(Her)ontdek jezelf met niets doen

(Her)ontdek jezelf met niets doen De mens is steeds meer op zoek naar zichzelf. Op zich ook wel logisch. Door de hectiek waarin we leven en het gegeven dat we binnen een relatief kort tijdsbestek alles willen doen, gaat de schoen ergens wringen. We worden nota bene ouder dan in het verleden en dat zou ervoor moeten pleiten dat we juist meer de tijd nemen. Echter, daar ziet het nog niet naar uit. Veel mensen vinden het erg moeilijk om te veranderen en uit hun dagelijkse en vooral vaste patronen te stappen. Wat steeds meer mensen wel beseffen is dát er iets moet gebeuren. De hectiek en het 'mee moeten' wordt voor velen simpelweg steeds lastiger. Het spreekt voor zich dat het 'mee moeten’ in de vaart der volkeren ook een eigen keuze is. Alleen is het zo dat we graag ergens bij horen en per saldo wordt er van alles van ons verwacht. Niet zelden wordt het dan een kwestie van op de tenen lopend een levensproces proberen invulling te geven. Dit is alleen niet voor iedereen weggelegd óf we realiseren ons op enig moment dat het eigenlijk nergens over gaat en we ieder ons eigen levenspad moeten volgen. Alleen is dat in de praktijk niet zo eenvoudig te realiseren. Soms kan het helpen een professional in te schakelen en soms is het voldoende om zelf tot actie te komen.

Een eigen levenspad volgen

Een eigen levenspad volgen is voor lang niet iedereen even gemakkelijk. Zeker niet als je er niet bewust mee bezig bent geweest. Je bent tijdens je leven ergens bewust of onbewust ingestapt en meegegaan. Dat is niet goed of fout, zo gaat een levensproces vaak. Ook al denk je alle stappen in het leven bewust te zetten, soms gaan zaken ook gewoon onbewust. Dat neemt niet weg dat je lichaam en/of geest intern op enig moment kan gaan protesteren. Signalen zijn er om niet genegeerd te worden.

Er kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen, dat het gevoel (want dat is het meestal) boven komt drijven. Te denken valt aan zaken zoals:
  • Je loopt, eventueel zonder je het te realiseren, al enige tijd op je tenen.
  • Je doet je dingen op de automatische piloot.
  • Alles voelt zo ‘gewoon’ aan.
  • Je blijft maar moe, ook al krijg je genoeg slaap.
  • Je bedenkt je ’s avonds op de bank pas wat je die dag eigenlijk gedaan hebt.
  • Je hebt bewust of onbewust een verwachtingspatroon gewekt en men wil continu wat van je.
  • Je realiseert je dat je druk bent, maar niet erg productief.

Strikt genomen heeft bijna iedereen wel eens zo’n dag zoals hierboven opgesomd. Echter als het zich niet tot één dag beperkt, maar je er regelmatig mee te maken hebt, dan is de kans groot dat ergens iets gaat borrelen. Borrelen in de zin dat je het gevoel hebt in een geprogrammeerd geheel te zitten, dat je niet echt met je leven in het ‘nu’ staat en/of dat het je allemaal boven de pet groeit.

Besef

Het zijn uitermate belangrijke momenten, want op het moment dat je het je realiseert, heb je de eerste stap gezet. Het besef dat er iets is waar je wat mee moet – ook al weet je (nog) niet wat – is heel belangrijk. Dat zet het denken in gang. Je gaat erover nadenken, misschien iets over lezen en/of je bespreekt het met een goede vriend(in).

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Doe eens niets

Het is moeilijker dan het klinkt, maar doe eens niets. Daarmee niet gezegd dat je per se moet gaan navelstaren, maar waar het op neer komt is dat er een vermindering aan prikkels tot je komt. Daarbij is het terug naar het helemaal niets doen vaak een begin. Geen of nauwelijks prikkels binnenkrijgen geeft rust. Zoiets zal je zeker als je het niet kent echt bewust op moeten zoeken. Realiseer je ook dat het moeilijker is dan menigeen denkt.

Agenda

Begin met je agenda te pakken en niet te schrikken van de overvolle agenda. Je gaat je agenda immers net even iets meer leeg maken. Je gaat jezelf lucht geven om echt adem te halen, bewust de dingen te doen, iets anders te gaan doen om weer geïnspireerd te raken etc.

Van een volle agenda naar een lege agenda, dat is haast niet mogelijk. Je hebt natuurlijk je verplichtingen naar je gezin, je werk etc. Maar je kunt wel wat ‘gaten’ in je agenda maken. Begin met iedere dag minimaal één uur een streep te zetten in de agenda. Dat uur ga je niets doen of iets wat een deel van je zintuigen al rust geeft. Probeer dit op te bouwen naar dagelijks twee tot tweeënhalf uur. Dat mag je uiteraard verdelen over de dag/avond.

Offline

Een volgend punt is dat je niet meer continu online bent. Sluit jezelf in ieder geval tijdens het ‘niets doen’-uur af van alle online activiteiten. Dat wil ook zeggen de telefoon! Maar kan je het opbrengen om meer uur op een dag niet bereikbaar te zijn dan is dat natuurlijk prima. In dat geval is het goed te bekijken, hoe anders dit voor je werkt.

"Gun jezelf rust, een ander trapt voor jou niet op de rem"

'Niets doen'-plek

Het is ook goed om je ‘niets doen’ op een vaste plek te doen. Het moet een plekje zijn waar nauwelijks tot geen activiteiten te verwachten zijn. Dit kan een lekker luie stoel zijn, maar ook een plekje op de vensterbank waar je met een kussentje heerlijk niets kunt doen. Tijdens de warme maanden kan je mogelijk van een rustige buitenplek gebruik maken.

Iets doen

Als je het echte ‘niets doen’ nog als lastig ervaart, doe dan iets heel ontspannends. Iets waarbij je niet na hoeft te denken en dat kan handwerken zijn, zonder lastige patronen uiteraard. Maar ook kleurplaten voor volwassenen inkleuren (teken zelf waar je hand je brengt), foto's sorteren of iets anders wat zonder na te denken gaat of pak een hoofdtelefoon en zet een luisterboek op.

Zintuigen en inspiratie

Waar het met niets doen om gaat is dat je zintuigen rust krijgen. De ene keer het ene zintuig en de andere keer het andere. Je hersenen worden dus niet via de verschillende kanalen doorlopend geprikkeld en daarmee geef je je hersenen als het ware rust.

Op deze wijze kan je energie opdoen om weer geïnspireerd te raken (dan krijg je letterlijk ruimte in je hoofd) én ervaren dat je met meer in het ‘nu’ te leven, zeker zoveel kunt genieten. Je maakt alles bewuster mee. Dat er soms iets wat langer duurt, omdat je je agenda niet meer overvol zet, is de consequentie. Maar hoe erg blijkt dat te zijn? Wat kan je allemaal niet of haken er mensen af? In bijna alle gevallen levert het je alleen maar meer op. Dat moet vervolgens wel ruimte krijgen om te beklijven en zoiets kost ook tijd. Maar er is meer tijd, want de mens wordt ouder… en daar kan je dan ook weer in alle rust over nadenken.

Tot slot

Het ‘niets doen’ is reuze moeilijk en dat geldt echt voor de meeste mensen. Als je een begin kunt maken en daar consequent aan vast weet te houden, zal je zien dat het een verdiepingsslag én innerlijke rust op zal leveren. Een die je inspiratie en zuurstof geeft… en dat is allebei goed voor de hersenen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op weg naar innerlijke rustOp weg naar innerlijke rustOp mijn artikelen over balans in het leven krijg ik nogal eens reacties, dat mensen op zoek zijn naar innerlijke rust. M…
Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke krachtDoor onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor…
Innerlijke rust zit in jezelfInnerlijke rust zit in jezelfHet is inmiddels een gevleugelde uitspraak “…alles wordt beter als je innerlijke rust heb…”en dat klopt ook wel. Het zo…
Innerlijke rust door meditatieInnerlijke rust door meditatieDe een mediteert regelmatig, de ander niet en weer iemand anders doet zo nu en dan een poging. Om het vervolgens misschi…

Hoe kan je leren vergeven?Hoe kan je leren vergeven?Iemand vergeven is van nature lang niet voor iedereen weggelegd. Als je er al mee aan de slag gaat, realiseer je dan dat…
De perfectionistische persoonlijkheid in een werksituatieDe perfectionistische persoonlijkheid in een werksituatieElk mens is uniek. Geen twee mensen zijn hetzelfde, daar is iedereen het over eens. Toch zijn er wel bepaalde typen mens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • Healthy, De Tuinen Magazine / april 2016; “De kracht van niks”
  • Afbeelding bron 1: Johnhain, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.