Baby 4 tot 5 maanden oud

Baby 4 tot 5 maanden oud De ontwikkeling van een baby gedurende zijn eerste levensjaar gaat razendsnel. Eerst is hij nog een hulpeloos wezentje wat alleen maar huilt een jaar later kan hij kruipen, trekt zich op tot staan en hij kan zelfstandig eten. Al maakt hij van dat laatste waarschijnlijk nog een puinhoop. Ook probeert je kindje steeds meer met je te communiceren. We beginnen nu met de vijfde maand.

Voeding

Je kindje is nu 4 maanden oud en dan mag hij, naast de borst- of flesvoeding zijn eerste groentehapjes of wat vruchtensap (1 eetlepel is voldoende om mee te beginnen). Groentehapjes zoals worteltjes, witlof, taugé, bloemkool, snijbonen, doperwtjes, broccoli en sperziebonen; fijngemaakt met een staafmixer, foodprocessor of in de blender. Ook hierbij geldt 1 tot 1½ eetlepel is voldoende om mee te beginnen. Natuurlijk kan je ook voedsel uit een potje van b.v. Olvarit geven maar je kindje eet nog zo weinig dat je het grootste deel hiervan weg kunt gooien. Als je de groenten zelf klaar maakt kan je een gedeelte geven en de rest invriezen in een ijsblokjesbak, 1 ijsblokje is ongeveer zoveel als je kindje nu wilt hebben. Geef dit op kamertemperatuur van een glad plastic lepeltje. Een harde metalen lepel voelt akelig in baby's zachte mondje. Lukt het niet, probeer het dan een aantal weken later nog eens, sommige baby's zijn met 4 maanden nog niet toe aan ander voedsel. Meestal merk je wel als je kind zover is, hij gaat hapbewegingen en smakgeluidjes maken en kijkt je het eten uit de mond. Bij de eerste hap van een nieuwe smaak trekken veel baby's een vies gezicht. Dat betekent niet meteen dat ze het niet lussen. Ze kennen alleen de smaak van melk, dus moeten ze wennen aan een andere smaak. Door je kind een paar dagen achter elkaar hetzelfde te geven went hij aan de smaak en merk je vanzelf of hij het wel of niet lust. Bovendien weet je dan bij een eventuele allergische reactie gelijk wat de boosdoener is.

Het belang van rituelen en gewoonten

Slaaprituelen kondigen het slapen gaan aan. Na verloop van tijd weet je kind dat "dag-zeggen tegen de beer", "Slaap kindje slaap", of een boekje voorlezen betekent dat hij moet gaan slapen. Je kind kan zich hier dan alvast op voorbereiden, hij weet wat volgt. Zo'n ritueel geeft ook houvast als de baby door een oppas naar bed gebracht wordt of in een vreemd bed moet slapen. Samen met het eigen slaapzakje, de eigen knuffel geeft dit herkenning in een vreemde situatie.
Sommige kinderen hebben veel problemen om in slaap te komen.
Enkele tips:
  • bedritueel (zie hierboven)
  • het badje naar ’s avonds verplaatsen
  • geen wilde spelletjes meer voordat hij naar bed gaat
  • zijn laatste flesje melk/borstvoeding net voor het slapen gaan geven.
Tussen de 4 en 12 maanden verandert het slaappatroon van de meeste baby’s en hebben ze genoeg aan twee slaapjes, een in de ochtend en een in de middag, deze slaapjes kunnen 20 minuten maar ook drie uur duren.

Hoofdbonken

Hoofdbonken is een normaal gedrag voor een kind onder de drie jaar. Hoofdbonken kan beginnen als je kind 4 maanden oud is maar ook pas in het tweede levensjaar, dit gedrag kan verschillende maanden aanhouden. Het ziet er pijnlijk uit maar je kind zal zichzelf niet bezeren als hij zich in slaap bonkt. Als je kind begint met hoofdbonken na 18 maanden of dit nog steeds doet als hij 4 jaar is, is het verstandig hier met je huisarts over te spreken. Als het hoofdbonken ’s nachts doorgaat voor een uur of langer kan dit wijzen op emotionele problemen.

Ontwikkeling

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het ene kind is een langzame starter, waarna de ontwikkeling niet meer te stuiten is en de ander ontwikkelt zich razendsnel om dan ineens een aantal maanden vrijwel stil te staan in ontwikkeling. Toch zorgen over de ontwikkeling van je baby? Blijf daar dan niet mee rondlopen. Bespreek dit met de arts of wijkverpleegkundige van het consultatiebureau.

Net als huilen is lachen een vorm van praten. Na het eten lacht je baby van voldoening en tijdens een spelletje betekent lachen vaak "leuk, nog een keer".
Je kindje begint deze maand bovendien met brabbelen (re-ere, nga-ngra-angra, kre-kra, wa-wawa, ene-mena, jamja, nene). Ook kunnen geluiden als pappa en mamma worden gehoord. Daar betekent nog niets maar is alleen een geluid. Vocaliseren is een spel voor je baby. Hij is het gebruik van zijn tong en verhemelte aan het oefenen.
Je kindje gaat ook steeds meer zien. Hij volgt een bewegend object met de ogen en kan beter kleuren onderscheiden. Ook komt de oog-handcoördinatie op gang.

Misschien dat je kindje zich aan het eind van deze maand zelfstandig kan omrollen en zich kan amuseren door met handjes en voetjes te spelen. Vanaf 4 maanden begint je kind controle over zijn houding te krijgen. Belangrijk hierbij is het evenwicht. Een kind met een slechte controle over zijn houding kan een heel slappe of juist heel gespannen motoriek laten zien.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…
Eerste babyhapjesEerste babyhapjesWanneer je baby zes maanden is, mag het in ieder geval zijn of haar eerste hapjes gaan proberen. De vraag is natuurlijk…
Waarom baby’s lachen in hun slaapWaarom baby’s lachen in hun slaap‘Waarom lacht mijn baby in zijn slaap?’ is een vraag die elke ouder zich waarschijnlijk weleens heeft afgevraagd. Een sl…

Kind vermist: iedere dag wel een kind vermistIedere dag wordt er wel een kind vermist in Nederland. Per jaar worden zelfs 16.000 mensen opgegeven bij de politie als…
Pasgeboren baby tot 2 maanden oudPasgeboren baby tot 2 maanden oudDe ontwikkeling van een baby gedurende zijn eerste levensjaar gaat razendsnel. Eerst is hij nog een hulpeloos wezentje w…
Bronnen en referenties
  • Diverse jaargangen van het tijdschrift "Groter Groeien"
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.