ZZP'er worden met behoud van uitkering
Terwijl het aantal banen in de bouw daalt, neemt het aantal bouwbedrijven juist toe. Die toename komt volledig voor rekening van ontslagen bouwvakkers die als zzp‘er aan de slag gaan met behoud van een uitkering.
ZZP’er worden vanuit een WW-uitkering
Veel bouwvakkers die werkloos worden en een
WW-uitkering krijgen, overwegen om een eigen klusbedrijf te beginnen. Want in een aantal opzichten is zo’n eenmansbestaan als zzp’er aantrekkelijker dan een baan in loondienst:
- binnen een eigen bedrijf kan men het werk zelf inrichten en beter afstemmen op de persoonlijke kwaliteiten;
- ook hebben zzp’ers meer vrijheid voor het uitwerken van eigen plannen en ideeën.
En de tijd dat men werkloos is, kan men heel goed gebruiken om een bestaan als zzp’er voor te bereiden. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) legt werklozen niets in de weg om een bestaan als zelfstandige op te bouwen met behoud van uitkering. Sterker nog, men stimuleert werklozen heel nadrukkelijk om een eigen zaak te beginnen.
Eigen bedrijf beginnen vanuit de WW
Als werkloze bouwvakkers vanuit de WW een eigen klusbedrijf willen opstarten, heeft dat uiteraard wel consequenties voor de hoogte van hun WW-uitkering. Ze kunnen vanaf 2013 opteren voor twee varianten:
- ofwel stopzetting van de uitkering gedurende de uren dat men voor eigen rekening actief is. UWV brengt die uren dan in mindering op de uren waarvoor men uitkering geniet;
- ofwel gedurende 26 weken genoegen nemen met een vaste korting in procenten op de WW.
Vakbonden geen voorstander bedrijfsstart vanuit de WW
De vakbonden zijn niet erg gecharmeerd van deze ontwikkelingen. Men heeft het zelfs over een “doorgeschoten
flexcultuur”. Ondernemingen wentelen de risico’s in toenemende mate af op hun personeel. Een ZZP’er kan je immers laten komen en gaan wanneer je dat uitkomt. Én, erg voordelig, als ondernemer heb je geen vaste lasten.
Dat alles leidt er volgens de vakbonden niet alleen toe dat er te veel zzp’ers zijn en te weinig werk, maar er wordt ook gewerkt tegen te lage vergoedingen. Uurtarieven van 15 à 16 euro vormen geen uitzondering terwijl een uurtarief van pakweg 35 euro heel gebruikelijk is voor een zelfstandige zonder personeel.
ZZP'er worden vanuit een uitkeringssituatie kan leiden tot oneerlijke concurrentie
Het is de vakbeweging dan ook een doorn in het oog dat het UWV werkloze bouwvakkers aanzet om een eigen bedrijf te beginnen. De verdiensten van de zzp’er worden in dat geval verrekend met de ww-uitkering en dat is een voedingsbodem voor oneerlijke concurrentie.
Ontslagen bouwvakkers zijn via de WW immers verzekerd van een inkomen en zijn al snel geneigd om
onder de prijs te werken. De afstand tussen werknemers die wel onder de bouw-cao vallen en bouwvakkers die voor eigen rekening werken, wordt daardoor alsmaar groter. Het is dan ook geen geheim dat veel zzp’ers rond de
armoedegrens zitten.
Geld voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een fatsoenlijke pensioenvoorziening is er niet of nauwelijks.
Ondernemen doe je voor eigen rekening en risico
De vakbeweging is dan ook van mening dat de overheid deze regeling beter niet kan continueren. Ondernemen doe je immers voor eigen rekening en risico en men kan zich afvragen of een ZZP'er die met behoud van een uitkering onderneemt, wel als ondernemer mag worden aangemerkt. Die opereert immers niet geheel voor eigen rekening wat oneerlijke concurrentie in de hand werkt. De spelregels voor het binnenhalen van opdrachten moeten per slot van rekening voor iedereen gelijk zijn!