Twee voorwaarden om locatie-onafhankelijk te kunnen werken

Twee voorwaarden om locatie-onafhankelijk te kunnen werken Voor de een is het slechts een droom, voor de ander werkelijkheid. Kunnen werken zonder gebonden te zijn aan een vaste locatie wint steeds meer aan populariteit. Hoe maak je een locatie-onafhankelijke werkstijl of 'digital nomad'-lifestyle mogelijk? Locatie-onafhankelijk werken heeft twee belangrijke voorwaarden: je moet een internetverbinding hebben wanneer dat nodig is en je zult je processen zo moeten inrichten dat je locatie-onafhankelijk kunt werken.

Flexibel werken is het nieuwe werken

Flexwerken is al jaren in opkomst. Mensen die flexibel werken hebben de vrijheid om te beslissen of ze bijv. thuis (een deel van het) werk doen of elders, wanneer ze dat willen doen en voor hoelang. Niet iedereen wil flexibel werken. Sommigen geven de voorkeur aan een vaste werkplek en structuur, voornamelijk vanwege de sociale contacten.

Bovendien is flexwerken niet voor iedereen geschikt. Enerzijds zijn er natuurlijk altijd beroepen waarbij het simpelweg niet kan, omdat het werk altijd locatie-gebonden is, zoals werken als politieagent of denk aan het beroep van uitvoerder in de bouw: een brug die gebouwd moet worden heeft altijd een specifieke locatie. Daar zul je dus aanwezig moeten zijn totdat het project klaar is.

Flexwerken vraagt om discipline

Het lukt niet iedereen om te flexwerken die het zou willen en die daarvoor de vrijheid heeft. Het vraagt om een behoorlijke mate van discipline. Het is verleidelijk om, wanneer je besluit drie dagen per week thuis te gaan werken, teveel andere dingen te gaan doen. In dat geval kan het helpen om je flexwerkzaamheden ergens anders dan thuis uit te voeren, zodat je minder wordt afgeleid door dagelijkse verplichtingen, zoals het huishouden. Dit soort taken zul je dan echt moeten plannen.

Vrijheid in locatie

Vooral de vrijheid in locatie is wat in het oog springt en wat het verschil maakt voor degenen die 'anders' willen werken. Zo zal bijv. 's avonds nog een paar uur sleutelen aan een website in een hutje in de bossen dat je hebt gehuurd door velen positiever worden beleefd dan wanneer ze dit onderhoud moeten doen tijdens reguliere werktijden op kantoor, waar tijdsdruk voelbaar is en afleiding door collega's aan de orde van de dag is. Hoe lang en wanneer je iets moet doen maakt minder uit wanneer je 'op je plek bent', waar dat dan ook is.

Ontmoet gelijkgestemden

Elders dan thuis werken kan bovendien een stimulans zijn doordat je je in een andere omgeving bevindt waarin je wellicht gelijkgestemden treft, maar toch niet wordt afgeleid door de mensen en gebeurtenissen waar je op een vaste werkplek mee te maken hebt. Zo kun je een flexwerkplek huren, dagelijks in een rustig café gaan zitten werken, maar je kunt ook werken terwijl je in het buitenland bent op vakantie en bewust tijd vrijmaakt om wat werk te doen.

Voorwaarden om locatie-onafhankelijk te werken

Is het idee van locatie-onafhankelijk werken ook iets voor jou? Dan moet eerst nog bekeken worden of flexwerken mogelijk is. Belangrijk zijn namelijk twee voorwaarden zonder welke flexwerken geen stand houdt. Zorg allereerst altijd dat je beschikt over een goede internetverbinding om je werkzaamheden uit te voeren en zorg daarnast dat het ook daadwerkelijk fysiek mogelijk is om ergens anders te werken door je werkprocessen zo klein mogelijk te houden.

Zorg dat je online kunt zijn wanneer nodig

Het is vaak lastig om locatie-onafhankelijk te werken wanneer je geen internet hebt. De meesten die werk verrichten in vrijheid, hebben toch op een zeker moment een (snelle) internetverbinding nodig. Je zult e-mails moeten versturen, dingen moeten opzoeken op het web, rekeningen checken, reisschema's bekijken, noem maar op.

Wil je ergens anders gaan werken, zorg er dan voor dat je de mogelijkheid hebt om een internetverbinding te krijgen. Omdat verschillende werkzaamheden vragen om verschillende internetsnelheden is het handig tijdens het reizen te checken of daar waar je naar toe gaat er een internetsnelheid beschikbaar is op locatie die voldoet aan jouw behoeften. Dit kan al met een handige app op je smartphone, zoals Speed Test.

Als je er niet zeker van kunt zijn dat waar jij verblijft er een internetverbinding mogelijk is, zorg dan dat je hier van tevoren op geanticipeerd hebt. Zo kun je werkzaamheden die om internet vragen misschien eerst doen op een plaats waar je wel online kunt zijn en kun je de werkzaamheden die ook offline kunnen elders doen.

Met andere woorden: zorg dat je óf internet hebt waar je dan ook bent op dat moment óf dat je niet afhankelijk bent van het internet. Dit vraagt uiteraard om het slim plannen van je werkzaamheden.

Houd het aantal fysieke werkprocessen zo klein mogelijk

Wil je locatie-onafhankelijk kunnen werken dan moet je werkproces dit wél mogelijk maken. Je zult niet lang ergens anders kunnen werken als je bijv. een kantoorpand huurt en een hoop werknemers onder je hebt. Het is belangrijk dat je daarom je processen minder fysiek maakt en meer 'portable'.

Hoe meer je vanachter je computer of tablet kunt doen, en als dit het enige is wat je aan werkgerelateerde items hoeft mee te nemen (op wellicht een mapje met papieren na), des te makkelijker is locatie-onafhankelijk werken te realiseren. Vandaar ook de term 'digital nomad'. Hoe meer je digitaal kunt doen, hoe vrijer je kunt zijn.
Je kunt makkelijker overzicht houden wanneer je enkel online je zaken hoeft te checken, dan wanneer ze zich fysiek ergens anders bevinden dan waar jij bent.

Enkele tips om in vrijheid te kunnen werken

Wil je echt in alle vrijheid kunnen werken dan kunnen de volgende tips je wellicht nog helpen:
  • Neem geen vaste mensen in dienst, maar werk liever met zzp'ers die ook de vrijheid hebben om locatie-onafhankelijk te werken.
  • Kies liever voor een webshop dan een fysieke winkel en kies nog liever voor informatieve producten, zoals de verkoop van e-books of online (support)diensten in plaats van fysieke producten of diensten om te verkopen. Hiervoor heb je namelijk weer een opslagplaats of een ruimte nodig en mensen die dit in goede banen leiden tijdens je afwezigheid.
© 2016 - 2024 Epiphany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nadelen van flexwerkenDe nadelen van flexwerkenHet flexibele werken was in het eerste decennia van de 21e eeuw, maar lijkt intussen langzaam op zijn retour. Steeds mee…
Thuiswerken loont en beloontThuiswerken loont en beloontVooroordelen en angst voor het organisatorische gedeelte lijkt vaak de doorslag te zijn om thuiswerken niet te stimulere…
Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Het nieuwe werken is enorm populair onder zowel werkgevers als werknemers. Maar wat is het nieuwe werken nou eigenlijk p…

De 5 geheimen van minder stress op het werkDe 5 geheimen van minder stress op het werkStress op het werk: het is schering en inslag. Haast elke baan gaat gepaard met tonnen werkstress, druk en prestatiedran…
Thuiswerken saai? Coworking als alternatief!Thuiswerken saai? Coworking als alternatief!Is alleen thuiswerken te saai? En de bibliotheek te stil of het café te luidruchtig? Dan zijn "coworking-spaces" voor ze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StartupStockPhotos, Pixabay
  • http://spiritueel.com/businessfilosofie/locatie-onafhankelijk
  • http://www.nunomad.com/blog/25-career-ideas-to-design-your-location-independent-lifestyle/
  • http://www.werken20.nl/het-nieuwe-werken/productiviteit/locatie-onafhankelijk-werken/
  • http://www.frankwatching.com/archive/2015/04/14/digital-nomad-toolkit-effectief-plaatsonafhankelijk-werken-doe-je-zo/
Epiphany (42 artikelen)
Laatste update: 18-11-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.