Klaar met studeren, en nu?
Na jaren blokken voor je tentamens tot in de late uurtjes heb je eindelijk je bul in ontvangst mogen nemen. Maar wat nu? Er zijn heel wat keuzes die een pas-afgestudeerde moet maken. Eerst een grote reis maken of toch gelijk gaan werken? Daarnaast moeten er ook behoorlijk wat dingen geregeld worden. Je studiefinanciering stopt, misschien heb je wel een flinke lening opgebouwd die moet worden terugbetaald, en die fijne studenten rekening bij de bank is ineens niet gratis meer. Lees waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je net je diploma hebt behaald.
Inhoud
Wat moet je eerst regelen?
Wanneer je stopt met je studie zijn er een aantal dingen die gelijk geregeld moeten worden. De kans is namelijk groot dat je studiefinanciering en een studentenreisproduct ontvangt. Om boetes te voorkomen moet dit nog stopgezet worden voordat je daadwerkelijk geen student meer bent.
Uitschrijven bij de onderwijsinstelling
Ten eerste, moet je je uitschrijven bij je onderwijsinstelling om daadwerkelijk geen student meer te zijn. Doe je dit niet, dan moet je collegegeld blijven betalen. Hoe dit moet hangt af van je onderwijsinstelling. Zorg er voor dat je op tijd weet hoe je je moet uitschrijven. Dit kun je doen door naar de studentenbalie te gaan. Wanneer je midden in het studiejaar stopt kan het zijn dat je een deel van je collegegeld terugkrijgt, vergeet hier niet naar te vragen.
Studiefinanciering stopzetten
Daarnaast is het belangrijk om je studiefinanciering stop te zetten. Je hebt recht op studiefinanciering tot en met de maand waarin de onderwijsinstelling je uitschrijft. Dit betekend dat als je de eerste van de maand wordt uitgeschreven, je die maand geen recht meer hebt op studiefinanciering. Om je studiefinanciering stop te zetten moet je verschillende stappen volgen:
- Eerst moet je je inloggen op Mijn DUO
- Ga naar ‘Mijn gegevens’ en kies ‘School/Studie’.
- Klik op ‘Wijzig’ achter je huidige studie. Hier kun je de einddatum van jouw studiefinanciering doorgeven
Studentenreisproduct stopzetten
Wanneer je stopt met studeren heb je geen recht meer op gratis reizen in het weekend of doordeweeks. Je moet je gratis OV dan ook stopzetten voor dat je studie is afgerond. Op de website van DUO staan de regels duidelijk aangegeven. Je studentenreisproduct zet je stop door:
- Naar een automaat te gaan en daar je OV-kaart te scannen.
- Naar 'Stopzetten producten' te gaan, of naar 'Meer' te gaan en dan naar 'Stopzetten producten'.
- Vervolgens volg je de instructies die op het scherm staan.
- Het is belangrijk om een week later te kijken of je op Mijn DUO de datum van stopzetten ziet staan, dan pas staat geregistreerd dat je officieel geen gratis OV meer hebt.
Gelukkig heeft de NS een speciale actie voor studenten. Je kunt een voordeelurenkaart en twee dagkaarten gratis aanvragen, dit moet je doen binnen drie maanden na het stopzetten van je studentenreisproduct. Je krijgt dan 40% korting in de daluren. Je kan ook kiezen voor een korting van 50% op een ander NS-abonnement naar keuze.
Studieschuld terugbetalen
Veel studenten lenen bij gedurende hun studie. Wanneer je klaar bent met je studie moet je binnen twee jaar beginnen met het terugbetalen van de lening. De regels omtrent het terugbetalen verschillen per geval, ga daarom naar de website van
DUO voor de regels die op jou van toepassing zijn.
Bankzaken
Langzaam beginnen alle voordelen die je als student had weg te vallen. Niet alleen je studiefinanciering valt weg, maar ook de gratis studentenrekening die je waarschijnlijk bij de bank had gaat ineens geld kosten. Je moet je studentenrekening omzetten naar een gewone rekening. Maak een afspraak met de bank om dit zo voordelig mogelijk te regelen en te kijken wat geschikt is voor je persoonlijke situatie.
Moet ik verhuizen?
Het zo zijn dat je in een particuliere woonruimte of een woonruimte van de studentenhuisvesting woont onder een zogenaamd 'campuscontract'. Je huurovereenkomst is dan gekoppeld aan inschrijving op je onderwijsinstelling. Dit betekent dat je de woonruimte uit moet als je klaar bent met studeren. Kijk na bij je studentenhuisvesting en in je contract hoe lang je mag blijven woning zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan en tijdig op zoek kan gaan naar vervangende woonruimte. De verhuurder is gebonden aan de wettelijke opzegtermijn van drie tot twaalf maanden, afhankelijk van je situatie.
Het campuscontract is alleen geldig als er duidelijk in het contract staat dat de woning na beëindiging van de huurovereenkomst opnieuw aan een student zal worden verhuurd. Staat dit niet in het contract, dan is het geen wettelijk campuscontract en mag de huurovereenkomst niet op basis van het campuscontract worden opgezegd.
Een baan zoeken
De meest logische stap als je klaar bent is voor jou misschien wel om gelijk te werken. Als je klaar bent met studeren heb je ineens veel meer tijd over. Wanneer je stopt met studeren vervalt je studiefinanciering, wat voor veel studenten de grootste inkomstenbron is. Dit gat moet worden opgevuld. Als je gaat werken hou je ineens veel meer geld over dan voorheen. Daarnaast zorgt het er voor dat je praktijkervaring opdoet. Een gat in je CV staat toch minder goed dan werkervaring. Hierdoor kun je in de toekomst makkelijker aangenomen worden voor je droom baan. Er zijn twee dingen die belangrijk zijn om op orde te hebben als je op zoek gaat, namelijk je CV en je LinkedIn profiel.
Je Curriculum Vitae
Je CV is je belangrijkste visitekaartje dat je mee stuurt bij je sollicitatiebrief. Je werk ervaringen, opleidingen, vaardigheden en kwaliteiten staan er in. Kortom, alles wat een werkgever moet overtuigen jou aan te nemen. Het is heel slim om altijd je CV up-to-date te houden. Wanneer je een cursus naast je studie hebt gevolgd of een bestuursjaar hebt gevolgd is het slim om dit er gelijk in te verwerken zodat je niks vergeet.
LinkedIn
LinkedIn is een sociaal netwerk speciaal voor zakelijke contacten. LinkedIn wordt steeds populairder en is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste methoden om aan een baan te komen. Je maakt een netwerk aan welke vervolgens gebruikt kan worden om een baan te vinden. Werkgevers kunnen vacatures plaatsen waar vervolgens weer op gereageerd kan worden.
Geen baan, een uitkering na je studie
Helaas betekent stoppen met studeren vaak dat je nog niet gelijk een baan hebt. En zolang je geen werk kan vinden heb je ook geen inkomen. Om dit gat op te vullen kun je in aanmerking komen voor een uitkering. Het is dan ook verstandig om je gelijk in te schrijven bij het CWI. Het duurt vaak even voordat je goed staat ingeschreven. Als je staat ingeschreven ben je officieel werkzoekend. Of je in aanmerking komt hangt af van je persoonlijke situatie.
WW-uitkering
Je kunt een WW-uitkering aanvragen als je ouder bent dan 18 en geen werk hebt. Je moet dan wel de negen maanden ervoor, minstens zes maanden aaneengesloten hebben gewerkt. Dit is dus bedoeld voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, vaak komen studenten dan ook niet in aanmerking. Er moet worden voldaan aan de volgende eisen:
- Je bent werkloos geworden en hebt daarbij tenminste vijf werkuren per week verloren vergeleken met de vorige situatie
- Je krijgt de uren die je bent verloren niet doorbetaald door je baas
- Je kunt direct beginnen wanneer er een nieuwe baan voor je beschikbaar komt
- Je hebt in de 36 weken voorafgaand aan de aanvang van je werkloosheid tenminste 26 weken gewerkt
- Je werkloosheid is niet verwijtbaar, dat wil zeggen je hebt niet zelf ontslag genomen en het is niet het gevolg van misdraging of het plegen van een strafbaar feit
- Je bent verzekerd voor de WW
De hoogte van de uitkering hangt af van de persoonlijke situatie.
Bijstandsuitkering
De meeste pas-afgestudeerde studenten zullen dus niet voldoen aan bovenstaande regels. Alleen als je de kans hebt gehad veel te werken naast je studie kom je in aanmerking en als je toevallig bent ontslagen rond de tijd dat je bent afgestudeerd. Wanneer je hier niet aan voldoet kan je een bijstandsuitkering aanvragen. Dit is bedoeld voor mensen die op eigen kracht geen eigen inkomen kunnen genereren. Je kunt het aanvragen bij de gemeente. Je krijgt dan iedere maand geld, maar je moet wel actief op zoek gaan naar een baan of een studie. Als je een bijstandsuitkering wil aanvragen moet je je aanmelden bij UWV-werkbedrijf als je jonger bent dan 27. Daarnaast moet je minimaal vier weken actief hebben gezocht naar een baan of andere opleiding. In die periode ontvang je nog geen uitkering.
Er zitten verschillende eisen aan het ontvangen van een bijstandsuitkering:
- Je bent minstens 18 jaar oud
- Je inkomen aangevuld met je eigen vermogen is te weinig om van te leven
- Je hebt geen recht op een andere uitkering zoals de WW, WAO, AOW of WAJONG
Daarnaast mag je vermogen niet hoger zijn dan 5.685 als alleenstaande. Als je meer bezit dan dat bedrag moet je het eerst opmaken voordat je ondersteuning krijgt.
Verder studeren?
Als je klaar bent met studeren hoef je er niet per se voor te kiezen om te gaan werken, je zou ook kunnen doorstuderen. Als je nog niet precies weet wat van baan je zoekt, kun je zo uitproberen te vinden wat je leuk vindt. Zeker in de tijd van crisis, waar de banen niet voor het oprapen liggen is het geen onverstandige keuze om nog verder te leren. Als je een extra studie hebt gedaan maak je over een paar jaar waarschijnlijk meer kans op een baan omdat je je kennis hebt vergroot en je je hebt kunnen specialiseren.
Reizen?
Als je nog even wil wachten met werken, een extra studie niks voor jou is en je budget het toelaat zou je er ook voor kunnen kiezen om een langere periode te gaan reizen. Vooral landen waar de kosten van levensonderhoud niet heel hoog zijn, zijn aantrekkelijk voor studenten. Zorg er wel voor dat je een goede reisverzekering hebt en je goed voorbereidt.