Pasgeboren baby tot 2 maanden oud
De ontwikkeling van een baby gedurende zijn eerste levensjaar gaat razendsnel. Eerst is hij nog een hulpeloos wezentje wat alleen maar huilt een jaar later kan hij kruipen, trekt zich op tot staan en hij kan zelfstandig eten. Al maakt hij van dat laatste waarschijnlijk nog een puinhoop. Ook probeert je kindje steeds meer met je te communiceren. We beginnen nu met de eerste twee maanden.
De hoeveelheid slaap die een baby nodig heeft wisselt per kind. Een algemene richtlijn is dat baby's tot 3 maanden ongeveer 18 uur slapen. Maar het is niet uitzonderlijk als dit een aantal uur meer of minder is (er zijn baby’s die 21 uur of slechts 14 uur per etmaal slapen). Ook slapen jongetjesbaby’s gemiddeld iets meer dan meisjesbaby’s.
Als je kindje slecht slaapt kan dit de volgende oorzaken hebben:
- nog geen dag-nacht ritme
- honger
- natte/vieze luier
- ziek
Wanneer er geen sprake is van honger (5-6 voedingen per etmaal is het streven), een boertje wat dwars zit of een vieze luier kan je je baby het beste opnemen om te troosten. Ga 's nachts niet met hem spelen maar blijf saai, de nacht is om te slapen, en heb geduld. Baby's die na 6 weken al doorslapen zijn eerder uitzondering als regel. Meestal duurt het 3 maanden voordat de baby lekker doorslaapt. Verder kan een goede dagindeling helpen om een dag-nacht ritme te ontwikkelen. Rust en regelmaat maken de dag overzichtelijk en een vaste volgorde van eten, slapen en spelen zorgen dat het kind weet waar het aan toe is.
Borstvoeding
Borstvoeding bestaat uit voor en achtermelk. De voormelk is dunne blauwige melk. De achtermelk is voedzame rijke melk die pas na een aantal minuten komt. Het is het handigste om per voeding 1 borst te geven en de andere borst alleen als eventueel toetje aan te bieden. Zo krijgt je kindje een verzadigd gevoel na de voeding en vermindert de kans op darmkrampjes en bij jezelf de kans op borstontstekingen.
Koemelkallergie
De meest voorkomende verschijnselen van koemelkallergie zijn darmkrampen, diarree en braken; ook kan de baby huidafwijkingen (eczeem) of luchtwegproblemen hebben. Het kind kan hangerig of juist geprikkeld zijn. Al deze verschijnselen kunnen een andere oorzaak hebben. Het is daarom belangrijk dat de consultatiebureauarts of huisarts onderzoekt waar de klachten vandaan komen: is je kind inderdaad allergisch voor koemelkeiwit? De dokter kan een aantal weken een hypo-allergene voeding voorschrijven en samen met jou beoordelen of dit een goed effect heeft op de klachten.
Berg
Veel baby’s krijgen in de eerste drie maanden na de geboorte last van berg. Dit zijn witte of gele, vettige korstjes die op het hoofdje van de baby ontstaan. Berg is helaas niet te voorkomen, maar je kan er wel wat aan doen. Eerst masseer je de hoofdhuid van de baby heel voorzichtig met een beetje babyolie. Je kan dit het beste de hele nacht laten intrekken. Daarna borstel je de schilfertjes voorzichtig weg met de babyborstel. Ten slotte was je het hoofdje met een klein beetje babyshampoo.
Witte puntjes
Ze zien eruit als puistjes en bevinden zich in het gezicht, meestal op de neus en op het voorhoofdje. Deze puntjes ontstaan twee tot vijf dagen na de geboorte. Je kan er het beste afblijven, ze verdwijnen vanzelf.
Kleverige oogleden
Er is dan sprake van een lichte ooginfectie. Maak de ogen van je baby twee maal per dag schoon met een watje gedept in gekookt en afgekoeld water. Veeg altijd vanuit de binnenkant naar buiten. Waarschuw na drie dagen de dokter.
Consultatiebureau
Het is na 1 maand tijd voor een eerste bezoek aan het consultatiebureau. Tijdens zijn eerste jaar zal je kind hier vaak komen voor controle en voor de nodige inentingen. Het is verstandig om een aantal dingen bij te hebben: een schone luier, billendoekjes, een plastic zakje om een eventuele vuile luier in te vervoeren, een badcape om uw baby in te wikkelen, een speeltje en het groeiboekje van je kind. De baby zal gewogen worden en daarna onderzocht door de kinderarts. Deze kijkt of je kindje zijn ogen kan fixeren, met andere woorden of je kindje zijn blik even gericht houdt op het gezicht van een over hem heen gebogen persoon, afstand 20-30 cm. Ook wordt gekeken of je kindje in buikligging even de kin los van de ondergrond kan tillen en of hij reageert op toespreken; elke reactie is goed; kijken, stil worden , fronsen. De groeicurve die in het groene boekje van het consultatiebureau staat is gebaseerd op flesvoeding. Bij borstvoeding verloopt de groei meer sprongsgewijs (een trappetje) en volgt dus niet netjes de curve.
Advies
Je zal ondertussen wel gemerkt hebben dat mensen jonge ouders graag ongevraagd advies geven. De buurvrouw, je moeder en schoonmoeder hebben zelf kinderen en weten uit ervaring hoe het moet, denken ze. Volg hierin je gevoel en gebruik de adviezen waar je iets mee kan en leg andere naast je neer. Vergeet niet, jij kent je kind het beste en jij kan beter dan wie ook bepalen wat goed is voor hem en voor jezelf.