Welke kleren trek ik aan bij een sollicitatiegesprek?

Welke kleren trek ik aan bij een sollicitatiegesprek? De eerste indruk is het allerbelangrijkste bij een sollicitatiegesprek. Tijdens een gesprek moet jezelf weten te verkopen en daarvoor is het belangrijk om er verzorgd uit te zien. Voor de meeste beroepen geldt dat je je het beste conventioneel kunt kleden.

Gezichtsverzorging en kapsel

Zowel mannen als vrouwen dienen hun haar netjes te dragen. Vrouwen kunnen zich beste niet te zwaar opmaken. Bij lang haar kunnen vrouwen ervoor kiezen om de lokken op te steken. Werkgevers zien het liefst een naturel gezicht. Mannen met een baard of snor doen er goed om hun dit lichaamshaar goed bij te houden. Ga alleen met schone nagels naar een sollicitatiegesprek.

Kledingvoorschriften voor de man

De kledingkeuze is afhankelijk van de functie. Een man die solliciteert naar een commerciële functie speelt het beste op safe en gaat in pak naar het sollicitatiegesprek.

Vrijetijdskleding

Iemand die juist solliciteert bij een café of een supermarkt kan ook in nette vrijetijdskleding gaan, zoals in een nette spijkerbroek met een bijpassend keurig gestreken overhemd. Bedek tatoeages op de armen met lange mouwen. Draag nette schoenen. Vermijd stappers als gymschoenen. Let ook op de sokken. Kousen kunnen het beste in dezelfde kleur als de schoenen of broek worden gedragen.

In pak

Mannen die solliciteren naar hogere functies dienen in een net pak naar het sollicitatiegesprek te gaan. Veilige kleuren zijn antraciet, lichtgrijs of donkerblauw. Een zwart pak imponeert te veel en de kleuren bruin en beige zijn te flauw. Ook af te raden zijn streepjes en opvallende kleuren en printen. Draag ook geen ouderwetse pakken. Het hemd onder het colbert dient lange mouwen te hebben en een originele snit. Zorg ervoor dat het overhemd kreukvrij is. Korte mouwen maken een onprofessionele indruk. Ga ook voor de stropdas voor ‘veilig’. Kies een stropdas die matcht met het pak. Eventueel mag de stropdas een klein streepje hebben, maar absoluut geen drukke printen of felle kleuren. Kies liever voor de stropdas in plaats van voor een opzichtige vlinderstrik. Draag de stropdas ook als andere mannen op kantoor zonder stropdas lopen. Zo laat je zien dat je de baan graag wilt hebben. Als je bent aangenomen, kan er altijd nog zonder stropdas worden gewerkt. Bij de broek hoort een nette riem (bijvoorbeeld zwart of bruin) met een niet al te opvallende gesp.

Sieraden

Een man dient op een sollicitatiegesprek zo weinig mogelijk sieraden te dragen. Uit den boze zijn piercings, oorbellen en kettingen. Wel toegestaan zijn een net horloge, een trouwring en manchetknopen.

Koffertje

Neem eventueel een zwart of bruin koffertje mee naar het sollicitatiegesprek voor een professionele indruk. Uit den boze zijn plastic zakken. Dat maakt een goedkope indruk op de potentiële werkgever.

Kledingvoorschriften voor de vrouw

Vrijetijdskleding

Ook voor vrouwen geldt dat de kledingkeuze afhankelijk is van het bedrijf waar je wilt werken. Als je gaat voor een functie bij een zwembad, café of supermarkt is vrijetijdskleding toegestaan. Ga wel voor nette kleren. Trek geen korte rokjes, kledingstukken met een diep decolleté of uitgelubberde/verkleurde T-shirts of truien aan. Beter is het dan om te gaan voor nette broek of rok met bijvoorbeeld een truitje met een sjaaltje. Draag net schoeisel en geen gymschoenen of te sexy pumps.

Meer professionele kleding

Als je wilt werken bij bijvoorbeeld een bank of overheidsinstelling is het belangrijk er netjes uit te zien. Een altijd veilige keus is een nette rok met een witte blouse. Draag geen felle en bonte kleuren en printen. Veilige kleuren zijn grijs, marineblauw en zwart. Bij de keuze van een blouse kun je het beste kiezen voor een eenvoudige blouse. Vermijd bloesjes met een doorkijk. Ook mouwloze exemplaren zien er niet uit.

Sieraden

Ook als vrouw moet je niet te veel sieraden dragen naar een sollicitatiegesprek. Een sieraad moet passen bij de kleding. Eventuele mooie accessoires zijn een bijpassende ketting of een leuk sjaaltje, maar onthoud: nooit te wild en te uitbundig! Oorbellen horen bij een sollicitatiegesprek eenvoudig te zijn. Hang geen enorme oorringen of kunstwerken met veren en bloemen in je oren.

Schoenen

Kies bij de keuze van de schoenen voor net schoeisel. Trek geen versleten stappers of gymschoenen aan. Een bijpassende panty hoort een neutrale kleur te hebben.

Tas of koffertje

Neem hooguit één koffertje of een nette tas mee. Ga niet slepen met meerdere tassen. Plastic tassen maken een slechte indruk op je misschien wel toekomstige baas.
© 2012 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Kleding solliciatiegesprek: kledingadviesU kunt nog zo’n goede sollicitatiebrief schrijven en een indrukwekkend cv hebben opgebouwd: de eerste indruk is toch cru…
Sollicitatiegesprek voorbereidenSollicitatiegesprek voorbereidenEen sollicitatiegesprek voorbereiden is heel belangrijk. Een goede voorbereiding maakt niet alleen het gesprek aangename…

Het beroep stratenmakerHet beroep stratenmaker, is een zeer bekend beroep. Toch komt er wel wat meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Ee…
Ontslagvergoeding, wat te doen met vergoeding bij ontslag?Ontslagvergoeding, wat te doen met vergoeding bij ontslag?Tegenwoordig kan het iedereen overkomen: ontslag! Indien er sprake is van een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen…
Bronnen en referenties
  • Boek 10 Minuten Gids Sollicitatiegesprekken, Dana Morgan, Academic Service, 1999
  • http://www.carrieregids.nl/solliciteren/kledingadvies-bij-sollicitatiegesprek.html
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.