Postbezorger worden, wat verdient het?

Postbezorger worden, wat verdient het? Als je overweegt om post te gaan bezorgen als bijbaantje, moet je rekening houden met vaste tijden waarop de post bezorgd moet worden. Bijvoorbeeld elke dinsdag en elke vrijdag tussen 8 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds. Als postbezorger verdien je meer dan een met een krantenwijk en de werkzaamheden zijn anders ingedeeld. Post bezorgen is een prima bijbaantje en omdat je in beweging bent, nog best gezond ook. De meeste bezorgers van kranten doen het om een beetje geld bij te verdienen. Een postbezorger krijgt de post over het algemeen in kratten thuisbezorgd, bijvoorbeeld de dag voordat het bezorgd moet worden. De post moet dan eerst gesorteerd worden per straat, op even en oneven nummering en op de juiste volgorde natuurlijk. Straten hebben meestal aan de ene kant van de weg de even nummers en aan de andere kant de oneven nummers. Het is daarom makkelijker om door een straat heen en terug te lopen om de post te bezorgen. Flats hebben vaak portieken of hallen met alle brievenbussen op een centrale plaats, waar de post vrij snel afgeleverd kan worden.

Postwijk lopen

Op een plattegrond, die bij je post geleverd wordt, zie je welke zijstraten er zijn en of je ook post te bezorgen moet in de zijstraten. Je hebt een vaste wijk. Het is handig als deze wijk zich in de buurt bevindt waar je woont, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt de post ook thuis sorteren, in een auto laden en dan in een andere wijk in de stad bezorgen. Je krijgt lang niet altijd een postkar in bruikleen. Vaak zijn bezorgers van post dan ook lopend met de post op de arm, of met een fiets met fietstassen waarin de post vervoerd wordt. Als je niet alle post voor de wijk in een keer in je fietstassen kunt meenemen, haal je steeds een paar gesorteerde straten thuis op. Probeer een logische route uit te stippelen zodat je niet te vaak heen en terug hoeft te lopen (of te fietsen) om meer post op te halen. Verplaats je fiets regelmatig. Voor post bezorgen heb je nodig:
  • Een fiets met fietstassen of een postkar van het postbedrijf.
  • Of een post tas (in bruikleen van het postbedrijf) waarin post vervoerd kan worden.
  • Een regenjas voor als het gaat regenen.
  • Eten en drinken als je een grote wijk loopt.
  • Plattegrond (als je de wijk nog niet goed kent.)
  • Stikkers (om post die je niet bezorgen kunt van opmerkingen te voorzien). Deze stikkers worden geleverd door het postbedrijf.
  • Een pen die goed schrijft.
  • Het is ook handig om een theedoek mee te nemen voor het geval het gaat regenen. Je kunt dan je zadel na de bui drogen
  • Neem een mobieltje mee voor het geval je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij een val of een lekke band

Post bezorgen werktijden

Als je post bezorgd zijn er vaste tijden waarop je de post bezorgen moet. Bijvoorbeeld tussen 8 uur ’s morgens en 18.00 uur ’s avonds. Gedurende die uren verwachten mensen hun post in de brievenbus en het is belangrijk dat je je netjes aan die tijden houdt. Er wordt van je verwacht dat je je verantwoordelijkheid als postbezorger nakomt. Ook bij het lopen van een krantenwijk zijn er bepaalde bezorgtijden waar je je aan moet houden. Voor het rondbrengen van folders heb je vaak wat ruimer tijd dan het rondbrengen van post of kranten.

Adres bestaat niet of is niet te vinden

Soms is post foutief geadresseerd. Post kan op naam en adres bezorgd worden of alleen op adres. Als het alleen op adres bezorgd wordt, dan gaat de post gewoon de brievenbus van de huisdeur in, ook al correspondeert de naam van het naambordje niet met de naam op de post. Als een poststuk niet bezorgd kan worden, is het over het algemeen de afspraak dat je die post weer mee terug neemt. Je plakt er dan een sticker op en je vinkt met je pen de reden aan waarom de post niet bezorgd kon worden. De post gaat weer mee naar huis. Thuis leg je de post in een krat en het postbedrijf komt het weer ophalen. Als je klaar bent met je wijk, moet je netjes afmelden bij het bedrijf, per telefoon of E-mail. Dan weten ze dat de post die dag door jou op tijd bezorgd is.

Post bezorger, wat verdien je?

Met post bezorgen verdien je per afgeleverd poststuk en de afstand die je moet afleggen. Voor gewone brieven is dat meestal en paar cent per brief, voor poststukken wordt de vergoeding hoger. Je verdient met post bezorgen daarom in de zomermaanden minder dan in de wintermaanden. In de winter wordt er veel post verstuurd en ook veel postpakketjes. In de zomer houden bedrijven een deel van hun post vast totdat mensen weer terug zijn van vakantie. Met post bezorgen kun je een leuk zakcentje bijverdienen en hoe meer post, hoe hoger het bedrag. Het is daarom niet precies van te voren te zeggen hoeveel je gaat verdienen want je hebt geen vast loon.

Indicatie verdiensten postbaantje

Als je tweemaal per week post bezorgd in een kleine wijk, zal je ongeveer tussen de 80 en 150 euro per maand (Bruto) kunnen verdienen. Dit is echter maar een indicatie. Het hangt af van de grootte van je wijk, het aantal kilo post en de vergoeding per poststuk. Elke keer als je post in kratten bij je thuis bezorgd wordt, zie je meteen in het overzicht wat je met de aangeboden hoeveelheid gaat verdienen.

Post bezorger en belastingen

Je moet je verdiensten gewoon opgeven aan de belasting, ook als je post bezorgt als bijbaantje. Afhankelijk van je financiële situatie houdt de belasting er wat op in, maar dat is gelukkig lang niet altijd het geval.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Post bezorgen als bijbaantje: bij welk bedrijf?Post bezorgen als bijbaantje: bij welk bedrijf?Netwerk SVP, Post NL (de nieuwe TNT post), Selektmail, Sandd... Allemaal bedrijven waar je als postbezorger aan de slag…
Postbezorgen, iets voor jou?Wanneer je eens goed om je heen kijkt, zie je overal advertenties waarin postbezorgers gevraagd worden. De advertenties…
Concurrentie TNT en postNLTNT is het grootste postbezorgings bedrijf van Nederland. Er zijn ook enkele kleinere bedrijven die ook een hoog percent…
Waarom de post vaak te laat wordt bezorgd?Tot een aantal jaren geleden was TNT Post (dat nu PostNL heet) toch een redelijk betrouwbare postbezorger. Sinds PostNL…

Werken in de thuiszorg: alfahulpWerken in de thuiszorg: alfahulpDe alfahulp (ook alphahulp) verricht huishoudelijk werk bij mensen thuis die minder goed in staat zijn om het volledige…
Privé detective inschakelenPrivé detective inschakelenSteeds meer bedrijven gaan er toe over om een privé detective in te schakelen. Dit komt omdat de politie meestal pas act…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.