Thuis een clownfeest organiseren voor een vijfjarige
Een kinderfeestje hoeft geen handen vol geld te kosten. Vooral voor jonge kinderen is het helemaal niet nodig activiteiten buiten de deur te zoeken Vier het partijtje gezellig thuis. Met eenvoudige middelen en een dosis aandacht kom je al een heel eind. Met het hier beschreven clowntjesfeest voor een vijfjarige oogst je vast succes.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je een feestje gaat houden bepaal je:
- de datum en de tijd;
- hoeveel kinderen je uitnodigt;
- hoe het eventuele vervoer van de kinderen wordt geregeld.
Duur van het feest en het aantal gasten
Voor jonge kinderen hoeft het feest geen uren te duren. Voor een kind van vijf is een partijtje, dat een uur of drie duurt, lang genoeg. Het is ook niet nodig de hele klas uit te nodigen. Het moet wel gezellig blijven. Voor een vijfjarige zou je uit kunnen gaan van vijf gasten.
Uitnodigingen
Koop of maak uitnodigingskaarten die bij het thema van het feest, in dit geval clowntjes, passen. Op de uitnodiging vermeld je duidelijk waar en wanneer het feestje wordt gehouden en hoe lang het duurt. Vraag of er rekening moet worden gehouden met een aangepast dieet. en zo ja, of ouders dit tijdig aan je willen doorgeven. Geef duidelijk aan, of de kinderen door jou worden thuis gebracht of niet. Zorg dat de uitnodigingen op tijd op de plaats van bestemming zijn. Ga uit van minimaal een week voor het feest.
Nodig:
Uitnodigingskaarten of papier e.d. om zelf kaarten te knutselen.
Draaiboek
Het is handig om voor jezelf een draaiboek op te stellen. Hierin staat globaal wat je gaat doen, wanneer je dat gaat doen en hoelang de verschillende activiteiten ongeveer gaan duren. Daarnaast geef je aan welke materialen of attributen je daarbij nodig hebt. Wissel drukke spelletjes af met rustige activiteiten, dat komt de sfeer ten goede.
Draaiboek voor het clowntjesfeest
14.00 14.30 uur ontvangst en cadeaus
Ontvangst van de gasten met soesjes en drinken. De gasten verstoppen de meegebrachte cadeautjes. De jarige mag ze zoeken. Na afloop mag de jarige de pakjes open maken.
Nodig:
Drinken (pakjes), soesjes.
14.30-15.30 uur ballonnenspel
Aan een touwtje hangen zes ballonnen. In iedere ballon zit een briefje. Op dat briefje staat een opdracht of een spelletje.
Het is de bedoeling, dat de kinderen een voor een, met een prikpen een ballon kapot prikken. De opdracht of het spelletje dat tevoorschijn komt, wordt uitgevoerd. De jarige mag beginnen (mocht een kind een ballon niet kapot durven prikken, dan help je even).
Opdrachtjes en spelletjes:
We zingen met elkaar het liedje: Er is er een jarig, hoera, hoera!
Rode neus:
Dit spel is een variant op het aloude ezeltje prik. Teken van tevoren een clownshoofd op een schoolbord of eventueel op een stuk wit papier, dat je aan de muur hangt. De speler die aan de beurt is krijgt een blinddoek voor, wordt even rond gedraaid en mag dan proberen de ronde neus van de clown rood te kleuren. Na afloop geef je alle kinderen een rood neusje (met schmink).
Hoedje dansen:
De jarige krijgt een hoedje of petje op. De muziek gaat aan. Ondertussen verhuist het hoedje of petje naar een ander kinderhoofd. Zolang de muziek speelt, wordt het hoedje doorgegeven. Als de muziek stopt, is het kind dat het hoedje op heeft, af. De winnaar mag iedereen een feesthoedje geven.
Geheugenspel:
Leg voordat dit spel begint allerlei voorwerpen op een dienblad en dek het af met een keukendoek. Haal het doek er nu af. De kinderen mogen een minuutje kijken. Daarna dek je de spullen weer af. Met je hand haal je stiekem een van de voorwerpen weg. Wie raadt wat er verdwenen is, heeft gewonnen en mag daarna zelf iets onder de doek weghalen. Dit kun je nog een paar keer herhalen. Een van de voorwerpen is een strikje van lint. Na afloop van het spel krijgen alle kinderen een grote strik om hun hals, gemaakt van crêpe-papier.
Raad wat ik ben:
Samen met de ballonprikker overleg je wat hij/zij gaat uitbeelden. De andere kinderen mogen raden wat hij/zij is. Vervolgens mag de winnaar van het spel gaan uitbeelden.
Jij bent het zonnetje in huis:
De ballonprikker mag op alle wangen van de kinderen een zonnetje tekenen.
De kinderen zijn clowntjes
Na afloop van alle opdrachtjes en spelletjes hebben de kinderen een metamorfose ondergaan. Ze zijn zelf clowntjes geworden, want ze hebben een rode neus, zonnetjes op de wangen (schmink), een feesthoed op en een grote strik voor.
Nodig:
Schaar, touw, ballonnen, prikpen, opdrachtbriefjes, schmink, feesthoedjes, crêpepapier, lint,, nietmachine, schoolbord, gekleurd krijt of eventueel groot vel wit papier, dikke gekleurde stiften, plakband, cd-speler, cds met (kinder)muziek, grote zakdoek (blinddoek), zonnehoed of pet, dienblad, tien voorwerpen waaronder een strik, keukendoek
15.30 uur tijd voor een versnapering
Nodig:
Zakje chips, pakje drinken.
15.45 16.15 uur cake versieren
Alle kinderen krijgen aan tafel een uit cake gesneden hoofd (rondje) en lijf (rechthoek). Met glazuur, slagroom, smarties, gekleurde hageltjes, en andere cakeversiersels (uit de supermarkt) mogen zij een clown maken.
Nodig:
Plastic tafelkleed, papieren bordjes, meerdere cakes, slagroom, glazuur (van tevoren maken), taartversierselen (supermarkt), lepeltjes, messen, servetten.
16.15 -16.45 uur disco
Tijd voor muziek en dans in de clowntjesdisco;
Nodig:
Cd-speler, cd's.
16.45 17.00 uur grabbelton
Vaak krijgen kinderen na afloop van het kinderfeest een zak snoep of chips mee naar huis.In plaats daarvan mogen de kinderen grabbelen. Een grabbelton kun je eenvoudig zelf maken van een grote kartonnen doos. Aan de bovenkant van de doos bevestig je een groot clownshoofd gemaakt van gekleurd karton. Aan de zijkanten bevestig je de armen van de clown. Aan de onderkant van de doos komen nog net een paar grote schoenen tevoorschijn. De doos vul je op met snippers papier en kleine ingepakte cadeautjes.
Nodig:
Grote kartonnen doos, inpakpapier, gekleurd papier om de clown uit te knippen, schaar, plakband, stiften, eventueel een nietmachine, snippers papier om de doos te vullen, leuke kleine cadeautjes geschikt voor jongens en meisjes.
Tot slot
Zie het draaiboek niet meer en niet minder dan als een houvast voor jezelf. Hou voor ogen waar het om gaat, namelijk een geslaagd feest, niet alleen voor de gasten, maar vooral voor de jarige!