Hindoeïsme een van de oudste godsdiensten

Hindoeïsme een van de oudste godsdiensten Hindoeïsme is een van oudste godsdiensten. Het is meer dan vijfduizend jaar geleden in India ontstaan. Het is de derde grootste godsdienst ter wereld. Er leven meer dan 660 miljoen Hindoes op aarde. De meeste Hindoes leven in India en andere landen van Azië, maar ook in Zuid-Afrika, Suriname, Nederland en Engeland. Binnen het hindoeïsme hebben de Hindoes bepaalde regels. Het Sanskriet is een heilige taal voor de Hindoes. De kalender van de Hindoes rekent niet met dagen, maar met maanmaanden. Een Een maandjaar is elf dagen korter dan ons jaar. Daarom wordt er na een tijdje een schrikkelmaand tussengevoegd.

Verschillende Goden

De Hindoes geloven in een god. Die God heeft veel verschillende gedaanten en namen. Een voorbeeld: God als schepper heet Brahman. Hij is afgebeeld met vier hoofden. Voor elk hoofd een windrichting. Dus een voor het oosten een voor het westen, noorden en zuiden. God als kracht is Vishnu. Hij zorgt dat het weer vrede op aarde wordt. En god als vernietiger heet Shiva. Hij heerst over het leven en dood en schept een nieuw leven als hij danst. Hindoes geloven dat de ziel na de dood in een ander lichaam terechtkomt. Het idee dat mensen na hun dood herboren worden heat reïncarnatie. Wie goed heeft geleefd, wordt herboren in een beter mens. Je kunt niet alleen in een mens geboren worden, maar ook in een dier.

Heilige boeken

De heilige boeken van de Hindoes heten veda's. De oudste veda's zijn vierduizend jaar oud, nog ouder dan de bijbel. Er staan gezangen in die de schepping beschrijven en andere verhalen over de geschiedenis. Hindoes geloven dat God soms een menselijk lichaam aanneemt en naar aarde komt. Dat heet incarnatie. Krishna en Rama zijn twee mensen waarin god zich een tijd geïncarneerd heeft om op aarde te leven. Over Krishna en Rama en over de verschillende gedaanten van god bestaan toneelstukken en films die al heel oud zijn.

Geen vlees

De meeste Hindoes proberen een paar keer per dag te baden om zich schoon te houden. Als er een feest is of ze gaan een tempel in dan wassen ze zich ook. Ze hebben ook regels: ze moeten zich beheersen, ze mogen niet stelen en ze mogen ook nooit iemand doden. Ze geloven dat ze andere wezens geen moeten pijn doen, ook als ze zelf aan voedsel moeten komen. De meeste Hindoes eten geen vlees, want ze vinden dat iedereen moet blijven leven. Sommige Hindoes eten wel eieren, vis en vogels, maar eten geen vlees van de koe. Ze gebruiken ook geen eten dat in aanraking is geweest met rundvlees en de Hindoes drinken ook geen alcohol. Ze eten op geregelde tijden. Hindoes mogen zelf weten hoe lang en wanneer ze eten.

Kasten

De meeste Hindoes geloven dat je aan de meeste dingen weinig kunt veranderen. Ze geloven dat je mensen in kunt delen in kasten. Dat zijn groepen waartoe je behoort vanaf je geboorte. Iedere groep heeft zijn eigen plaats in een vaste rangorde binnen een groter geheel. Er zijn vier grote kasten. Tot de hoogste kaste behoren de priesters of brahmanen, daarna komen de krijgers, de boeren en de ambachtslieden en tot slot de dienaren. Er zijn ook nog twee groepen die tot geen enkele kaste behoren. Dat zijn de zogenoemde “onaanraakbaren” en de paria's. Iedereen moet binnen zijn kaste blijven. Ze zijn verplicht om in hun eigen kaste te trouwen, en ook om in hun eigen kaste te eten dat meestal door iemand is klaargemaakt uit die kaste.

Offeren

Bijna alle dagen uit het leven van de Hindoes hebben wel wat feestelijks. Zeker twee keer per dag wordt er gebeden. Bij die gebeden worden offers gebracht. Als ze gaan bidden gaan ze naar tempels. Hindoes gaan er ook naar toe als ze moeten mediteren of moeten offeren. Water, vuur, licht en bloemen worden geofferd aan beelden van de Goden. Een deel van het eten mogen ze meenemen naar huis of ze verdelen het onder de armen. De diensten worden door de priester of pandit geleid. Ze regelen ook de godsdienstige feesten. Meestal zingen Hindoes met een heel orkest erbij in een tempel.

Kinderen

Vanaf hun geboorte tot hun dood vieren de Hindoes rituelen en feesten. Na de geboorte fluistert de priester de baby heilige teksten in het oor. Als een baby twaalf dagen oud is krijgt de baby een naam dat bij een plechtig feest hoort. Op bepaalde dagen word er ter ere van dat kind een feest gegeven. Bijvoorbeeld als het kind de eerste hap vast voedsel krijgt, als hij of zij de eerste knipbeurt krijgt of als ze gaan trouwen. De jongen krijgt van zijn vader een mantra, dat is een heilige tekst of formule.

Begraven

De Hindoes verbranden hun doden. Dit doen ze tijdens een plechtige viering. Het lichaam moet door het vuur worden gereinigd en worden teruggebracht tot de oerelementen waaruit het bestaat: dit zijn aarde, vuur, water, lucht en ether (= de hoge lucht waar de Goden en de sterren zich bevinden). Pas dan krijgt de ziel een kans om in het nirwana te komen. Nirwana is een toestand van volkomen rust doordat het vuur van de hartstochten geheel gedoofd is.
Meestal worden mensen eerst voorlopig begraven en daarna, als er genoeg geld voor een feest is, weer opgegraven. Het lijk wordt dan gecremeerd of verast op een toren van bamboe of in een mooi versierde lijkkist in de vorm van een dier. Na de verbranding worden de as en de verkoolde beenderen bij elkaar gezocht. Als het kan, strooien de Hindoes de as over de rivier de Ganges. Indien dat niet mogelijk is, word de as in de zee gestrooid die in verbinding staat met de Ganges.

Divali- of lichtfeest

Met het Divali- of lichtfeest aan het begin van de herfst vieren de Hindoes de overwinning van het licht op de duisternis. De huizen worden dan schoon gemaakt en opnieuw geschilderd . Met rode verf worden door de vrouwen tekens op de ingang geschilderd. Vaak keert het teken terug van de twee voeten van Laksmi, de vrouw van Vishnu.

De meisjes en de vrouwen smeren hun handen ook in met henna verf. Kinderen gaan vaak langs huizen om vrome wensen te zeggen en krijgen snoep.
Ook in West Europa wordt dit feest gevierd, onder andere in het park. Hierbij wordt ook vuurwerk afgestoken.

Holi feest

De Hindoes vieren het hele jaar door ca. 400 feesten. Er worden bijvoorbeeld bedevaarten gehouden naar heilige tempels. Een mooi feest is het Holi feest, een tweedaags durend feest dat in het voorjaar word gevierd door de Hindoes in West-Europa. Alle kinderen gooien met ballonnen gevuld met poeder en geleurde waterverf. Er word een groot vreugdevuur aangestoken, en in het midden wordt een paal met een heks eraan neergezet.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes e…
Het hindoeïsme en de goden Vishnu, Shiva en BrahmaHet hindoeïsme en de goden Vishnu, Shiva en BrahmaHet hindoeïsme is één van de vijf wereldgodsdiensten. In Nederland wonen in 2017 ruim 100.000 Hindoestanen en wereldwijd…
Hindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHet hindoeïsme is de oudste wereldregie en ontstond ongeveer 5000 jaar geleden. De Ohm is de mantra en de Omkar het symb…
Een der oudste godsdiensten ter wereld is het HindoeïsmeEen der oudste godsdiensten ter wereld is het HindoeïsmeEen der oudste godsdiensten ter wereld is het Hindoeïsme. De godsdienst is ontstaan in India al rond 3000 voor Christus.…

Hunebed (grafkelder)Hunebed (grafkelder)Een hunebed is een van keien gemaakte grafkelder, bestaande uit enkele zijstenen, met daarop een deksteen. Het geheel is…
Sikhisme - geen hindoe, geen moslimIn Nederland leven ongeveer achtduizend Sikhs (Sikh betekent discipel). In kranten staan verschillende berichten. Een fe…
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.