Verveling op het werk, hoe ga je ermee om?

Verveling op het werk, hoe ga je ermee om? Iedere dag met tegenzin naar je werk. Je vraagt je af hoe je de tijd moet doorkomen en kijkt steeds maar op de klok. Wanneer je weinig tot niets te doen hebt, duren de dagen lang. Je verveelt je en loopt kans een bore-out te krijgen. Wat kun je doen om deze situatie te veranderen?

Vervelen op het werk

In je omgeving zijn misschien mensen die steeds weer worden afgewezen op hun sollicitaties. Of mensen die bang zijn hun baan te verliezen. Je hebt dan het gevoel dat je blij zou moeten zijn dat je een baan hebt. Wanneer je je iedere dag verveelt en je afvraagt hoe je de tijd moet vullen, ligt een bore-out echter op de loer. Je kunt letterlijk ziek worden als je je verveelt op je werk.

Kenmerken van vervelen op het werk

Volgens verschillende onderzoeken verveelt tussen de tien en vijfentwintig procent van de werknemers zich op het werk. Sommige vervelen zich af en toe, anderen vervelen zich een groot gedeelte van de werktijd. In hun boek ‘Bore-out, als verveling je werk wordt’ hebben Philippe Rothlin en Peter R. Werder een checklist opgesteld. Met deze checklist kun je controleren of er bij jou sprake is van onderbelasting op het werk:

  • Doe je privézaken op je werk?
  • Heb je het gevoel dat je weinig te doen hebt?
  • Doe je af en toe alsof je werkt terwijl je in werkelijkheid niets te doen hebt?
  • Ben je ’s avonds moe en uitgeput terwijl je geen drukke dag hebt gehad?
  • Vind je je werk zinloos?
  • Zou je je werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
  • Zou je graag ander werk willen?
  • Stuur je tijdens je werk privémails aan collega’s?
  • Interesseert het werk je weinig of niet?
Wanneer je op vier of meer van bovenstaande vragen het antwoord ‘ja’ geeft is het wel duidelijk dat je je ernstig verveelt op je werk en hard op weg bent naar een bore-out of er zelfs al één hebt.

Schaamte over verveling

Werknemers die zich vervelen op het werk hebben vaak last van schaamtegevoelens. Ze proberen hun verveling tegenover collega’s te verbergen. Om hun werkdag te vullen houden medewerkers zich onder meer bezig met het regelen van privézaken, ze surfen op het internet, doen zo lang mogelijk over bepaalde klussen, staren uren naar hun scherm, nemen veel rookpauzes (ook als ze niet roken) lopen steeds op en neer naar de koffieautomaat of brengen veel tijd door op de wc. Je vervelen op je werk is immers ‘not done’. Je schaamt je dat je betaald wordt voor niets doen, terwijl je collega’s wel aan het werk zijn. Verveelde werknemers zijn ook bang dat het vervelen hun eigen schuld is: Misschien zouden ze initiatiefrijker en actiever moeten zijn. Ze gaan twijfelen aan zichzelf en voelen zich steeds waardelozer. Deze schaamte kan er echter voor zorgen dat je de situatie in stand houdt. Wanneer je je schaamt en niet open bent over je gebrek aan werk, is de kans klein dat er iets aan de situatie zal veranderen.
Het kan helpen om je te realiseren dat mensen met klachten over verveling over het algemeen juist géén luie mensen zijn: Het zijn juist mensen die liever meer uit hun werkdag willen halen en graag nuttig bezig willen zijn.

Gevolgen van vervelen op het werk

Wanneer je je lange tijd achtereen verveelt op je werk, kan dit leiden tot zowel psychische als lichamelijke klachten. Het kan er toe leiden dat je de taken die je wel hebt, steeds slechter gaat uitvoeren. Omdat je je verveelt, word je steeds lustelozer en krijg je minder energie. Wanneer je dan een klus moet afronden kun je het bijna niet opbrengen hiermee te starten. Je weet niet meer waar je de motivatie vandaan moet halen met als gevolg dat je prutswerk aflevert.

Ziek van verveling

Na verloop van tijd kun je zelfs letterlijk ziek worden van verveling. Je kunt last krijgen van de volgende klachten:
  • Vermoeidheid
  • Depressiviteit
  • Slecht slapen
  • Prikkelbaarheid
  • Veranderde eetlust
  • Lusteloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Hoge bloeddruk
  • Pijn in de schouders en nek
  • Afnemend zelfvertrouwen
Mensen komen zelfs in de ziektewet terecht omdat ze zich vervelen op het werk. Niet alle artsen erkennen ziekte als gevolg van verveling op het werk. Het is dus belangrijk om bij verveling in actie te komen en te proberen iets aan de situatie te doen.

Waarom verveel je je op je werk?

Het is verstandig om stil te staan bij de vraag waarom je je verveelt op je werk. Komt het eenvoudigweg omdat je te weinig taken hebt? Of is er iets anders aan de hand? Vraag jezelf af of de taken die je hebt niet te makkelijk voor je zijn. Wanneer je werk uitvoert onder je niveau kun je je gaan vervelen omdat je het werk te snel af hebt.

Wat kun je doen bij verveling op het werk?

Je hele dagen nutteloos voelen is zeer onprettig. Om je situatie te veranderen kun je de volgende dingen doen:
  • Bespreek je verveling met je leidinggevende. Geef aan dat je te weinig werk hebt en graag extra taken zou willen uitvoeren.
  • Vraag collega’s of je hen kan helpen bij hun werk. Wie weet is het werk wel onevenredig verdeeld over jou en je collega’s en help je hen enorm door wat werk van hen over te nemen.
  • Wanneer je je verveelt vanwege werk onder je niveau kun je bespreken of je uitdagender taken kunt krijgen.

Is het (voorlopig) niet mogelijk om extra of moeilijker werk uit te voeren, blijf je tijd dan nuttig besteden zodat je je niet nutteloos gaat voelen:
  • Bespreek of het mogelijk is een cursus of training te gaan volgen. Zowel het bedrijf als jij hebben hier iets aan.
  • Oriënteer je op de mogelijkheden om op een andere afdeling te gaan werken. Wie weet is de werkdruk binnen een ander team enorm hoog en zullen ze je daar met open armen ontvangen en stevig aan het werk zetten.
  • Doe de taken die wel hebt met grote concentratie en nauwkeurig. Je hebt dan in ieder geval een goed gevoel over het werk dat je wel hebt gedaan. Bovendien bewijs je hiermee een goede werknemer te zijn bij wie geen sprake is van onwil.

Lukt het dan nog steeds niet je dagen te vullen en kom je er niet uit met je werkgever, dan is het wellicht een goed idee op zoek te gaan naar een andere baan. Wie weet kan het bedrijf waar je werkt je in je zoektocht ondersteunen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Info-ing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bore-out, komt het nog voor?Bore-out, komt het nog voor?Overal worden mensen ontslagen en moeten de overige werknemers harder werken om de werkzaamheden van de gemiste collega…
Verveling leidt tot stress: bore-outVerveling leidt tot stress: bore-outTe veel werkdruk, teveel werkstress; voor je het weet ligt een burn-out op de loer. Over burn-out hoor je vaak. Uit Zwit…
Vervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauVervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauEen bore-out is minder bekend dan een nurn-out. Bij een bore-out door verveling en werken onder je niveau kunnen dezelfd…

Werken als pilootWerken als pilootVeel mensen willen piloot worden, terwijl er weinig ruimte is bij vliegmaatschappijen voor nieuwe vliegeniers. Als gevol…
ZZP'er worden met behoud van uitkeringZZP'er worden met behoud van uitkeringTerwijl het aantal banen in de bouw daalt, neemt het aantal bouwbedrijven juist toe. Die toename komt volledig voor reke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SatellitesW, Rgbstock
  • P. Rothlin, P. R. Werder, (2007). Diagnose Boreout. In het Nederlands vertaald als: Bore-out, als verveling je werk wordt, Spectrum 2009
  • www.plezieropjewerk.nl/bore-out
Info-ing (4 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.