Equitherapie: therapeutische werking van paarden
De helende invloed van dieren wordt steeds wijdverspreider geaccepteerd en gebruikt. In ziekenhuizen wordt steeds meer gebruik gemaakt van zogenaamde dierentherapie: zieke mensen die kleine dieren mogen aaien, verzorgen en vasthouden. Equitherapie bouwt hier op voort door therapie te geven met paarden.
Ontstaan van Equitherapie
De invloed van paarden op de psyche van de mens is voor het eerst onderzocht in 1909 door de arts R. Piekenbach. In zijn onderzoeksrapport raadde hij paardrijden aan voor versteviging van het skelet, soepelere gewrichten, bevordering van de eetlust, algeheel aansterken en hij noemde ook de mogelijke psychosomatische effecten.
De Deense vrouw Lis Hartel belandde door Polio in een rolstoel maar keerde na veel oefenen en een ijzeren wilskracht weer op de rug van haar paard, waarmee ze uiteindelijk zelfs twee keer Olympisch zilver in de dressuur won. Zij wordt gezien als hét voorbeeld van het effect van
sterke motivatie op revalidatie.
Hartel was tevens een grote inspiratiebron voor vele onderzoekers, waardoor het aantal publicaties op het gebied van therapeutisch paardrijden niet meer op één hand te tellen waren. In 1970 ontstond in Duitsland zelfs het
Kuratorium für Therapeutisches Reiten, waar artsen, fysiotherapeuten, psychologen, hippologen, pedagogen en wetenschappelijke onderzoeksinstituten hun krachten bundelen en samen vele ontdekkingen deden.
In de jaren '90 van de 20e eeuw is hieruit het therapeutisch paardrijden ontstaan, wat ontwikkeld is uit de psychotherapie in combinatie met hippische deskundigen.
De Equitherapie zelf
Equitherapie is een mengsel van diverse
therapeutische uitgangspunten. Men maakt onder andere gebruik van technieken uit de Gestaltpsychologie, de Gedragstherapie, de Client-centered therapie, Systeemtherapie en klassieke Psychotherapie.
Het paard vervult een eigen unieke rol in de Equitherapie. Equitherapie kan het beste gezien worden als een
drie-eenheid van cliënt, paard en therapeut. Het paard biedt verschillende mogelijkheden in de therapie. Zo kan het dier onder andere incongruentie tussen de lichaamstaal en het verbale gedrag ontmaskeren, de cliënt gevoelig maken voor plaats en ruimte, een luisterend oor bieden, de directe aandacht van de therapeut en therapie afleiden en op een
indirecte manier feedback geven. Een paard kan via zijn
lichaamstaal en gedrag feedback geven op het gedrag van de cliënt. Een paard zal niet meelopen met een cliënt met een onzekere houding/gevoel en dit aangeven, zonder dat hij dit met harde woorden duidelijk maakt.
De toepassingen van Equitherapie
Equitherapie kan voor uiteenlopende problematiek ingezet worden. Hieronder enkele voorbeelden:
- Psychosomatische stoornissen
- Persoonlijkheidsstoornissen (waaronder ook Borderline)
- Trauma's
- Eetstoornissen
- Angsstoornissen
- Aandachtstoornissen
- Emotionele problematiek
Verzekeringen en Equitherapie
Er zijn nog niet veel verzekeraars die Equitherapie (volledig) vergoeden. Desondanks kan met de therapie via het Persoons Geboden Budget (
PGB) in de meeste gevallen vergoed krijgen.