Hou je relatie goed na de geboorte van een kind

Hou je relatie goed na de geboorte van een kind Men hoort het regelmatig; na het krijgen van een baby verandert de relatie tussen man en vrouw. Helaas blijkt het voor stellen lastig om om te gaan met de nieuwe gezinssituatie. Waardoor een periode die eigenlijk vervuld zou moeten zijn met vreugde al snel verandert in een situatie van stress en spanningen. Laat het zover niet komen! De komst van een eerste kindje brengt grote vreugde met zich mee. De ouders krijgen er iemand bij om van te houden en om voor te zorgen. Daarvoor krijgen ze van hun kindje ook heel veel liefde terug. Een kind krijgen en grootbrengen is echter niet niks. Het kindje zal niet alleen lachen, maar ook huilen en schreeuwen. Het is een uitdaging voor de ouders om met de emoties van het baby'tje om te gaan en om zijn of haar kreten om aandacht te begrijpen.

Een hele nieuwe situatie

De thuissituatie verandert drastisch door de geboorte van het kindje. De baby zal het ritme van zijn of haar ouders bepalen. Ook het sociale leven zal hierdoor beïnvloed worden. Men kan de deur niet zomaar meer uit. Het stel heeft voortdurend een grote verantwoordelijkheid te dragen. Niet iedereen kan hier even goed mee omgaan.

Niet alleen de dingen die jullie doen, zelfs de onderwerpen waar jullie over spreken zullen veranderen. Het is soms even moeilijk om weer op één lijn te komen nu het leven een heel stuk serieuzer wordt. Het komt regelmatig voor dat de moeder en de vader anders denken over het ouderschap en over wat wel en niet kan. Beide kanten zullen iets mee moeten geven om weer gezamenlijk op een positieve manier verder te kunnen gaan.

Werken aan het in stand houden/opnieuw opbouwen van een goede relatie

Zoals hierboven al geschreven zullen jullie een nieuw evenwicht moeten zoeken nu het gezin niet meer uit twee, maar uit drie leden bestaat. Verschillende, eenvoudige dingen kunnen jullie helpen om weer naar elkaar toe te groeien.

Breng tijd met elkaar door
Ook nu jullie met zijn drieën zijn is het belangrijk om wat tijd met zijn tweeën door te brengen. Probeer van de kleine momenten samen (bijv, als de baby slaapt) te genieten, zoals jullie dat voorheen ook gedaan zouden hebben. Probeer ook elke week samen iets leuks te ondernemen. Op deze manier kunnen jullie even de serieuze zaken vergeten en weer even iets doen waar jullie allebei van genieten.

Plan samen dingen die jullie met het hele gezin kunnen doen

Blijf niet hangen in het idee dat je vast zit aan een kind. Een baby is een verrijking in jullie leven, laat hem of haar de wereld zien! Plan daarom leuke dagjes uit of een korte vakantie. Doe dit samen om vooraf alvast wat te genieten en om te voorkomen dat de ander straks tegen zijn zin mee moet.

Praat over geld

Onzekerheden beïnvloeden het humeur ook in negatieve zin. Zet samen de inkomsten en uitgaven op een rij om te zien of jullie het redden, of toch zullen moeten budgetteren. Als je alles helder op een rij hebt blijkt alles vaak best mee te vallen!

Zeg wat je wil

Je partner kan in de meeste gevallen je gedachten niet lezen. Het is zeer frustrerend als je voortdurend je best probeert te doen voor je partner, maar niets wat je doet lijkt echt goed te zijn.

Deel jullie gevoelens met elkaar

Binnen het gezinsleven heeft ieder vaak zijn eigen functie. Het kan goed zijn dat deze taakverdeling voor de ene partner prima lijkt terwijl de andere zich tekort gedaan voelt of zich er op een andere manier niet prettig bij voelt. Door je somber op te stellen, vanwege je ontevredenheid, maak je de zaken er vaak niet beter op. Je verpest hooguit de sfeer in huis en je partner begrijpt niet waarom. Vertel wat je dwars zit, grote kans dat je partner je gevoelens begrijpt. Jullie kunnen dan samen werken aan een nieuw evenwicht, waardoor jullie weer naar elkaar toegroeien. Verdeel de taken bij voorkeur vooraf. Doe dit tezamen.

Deel je wensen en dromen met je partner

Door je wensen te delen kan de ander niet alleen zijn best doen om je tegemoet te komen, het kan ook jullie band versterken als blijkt dat jullie over dezelfde dingen dromen.

Onthoud

  • Een kind leert van jullie. Jullie hebben vanaf nu een voorbeeldfunctie, hoe jullie met elkaar omgaan zal in belangrijke mate bepalen hoe jullie kind zich in een toekomstige relatie zal gedragen.
  • Ben zo eerlijk en open mogelijk tegenover elkaar, het komt jullie relatie echt ten goede!
  • Ben consequent in jullie regels. Dit schept voor jullie, maar ook voor het kind duidelijkheid. Blijf echter wel flexibel. Je moet je aan kunnen passen als je partner zijn/haar draai echt niet kan vinden in de nieuwe situatie.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil hechtingsproblematiek en hechtingsstoornisVerschil hechtingsproblematiek en hechtingsstoornisIn veel artikelen worden de twee termen hechtingsproblematiek en hechtingsstoornis door elkaar gebruikt. Vaak weten mens…
Kinderen en scheidenKinderen en scheidenScheiden is een van de meest voorkomende problemen binnen een gezin. Vaak lijden de kinderen onder ruzies van de ouders…

Je peuter krijgt er een broertje of zusje bijJe peuter krijgt er een broertje of zusje bijVoor jezelf heel leuk nieuws, er is een tweede kindje onderweg! Je bent zelf helemaal in de wolken. Maar stel je hebt al…
Wat is een ouderschapsplan?Wat is een ouderschapsplan?Bij een scheiding moet de nadruk komen te liggen bij de belangen van de kinderen. Ouders die gaan scheiden, zijn verplic…
Bronnen en referenties
  • http://www.bbc.co.uk/health/physical_health/family/family_relationships/you_partner.shtml
  • http://www.bbc.co.uk/health/physical_health/family/stepfamilies/step_happyhouseholds.shtml
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.