ZZP'er worden met behoud van uitkering

ZZP'er worden met behoud van uitkering Terwijl het aantal banen in de bouw daalt, neemt het aantal bouwbedrijven juist toe. Die toename komt volledig voor rekening van ontslagen bouwvakkers die als zzp‘er aan de slag gaan met behoud van een uitkering.

ZZP’er worden vanuit een WW-uitkering

Veel bouwvakkers die werkloos worden en een WW-uitkering krijgen, overwegen om een eigen klusbedrijf te beginnen. Want in een aantal opzichten is zo’n eenmansbestaan als zzp’er aantrekkelijker dan een baan in loondienst:

  • binnen een eigen bedrijf kan men het werk zelf inrichten en beter afstemmen op de persoonlijke kwaliteiten;
  • ook hebben zzp’ers meer vrijheid voor het uitwerken van eigen plannen en ideeën.

En de tijd dat men werkloos is, kan men heel goed gebruiken om een bestaan als zzp’er voor te bereiden. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) legt werklozen niets in de weg om een bestaan als zelfstandige op te bouwen met behoud van uitkering. Sterker nog, men stimuleert werklozen heel nadrukkelijk om een eigen zaak te beginnen.

Eigen bedrijf beginnen vanuit de WW

Als werkloze bouwvakkers vanuit de WW een eigen klusbedrijf willen opstarten, heeft dat uiteraard wel consequenties voor de hoogte van hun WW-uitkering. Ze kunnen vanaf 2013 opteren voor twee varianten:
  • ofwel stopzetting van de uitkering gedurende de uren dat men voor eigen rekening actief is. UWV brengt die uren dan in mindering op de uren waarvoor men uitkering geniet;
  • ofwel gedurende 26 weken genoegen nemen met een vaste korting in procenten op de WW.

Vakbonden geen voorstander bedrijfsstart vanuit de WW

De vakbonden zijn niet erg gecharmeerd van deze ontwikkelingen. Men heeft het zelfs over een “doorgeschoten flexcultuur”. Ondernemingen wentelen de risico’s in toenemende mate af op hun personeel. Een ZZP’er kan je immers laten komen en gaan wanneer je dat uitkomt. Én, erg voordelig, als ondernemer heb je geen vaste lasten.

Dat alles leidt er volgens de vakbonden niet alleen toe dat er te veel zzp’ers zijn en te weinig werk, maar er wordt ook gewerkt tegen te lage vergoedingen. Uurtarieven van 15 à 16 euro vormen geen uitzondering terwijl een uurtarief van pakweg 35 euro heel gebruikelijk is voor een zelfstandige zonder personeel.

ZZP'er worden vanuit een uitkeringssituatie kan leiden tot oneerlijke concurrentie

Het is de vakbeweging dan ook een doorn in het oog dat het UWV werkloze bouwvakkers aanzet om een eigen bedrijf te beginnen. De verdiensten van de zzp’er worden in dat geval verrekend met de ww-uitkering en dat is een voedingsbodem voor oneerlijke concurrentie.

Ontslagen bouwvakkers zijn via de WW immers verzekerd van een inkomen en zijn al snel geneigd om onder de prijs te werken. De afstand tussen werknemers die wel onder de bouw-cao vallen en bouwvakkers die voor eigen rekening werken, wordt daardoor alsmaar groter. Het is dan ook geen geheim dat veel zzp’ers rond de armoedegrens zitten. Geld voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een fatsoenlijke pensioenvoorziening is er niet of nauwelijks.

Ondernemen doe je voor eigen rekening en risico

De vakbeweging is dan ook van mening dat de overheid deze regeling beter niet kan continueren. Ondernemen doe je immers voor eigen rekening en risico en men kan zich afvragen of een ZZP'er die met behoud van een uitkering onderneemt, wel als ondernemer mag worden aangemerkt. Die opereert immers niet geheel voor eigen rekening wat oneerlijke concurrentie in de hand werkt. De spelregels voor het binnenhalen van opdrachten moeten per slot van rekening voor iedereen gelijk zijn!
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal m…
Thuiswerken en een uitkering ontvangenThuiswerken en een uitkering ontvangenThuiswerk is een bron van inkomsten en voor veel mensen is het ook de enige manier om een extraatje te verdienen. Zo zij…
Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Bij onvrijwillige werkloosheid hebt u onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. De hoogte van het bedrag is afhankeli…

Verveling op het werk, hoe ga je ermee om?Verveling op het werk, hoe ga je ermee om?Iedere dag met tegenzin naar je werk. Je vraagt je af hoe je de tijd moet doorkomen en kijkt steeds maar op de klok. Wan…
Werkloosheid onder zzp'ersWerkloosheid onder zzp'ersEr is sprake van een grote verborgen werkloosheid onder zzp'ers. Veel zelfstandigen zonder personeel profiteren ervan al…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.