Flexwerk kent voor- en nadelen

Flexwerk kent voor- en nadelen Zowat een derde van de werkenden in ons land had volgens het CBS in 2011 een tijdelijk contract. Flexwerk kent voordelen voor bedrijven maar vakbonden zien ook steeds meer de nadelen.

Flexwerk synoniem voor onzekerheid

Dat bedrijven een kleine flexibele schil nodig hebben, wordt zelfs in vakbondskringen erkend. Maar in de ogen van veel vakbondsmensen worden flexwerkers meer en meer tot wegwerpwerknemers. Ooit moet volgens hen het besef doordringen dat flexwerk vooral voordelen op korte termijn biedt, niet op lange termijn. Flexwerkers krijgen niet of nauwelijks scholing en zijn minder betrokken en loyaal.

Inzet van flexwerkers is te rechtvaardigen in tijden van piekvorming en bij ziekte, maar tegenwoordig is dat is lang niet altijd het geval. Flexwerkers worden vooral ingezet om kosten te besparen. Volgens het CBS had in 2011 bijna 30% van de werknemers een flexibel dienstverband. Politici van het kabinet Rutte 2 kunnen burgers dan wel aanmoedigen om een auto of huis te kopen, maar een derde van de werknemers durft die stap niet aan. Men weet niet of men over een half jaar nog wel een baan heeft. En voor een hypotheek komt men bij gebrek aan vast inkomen niet in aanmerking.

Is flexcultuur te ver doorgeschoten?

Zelfs vanuit de uitzendsector zelf komen er tegenwoordig signalen dat het allemaal wel een beetje minder flexibel kan. Ook in die branche constateert men natuurlijk dat een te ver doorgeschoten flexcultuur slecht is voor de economie van een land.

Daar komt bij dat louche constructies van koppelbazen en malafide uitzendbureaus de sector een slechte naam bezorgen. Personeel wordt goedkoop aangeboden omdat men geen sociale lasten afdraagt, geen vakantiegeld uitkeert en afziet van scholing. Velen associëren de term flexwerk dan weliswaar met “cool” en “hip”, maar in de praktijk is flexwerk vaak synoniem voor onzekerheid.

Baan voor het leven achterhaald

Voorstanders van de flexcultuur gaan ervan uit dat we niet meer ons hele leven bij eenzelfde baas werken. We worden mondiger als werknemer en willen zelf kiezen. Gingen we vroeger vooral werken om geld te verdienen, tegenwoordig willen we vooral onze talenten ontwikkelen. Als het nodig is om daarvoor van baan te wisselen, dan doen we dat.

Werkgevers prefereren flexibel personeelsbestand

Maar ook de werkgever wil personeel geen 40 jaar meer aan zich binden. Als het te veel inspanning vergt om een medewerker beter te maken, neemt men liever iemand anders. En het feit dat bedrijven door toenemende concurrentie ook minder langlopende orders van opdrachtgevers binnenhalen, heeft ook gevolgen voor de arbeidsovereenkomst. Werkgevers die minder zekerheid hebben, zullen ook geen langdurige arbeidsrelatie met hun medewerkers aangaan. Dat vereist dat men zijn personeelsbestand continu moet uitbreiden en inkrimpen.

Tijdelijk contract is de standaard

Terwijl we ons vroeger na een proeftijd van 1 maand doorgaans al konden verheugen op een contract voor onbepaalde tijd, moeten we ons tegenwoordig vaak al tevreden stellen met een tijdelijk contract voor pakweg 1 jaar. Op basis van de Wet Flexibiliteit en Zekerheid kunnen bedrijven drie tijdelijke contracten aanbieden voordat men een medewerker vast in dienst dient te nemen.
© 2013 - 2020 Ter-info, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bedingen in een arbeidsovereenkomstBedingen in een arbeidsovereenkomstIn een arbeidsovereenkomst kunnen allerlei bedingen staan. Bedingen zijn regelingen over bijvoorbeeld concurrentie, gevo…
Ontslag tijdens de proeftijdOntslag tijdens de proeftijdVaak wordt er in een arbeidsovereenkomst gebruikgemaakt van een proeftijd. Tijdens deze proeftijd mogen werkgever en wer…
Het concurrentiebeding: waar moet je op lettenHet concurrentiebeding: waar moet je op lettenHet concurrentiebeding zit in een groot deel van alle arbeidscontracten die worden afgesloten. Dit beding beperkt de wer…
Wet Werk&ZekerheidWet Werk&ZekerheidOp 1 januari 2015 treedt de Wet Werk&Zekerheid in werking. Hiermee veranderen er aan aantal hele belangrijke dingen in h…

De beste mannelijke modellen: fashion modellenDe beste mannelijke modellen: fashion modellenDe modellenwereld is altijd op zoek naar goede en knappe modellen. Niet alleen vrouwen zijn erg geliefd bij fashion desi…
Pas op met veelvuldig ziekteverzuim! Ontslag is mogelijkPas op met veelvuldig ziekteverzuim! Ontslag is mogelijkIndien er een arbeidscontract is aangegaan, moet de werknemer taken uitvoeren voor de werkgever. Daarbij is aanwezigheid…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Flexwerk kent voor- en nadelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ter-info
Laatste update: November 2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!