De geheimen van succes

De geheimen van succes Iedereen droomt wel eens van een glansrijke carrière, een succesvolle onderneming of een enorme hit op welk gebied dan ook. Maar is succes wel haalbaar? Wat is er voor nodig om uiteindelijk succes te boeken? Wat zijn de valkuilen op deze interessante maar glibberige weg naar de top? Is succes alleen weggelegd voor een enkeling? De geheimen van succes van hun sluier ontdaan.

Begin met een droom

Heb een droom, hoe klein het ook lijkt. Zonder een droom om mee te beginnen valt er helemaal geen succes te behalen. Zoek uit waar je kwaliteiten nu of in de toekomst zouden kunnen liggen, wat het meest realistisch is. Je droom moet in aansluiting zijn op waar je passie ligt, of zelfs je talent.

Bepaal je doelen

Schrijf je doelstellingen op. Het is via experimenten en onderzoeken keer op keer bewezen dat degenen die hun dromen opschrijven meer succes bereiken dan degenen die dat niet doen. Velen hebben ergens vaag een idee of droom maar maken het niet concreet omdat ze het niet visualiseren. Doelen moeten kristalhelder worden op papier, liefst met een uiterste datum erbij. Je kunt je vorderingen steeds bijwerken.

Stop uitstellen

Houd ermee op om dingen uit te stellen en te roepen dat je (nog) geen tijd hebt. Degenen die nu geen tijd hebben hebben dat nimmer. Time-management heeft als sleutel dat je eerst die dingen doet die het grootst en het belangrijkst zijn en daarbij alles te doen wat je kunt doen. Uitstelgedrag komt zelden door gebrek aan tijd, maar meestal door onzekerheid over de te bewandelen weg.

Luister niet naar critici

Sommige mensen hebben de gewoonte om elk beginnend succes de grond in te boren of scheppen er behagen in om het je moeilijk te maken op je weg naar succes. Geen enkele beginnende ondernemer ontkomt aan de stroom kritieken. Deze kritieken hebben echter alleen effect als je er naar luistert. In het geval van kritiek kun je enkel iets leren als deze afkomstig is van mensen die jou willen helpen in je weg naar de top, zodat je er zeker van bent dat de kritiek beslist opbouwend bedoeld is en niet om je neer te halen.

Bouw een netwerk

Zorg er elke keer voor dat als je iemand ontmoet die een impact op je heeft door middel van gesprekken en interacties met jou, je die persoon niet uit het oog verliest. Vraag het telefoonnummer, webadres, visitekaartje of wat dan ook zodat je de persoon nogmaals kunt spreken. Zoek mensen uit waarvan je iets kunt leren, die iets kunnen betekenen voor je. Meestal zijn dit betrouwbare mensen die zich onderscheiden door een duidelijke visie en zich niet verliezen in groepsdenken en groepsgedrag.

Werk keihard

Hard werken is een vereiste om de top te behalen. Zonder een dagelijkse inzet en veel toewijding en passie kom je er zeker niet. Succes komt zelden aanwaaien maar is meestal het resultaat van veel hard werk dat na verloop van tijd wordt beloond. Soms komt het dan op anderen over alsof iemand een geluksvogel is geweest, maar men vergeet dat er soms jaren van ontberingen en alles op alles zetten voor nodig was geweest om dit te bereiken. De succesvolste mensen in de wereld hebben niets in hun schoot geworpen gekregen maar hebben bijna altijd al vele jaren van hard werken achter de rug.

Leer van fouten

Als je fouten maakt op je weg om je doelen te verwezenlijken, weet dan dat je deze kunt omzetten in een positieve ervaring in plaats van een negatieve. Ga na wat je kunt doen om iets de volgende keer beter aan te pakken. Wees niet bang voor fouten maar sta je zelf toe om er af en toe een te maken. Fouten maken betekent niet dat je ongeschikt bent maar in een proces zit om jezelf te verbeteren tot je je uiteindelijke doel hebt bereikt.

Specialiseer jezelf

Wees altijd leergierig. Het is gezegd dat vier jaren universiteitsopleiding kan worden vervangen door het dagelijks minimaal een uur lezen van boeken over het onderwerp van je keuze. Zo kun je jezelf op betrekkelijk eenvoudige manier specialiseren en dit draagt bij aan succes. Cursussen en specifieke opleidingen zijn ook een goed idee om je kennis te vergroten, zorg er in elk geval voor dat je steeds weer nieuwe dingen leert en nooit stilstaat in je ontwikkeling. Succes vereist specialisatie!

Focus niet op succes zelf

Teveel blijven hangen in de droom zal niet veel opleveren. Succes moet geen doel op zichzelf zijn maar een logische beloning van alle inzet en gedane arbeid. Zodra je succes zelf als doel gaat stellen wordt de waarschijnlijkheid dat je dat ooit bereikt kleiner.

Gooi twijfels en angsten overboord

Als je werkelijk een doel wilt behalen zul je honderd procent bereid moeten zijn om ook het bijkomende succes te ontvangen. Als je vol zit met negatieve gedachten, angsten en gebrek aan zelfvertrouwen dan zul je ook geen mensen aantrekken die jou kunnen helpen in de weg omhoog. Positief denken en van jezelf overtuigd zijn is een voorwaarde voor succes. Je kunt je gedachten sturen door elke opkomende negatieve gedachte te vervangen door een positieve.

Wees volhardend

De moeilijkste momenten zullen die zijn waarop alles tegenzit en je denkt niet vooruit te komen. Als doelen niet worden behaald kun je gaan twijfelen aan jezelf en je eigen kwaliteiten. Dit is een valkuil. Succes komt nooit met grote snelheid op je af maar heeft een lange voorbereiding nodig. Als je ongeduldig wordt kun je het bijltje erbij neergooien en dan is al het harde werk voor niets geweest. Op deze zware momenten is het het beste om gewoon door te gaan, eventueel je doelen iets bij te stellen, er dagelijks naar te kijken en te toetsen wat er haalbaar is en wat niet en last but not least te weten dat een langzaam opgebouwd succes duurzamer is dan een vlugge race naar de top, dat toch meestal weer als een kaartenhuis instort. Succes betekent in eerste instantie dikwijls veel geploeter en daarom vereist succes doorzettingsvermogen!

Wees anders dan anders

Wees niet bang om innovatief te zijn, wees trouw aan jezelf maar probeer met nieuwe ideeën te komen. De kudde volgen is de weg naar middelmatigheid. Je onderscheiden is moeilijk in deze tijd waarin alles al een keer gedaan lijkt te zijn, maar originaliteit is nog altijd een 'winner'.

Wees bereid tot opoffering

Als je werkt aan je doelen zul je je aandacht moeten verleggen en bepalen wat prioriteiten heeft en wat niet. Succesvolle mensen hebben veelal andere zaken moeten opofferen, zoals bijvoorbeeld langdurige vakanties en avondjes doorzakken. Sommige zaken kunnen simpelweg niet worden gecombineerd. Als je je tijden gaat managen zul je echter wel bewust tijd moeten vrijmaken voor privé-zaken zodat burn-out en stress worden vermeden.

Grijp kansen aan

Als zich kansen voordoen is de gemakkelijkste weg om uitvluchten te verzinnen of ze te laten liggen. Maar kansen zijn ook uitdagingen en kunnen je helpen in je weg naar je doelstellingen. Soms komen kansen slechts eenmaal op je pad en passen ze precies in je straatje. Dit kan twee reacties geven, enerzijds een schrikreactie vanwege het besef dat het 'nu of nooit' is, of anderzijds een overweldigend gevoel van 'dit is het'. Het leven strooit voortdurend met kleine kansjes en grote kansen, maar slechts weinig kansen worden gegrepen. De kunst is om precies die kansen eruit te pikken die je vooruit helpen. Dit vraagt ook om de wil tot het nemen van risico's.

Communiceer effectief

Geen enkele persoon is een eiland en voor succes heb je ook de diensten van anderen nodig. Samenwerking is in sommige beroepen een must. Wees eerlijk in je gedachten en wensen en moedig anderen aan ook met jou op deze manier te communiceren. Leer te luisteren met intuïtie, neem verantwoordelijkheid voor je werk en eventuele fouten en hou je altijd aan afspraken. Wees altijd open voor suggesties en ideeën.

Beroemde quotes over succes

 • Success is a journey, not a destination.
 • The greatest barrier to success is the fear of failure.
 • We don't grow unless we take risks. Any successful company is riddled with failures.
 • Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.
 • For success, attitude is equally as important as ability.
 • In order to succeed you must fail, so that you know what not to do the next time.
 • One secret of success in life is for a man to be ready for his opportunity when it comes.
 • Success is simple. Do what's right, the right way, at the right time.
 • Failure is success if we learn from it.
 • Pray that success will not come any faster than you are able to endure it.
 • Always bear in mind that your own resolution to succeed is more important than any other.
 • Those who have succeeded at anything and don't mention luck are kidding themselves.
 • In order to succeed, your desire for success should be greater than your fear of failure.
 • The ladder of success is best climbed by stepping on the rungs of opportunity.
 • Success is a science; if you have the conditions, you get the result.

Veel succes!

Lees verder

© 2007 - 2023 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
7 kenmerken van succes7 kenmerken van succesHet ondernemen van grote stappen die tot uitzonderlijke resultaten leiden, begint met specifieke mentale en fysieke acti…
Succesvol zijn: wat is het geheime ingrediënt?Succesvol zijn: wat is het geheime ingrediënt?Het geheim van succes is iets wat velen mensen bezig houdt. Hoe wordt je nu de beste op een bepaald gebied? En krijg je…
Succes? Wat je nodig hebt om succesvol te zijnSucces? Wat je nodig hebt om succesvol te zijnVele mensen dromen van succes maar zullen nooit succesvol worden in hun leven. Wat hebben zij niet wat succesvolle mense…
Overwin je angst voor succesSucces kan iedereen krijgen, maar er zijn genoeg angsten die mensen er van weerhouden om actie te ondernemen en daadwerk…

Sociaal contract, beoordelen van performance en carrièreSociaal contract, beoordelen van performance en carrièreWanneer je bij een organisatie betrokken bent heb je te maken met sociale contracten, performance en het uitstippelen va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reactie

Jvt, 18-12-2007
Lees dit ook eens: http://www.janvantienen.nl/archives/82 Reactie infoteur, 30-12-2007
Gelezen. Dank voor deze link. Groetjes en… succes! :) A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 25-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.