Veel gestelde vragen in een sollicitatiegesprek
Iedereen is zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Daar is niks mis mee. Het houd je namelijk scherp en gefocust. Wel is het belangrijk je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Je leert je elevator pitch uit je hoofd. Je weet goed wat er in je cv staat en je weet welke kwaliteiten een meerwaarde hebben voor het bedrijf waar je gaat solliciteren. Naast dit alles kun je je ook voorbereiden op de vragen die gesteld gaan worden. Vaak zijn veel van de vragen die gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek vrij standaard. Hierdoor kun je thuis met je familie al oefenen.
Tips voor een sollicitatiegesprek
- Wees eerlijk en oprecht. Mensen die zich anders voor doen dan ze zijn vallen vroeg of laat toch door de mand dus wees eerlijk. Op deze manier weet je potentiële nieuwe baas waar die aan toe is en jijzelf ook.
- Probeer een gesprek enigszins te sturen in een richting waar jouw kwaliteiten zitten. Wees wel voorzichtig dat je niet opdringerig overkomt maar doe dit subtiel door de juiste antwoorden te geven.
- Blijf je gesprekspartner aankijken. Het is storend als iemand de hele tijd naar zijn voeten kijkt. Daarbij, als je iemand in de ogen aankijkt kom je zelfverzekerd en geïnteresseerd over.
- Ga vooral niet te formeel doen, Een grapje kan best en probeer zoveel mogelijk jezelf te blijven.
- Weet wat er in je sollicitatiebrief en cv staat. Deze worden vaak gebruikt om vragen op te baseren.
- Wees vriendelijk. Niet alleen naar je potentiële nieuwe baas maar ook naar de werknemers. Als je bijvoorbeeld onaardig bent tegen een secretaresse zal zij niet geneigd zijn jou te helpen met je sollicitatie. Terwijl zij een hele hoop informatie heeft die je kan helpen bij je sollicitatie.
Het begin van een sollicitatie gesprek
De werkgever zal beginnen met een ijsbreker. Hij zal vragen of je het bedrijf kon vinden, of je nog op vakantie bent geweest, of andere dergelijke vragen. Ga hier gezellig in mee en probeer het gesprek een beetje soepel te laten beginnen. Houd wel in gedachten dat deze vragen weinig invloed zullen hebben op het resultaat van het gesprek. Veel belangrijker is de eerste indruk. Dus zorg ervoor dat je gepast gekleed bent en een goede handdruk geeft. Zoek de naam op van een HR-manager zodat je hem of haar bij de naam kunt begroeten.
Sollicitatievragen over je motivatie
Vertel eens wat meer over jezelf. Wat moeten wij weten over jou?
Vertel kort over: wie je bent, hoe oud je bent, of je getrouwd bent en waar je woont. Probeer dat gedeelte zou kort mogelijk te houden. Vervolgens vertel je over relevante werkervaringen, opleidingen en nevenactiviteiten. Wees voorzichtig dat je niet je hele levensverhaal begint te vertellen. Vertel alleen wat relevant is voor de functie.
Waarom heb je juist hier gesolliciteerd?
Vertel hier je motivatie. Laat vooral merken in je antwoord dat je je hebt verdiept in het bedrijf. Dat het een mooi pand is en dat je goede verhalen over het bedrijf hebt gehoord. Probeer ook te vertellen wat jou persoonlijk trok om te gaan solliciteren bij dat bedrijf. Algemene antwoorden als: Ik heb geen werk, een uitkering betaalt niet meer zoveel, het is dichtbij huis hebben geen waarde voor de werkgever. Hij wilt juist weten waarom je specifiek voor zijn bedrijf gekozen hebt.
Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
Dit is een antwoord waar je heel goed je kwaliteiten naar voren kunt laten komen. Laat zien waarom jij een interessante kandidaat bent en wat voor toegevoegde waarde je hebt bij het bedrijf. Probeer jezelf echt te verkopen en vermijd teveel gebruik van "ik".
Sollicitatievragen over je studie
Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?
Je vertelt waarom deze opleiding jouw interesseerde. Probeer geld niet als motivatie te gebruiken en laat merken dat je bewust hebt gekozen voor je opleiding. Vertel over de passie die je er voor hebt en de mooie kwaliteiten die je er voor kan gebruiken.
Waarom ben je gestopt met je opleiding?
Je bent eerlijk en vertelt de waarheid. Laat wel merken dat je goed over die beslissing hebt nagedacht en dat het je beter leek een andere weg in te slaan. Geen zin of te moeilijk zijn natuurlijk geen goede antwoorden. Hiermee lijkt het alsof het je allemaal weinig kan schelen en dat je geen moeite voor dingen wil doen.
Sollicitatievragen over je ambities en werkervaringen
Ik zie hier dat je van werksector veranderd bent. Kun je vertellen waarom?
Wees eerlijk en laat in je antwoord blijken dat je niet op je plaats was. Toen heb je jezelf goed geïnformeerd over ander soort werk en daar ben je actief mee aan de slag gegaan. Vertel niet over die slechte baas of dat slechte loon wat je bij die werkgever had. De werkgever is geïnteresseerd in jou niet in je oude werkgever.
Ik zie een gat in je cv. Kun je dat uitleggen?
Wees eerlijk maar probeer niet het achterste van je tong te laten zien. Had je bijvoorbeeld lichamelijke klachten opgelopen vertel dan meer over hoe je deze hebt overwonnen door doorzettingsvermogen. Probeer altijd het positieve te vertellen zonder te liegen.
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Vertel over je ambities en dromen. Laat zien dat je jezelf graag ontwikkelt. Natuurlijk heeft de werkgever het liefst dat je dat in zijn bedrijf wil doen. Vertel daarom dat je de kans ziet jezelf beter te ontwikkelen binnen zijn bedrijf. Vermijd antwoorden met dat weet ik niet. Een werkgever wil iemand die van aanpakken weet en die wil groeien. Met "dat weet ik niet" lijk je ongeïnteresseerd en niet gemotiveerd.
Sollicitatievragen of je persoonlijke competenties en kwaliteiten
Wat zijn je sterke punten?
Dit is een vraag waarmee je jezelf helemaal kan verkopen! Doe dit dan ook. Vertel over je sterke punten en geef concrete voorbeelden daarbij. Bedenk welke sterke punten interessant zijn voor de functie. Dit zijn de sterke punten die de werkgever graag hoort. Ga geen sterke punten verzinnen en blijf eerlijk.
Wat zijn je zwakke punten?
Een minder leuke vraag maar wees gewoon eerlijk. Hiermee laat je zien dat je jezelf kent en vertel dan ook meteen hoe je met deze zwakke punten omgaat. Hiermee laat je zien dat je bewust bent van je tekortkomingen en dat je aan het oefenen bent op deze punten. Je kan ook altijd zwakke punten opnoemen die niet relevant zijn voor de functie. Zeg nooit dat je geen zwakke punten hebt. Hiermee kom je arrogant over en is het simpelweg niet waar. Iedereen heeft zwakke punten.
Wat doe je in je vrije tijd?
Vertel wat over je hobby's en laat zien dat je een veelzijdig en energiek persoon bent. Probeer als het kan hobby's te benoemen die enige relevantie hebben met de functie. Benoem geen hobby's die niet in je cv staan en gevaarlijke hobby's zoals motorcross of parachutespringen kan je beter achterwege laten.
Sollicitatievragen over je professionele kwaliteiten
Kun je goed samenwerken, adviseren, analyseren, stress hanteren, communiceren, verkopen, presenteren?
Vragen over competenties zullen zeker aan bod komen. Bereid je hierop voor door goed na te denken over welke competenties belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Probeer deze op te schrijven en een voorbeeld bij elke competentie te bedenken. Vermijd dus antwoorden met alleen ja of nee en geef concrete voorbeelden uit je verleden. Er is een handig lijstje met veel
competentievragen op het internet.
Lastige sollicitatievragen
Wat verdiende je bij je vorige werkgever?
Besef dat als je hier eerlijk antwoord op geeft je onderhandelingspositie verslechterd. Probeer deze vraag dus te ontwijken door iets te zeggen in de trant van: "Mijn vorige functie is slecht te vergelijken met deze. Daarom zal de beloning ook wel heel anders zijn." of "Dat vind ik niet belangrijk. Ik vind het belangrijker dat er een passende vergoeding is bij deze functie.
Heb je nog bij andere bedrijven gesolliciteerd?
Het is helemaal niet erg als je andere sollicitaties hebtt lopen. Leg uit dat je echt een baan nodig hebt en vertel over soortgelijke vacatures waar je ook op hebt gesolliciteerd. Eerlijk zijn is belangrijk met deze vraag maar vertel ook niet te veel. Je hoeft niet het achterste van je tong te laten zien. Je kunt ook altijd nog zeggen dat zijn bedrijf je favoriet was. Motiveer je antwoord en leg uit waarom je het best bij dit bedrijf past. Hiermee laat je de werkgever zichzelf trots voelen en heb je nog een keer goed uit kunnen leggen waarom dit bedrijf jou zo boeit.
Vreemde sollicitatievragen
Soms zullen er vreemde sollicitatievragen worden gesteld. Probeer rustig te blijven en vraag of hij de vraag kan verduidelijken. Laat je dus niet van de wijs brengen en probeer een zo goed mogelijk antwoord te geven met de toekomstige functie in gedachten.
Niet gepaste sollicitatievragen
Vragen als: "Bent u homo seksueel?" of "Drinkt u veel in het weekend" zijn niet gepast. De werkgever hoort alleen vragen te stellen die relevant zijn voor de functie. Over je privéleven hoef je helemaal niks te vertellen. Je kunt zo'n vraag beantwoorden met: "Mijn privéleven heeft niks te maken met mijn werk. Ik houd deze graag gescheiden."
De gouden regel
Geloof in jezelf. Ga met een flink portie zelfvertrouwen richting je sollicitatiegesprek. Mensen die twijfelen aan zichzelf komen erg incompetent over. De helft van de communicatie is non verbaal. Een werkgever zal dit dus ook meteen zien. Dus wees trots en gedraag je daar ook naar! Je kan het!