Borst- en flesvoeding
Ongeacht of je baby fles- of borstvoeding krijgt, voor het voeden moet de tijd genomen worden. Het is belangrijk voor moeder en kind dat je kunt voeden in een comfortabele houding. Na een voeding is het fijn om wat te kletsen en te knuffelen met je kleintje, zodat er een goede band opgebouwd kan worden.
Beginnen met borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die je je kindje kunt geven. Er zit alles in wat een baby nodig heeft, zo ook afweerstoffen die je kind tegen allerlei ziektes beschermen. Als je net een baby hebt gekregen en je begint met borstvoeding, is het verstandig om je baby te laten zuigen aan beide borsten. Hoe vaker je kindje drinkt, hoe hoger de melkproductie wordt. Het is belangrijk dat je je kindje goed aanlegt, zodat je minder kans hebt op tepelproblemen en/of een te lage productie van melk.
Het hoofdje en het lijfje van je baby moeten in één lijn liggen, tegen jouw lichaam aan. Breng het mondje van je kind ter hoogte van je tepel. De tong moet net onder de tepelhof komen, zodat de kin en neus de borst raken. Je kindje zal happen naar de tepel en hem uiteindelijk beetpakken, zodat hij kan drinken. Als het niet goed lukt, kun je helpen door je tepel in het mondje te duwen.
Verzorging van de tepels
Het beste is je kind niet te lang aan één borst te laten drinken, dit voorkomt tepelproblemen. Hou de huid droog en draag een bh van katoen, met zoogcompressen. Na een voeding is het goed om wat moedermelk of een neutrale, vette creme op de tepel te wrijven. Tussen de voedingen door kun je je (pijnlijke) tepels beschermen met tepelhoedjes. Deze zorgen ervoor dat er lucht bij je tepels komt, waardoor kloven en andere wondjes sneller kunnen genezen. Wanneer je een hard plekje in de borst voelt, kan dat een verstopte melkklier zijn. Masseren van de plek voor het aanleggen van je baby, in de richting van de tepel, wil dan wel helpen.
Regeldagen
Er zijn dagen dat je kindje van slag lijkt. Het heeft dan plotseling meer behoefte aan melk, wil vaker drinken. Dit zijn de zogenaamde regeldagen. Je baby kan dan gewoon vaker aangelegd worden, zodat hij precies krijgt wat hij nodig heeft.
Extra vitamines bij borstvoeding
Als je je kind borstvoeding geeft, heeft hij extra vitamine D en K nodig. Vanaf de tweede week kan vitamine D gegeven worden. Vitamine D is goed voor de groei van de botten. Je baby heeft vanaf de geboorte tot de veertiende week vitamine K nodig, wat helpt bloedingen te stoppen.
Ontlasting
Borstkinderen hebben vaak zachte ontlasting en tijdens de eerste paar weken een paar keer per dag. Soms hebben babies wel eens dunne ontlasting zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Dit kan komen doordat je iets gegeten of gedronken hebt waar een kind niet goed tegen kan.
Flesvoeding
Er zijn verschillende soorgen zuigelingenvoeding, waaruit je kunt kiezen. Bij het drinken moet de speen altijd vol zijn, anders komt er teveel lucht bij de voeding, wat krampjes kan veroorzaken. Tijdens het voeden is het goed je kindje afwisselend in de linker- en rechterarm te houden. Het is handig om meerdere flessen in huis te hebben. Uiteraard moet de fles na iedere voeding goed schoongemaakt worden met een speciale borstel en heet sop. Eén keer per dag moet een fles drie minuten lang uitgekookt worden.
Spugen
Na een voeding spugen babies vaak. Dit komt vaak doordat ze veel meer drinken dan hun maag aankan, zodat het weer teruggegeven wordt. Zolang je baby geregeld natte luiers heeft en goed aankomt in gewicht, is dit geen probleem.
Zuigen
Een borstkind moet behoorlijk wat moeite doen als het aan de moederborst zuigt. Dit is ontspannend voor je kindje, maar het versterkt ook de kaakspieren. Bij flesvoeding gaat het wat makkelijker. Daarom moet een baby ongeveer een kwartier over een fles doen. Er moet ongeveer één druppel melk per seconde uit de speen komen. Gebeurt dit niet, dan is het gat in de speen te groot of te klein.
© 2009 - 2025 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Waarom huilen babies?Huilen is voor een baby dé manier om aandacht te vragen. Een baby zal dit dus geregeld doen. Het is belangrijk om de aan…