Wat is het humanisme

Het humanisme is geen godsdienst zoals het christendom, jodendom en bijvoorbeeld boeddhisme dat wel zijn. Humanisten geloven namelijk niet in God of een hiernamaals. Ze geloven daarom ook niet, zoals veel andere godsdiensten dat wel doen, dat er een bepaald hoger doel of plan is. Ze hebben wel respect voor mensen die anders over die dingen denken.

Humanisme

Het humanisme stelt de mens centraal en ze gaan uit van het goede van de mens. Ze gaan ervan uit dat ieder mens een bepaalde sociale verantwoordelijkheid in zich heeft en in staat is om onderscheid te maken tussen goed en kwaad.

Humanisten leggen de nadruk op de waardigheid van de mens en het recht van het individu om zichzelf zo goed mogelijk te ontplooien, maar dit moet wel te verenigen zijn met de rechten van anderen. Persoonlijke vrijheid moet gecombineerd worden met sociale verantwoordelijkheid. Respect voor elkaar en je omgeving.

Ze vinden dat alle mensen gelijk zijn; ongeacht religie of ras en vinden dat iedereen ook het recht heeft op een gelijke behandeling. Een belangrijke regel hierin is; ga met anderen om zoals je wilt dat anderen met jouw omgaan. Humanisten streven dus naar een samenleving waarin vrijheid, gerechtigheid, verdraagzaamheid, eerbied voor de menselijke waardigheid en medemenselijkheid centraal staan.

Ontwikkeling

Ze geloven dat de mensheid constant in ontwikkeling is. Maar deze ontwikkeling, en het streven naar welvaart mag niet ten koste gaan van de natuur en het milieu. Zij geloven dat wij als mensen uit de natuur voort komen en daarom zelf ook verantwoordelijk met onze aarde om moeten gaan.

Geloven niet in God

Kortom; humanisten geloven niet in God of iets dergelijks en vinden dus eigenlijk dat alles kan en mag. Ze vinden dat iedereen het recht heeft op zoveel mogelijk vrijheid en de kans om zichzelf hierin te ontplooien en te ontwikkelen. Dit mag echter niet, of in elk geval zo min mogelijk ten koste gaan of van natuur en milieu. Daarom zijn ze dus niet alleen op zichzelf gericht maar vinden dat ze ook verantwoordelijk zijn om de wereld voor iedereen leefbaar te maken.

Iedereen heeft volgens het humanisme dus recht op een zo goed mogelijk leven maar het is ook een ieders verantwoordelijkheid eraan te werken dat anderen dat ook hebben of krijgen.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Humanistische verenigingen en organisatiesHumanistische verenigingen en organisatiesEr zijn verschillende humanistische verenigingen en stichtingen. Al deze organisaties zijn aanhangers van het humanisme.…
Cultuur binnen de Europese UnieCultuur binnen de Europese UnieBestaat er een Europese cultuur? Om deze vraag te kunnen beantwoorden zullen we niet alleen naar het heden, maar ook naa…
John Dewey (1859-1952)John Dewey (1859-1952)John Dewey was een Amerikaanse psycholoog, filosoof en pedagoog. Zijn werk heeft bijgedragen aan verschillende wetenscha…
De encyclieken Rerum Novarum en Quadragesimo annoHet einde van de 19e eeuw werd gekenmerkt door tal van nieuwe ontwikkelingen op zowel politiek als cultureel gebied. Dez…
Bronnen en referenties
  • Onafhankelijk opinietijdschrift; de Humanist
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.