informatie uit en volgt er een afsluiting.

Het tweede gesprek

Mits je bent geselecteerd voor een tweede gesprek dan maak je een kans op de baan. Vaak wordt er in het eerste gesprek een selectie gemaakt om vervolgens te kiezen uit de aller beste. Het tweede gesprek duurt vaak langer dan het eerste en is tevens zwaarder. Bij het tweede gesprek is er vaak een directeur of afdelingschef aanwezig die maar al te graag kennis wilt maken, schenk hier niet teveel aandacht aan.

Nog wat tips voor het tweede gesprek

In de eerste fase zal de werkgever proberen op je op het gemak te stellen door middel van een drankje. Neem deze gerust aan maar blijf alert. In het tweede gesprek is de werkgever vaak specifieker, zorg dat je dit zelf ook bent. Let tevens op je houding, ga er niet zitten als een slappe dweil maar rechtop met de borst naar voren en je handen boven de tafel. Het is vaak moeilijk maar het is van belang om je te ontspannen. Vergeet niet om regelmatig oogcontact met de werkgever te maken, doe je dat niet dan kom je erg verlegen over. Als je in paniek raakt adem dan rustig door en drink wat water, probeer het niet te laten merken.
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Goed voorbereid op sollicitatiegesprekIedereen krijgt in zijn leven te maken met solliciteren, vaak gaat er eerst een brief aan voor af en daarna volgt als u…
De vragen in een sollicitatiegesprekDe vragen in een sollicitatiegesprekBij elke toekomstige baan die je kunt krijgen, zul je pittige vragen verwachten van je aankomend werkgever. Als je niet…

Hoe voorkom je de middagdip op het werkHoe voorkom je de middagdip op het werkZelfs al heb je je de hele ochtend fit en vol energie gevoeld, na de middagpauze slaat het toe: de middagdip. Je voelt j…
Zo communiceer je een moeilijke boodschapZo communiceer je een moeilijke boodschapEen vervelende mededeling, slecht nieuws of een moeilijk onderwerp. Hoe brengen we zo'n lastige boodschap. Soms is het v…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.