Werken in de thuiszorg: alfahulp
De alfahulp (ook alphahulp) verricht huishoudelijk werk bij mensen thuis die minder goed in staat zijn om het volledige huishouden zelf te doen. Naast de werkzaamheden in het huishouden levert de alfahulp ook op andere vlakken een belangrijke bijdrage.
Thuiszorg
De alfahulp (of
alphahulp) valt onder de
thuiszorg. Hoewel de alfahulp vaak via een
thuiszorginstelling bij een cliënt aan de slag gaat, is de thuiszorginstelling niet de werkgever van de alfahulp. Dit in tegenstelling tot de
huishoudelijke hulp waarbij een thuiszorginstelling wel de werkgever is. De
cliënt is de werkgever van de alfahulp. Wel regelt meestal een thuiszorginstelling namens de cliënt de uitbetaling van de loon van de alfahulp. Ook zorgt de thuiszorginstelling vaak voor de werkcontracten tussen de cliënt en alfahulp. Bovendien kan de thuiszorginstelling ingeschakeld worden als door ziekte of vakantie een vervanger nodig is. In eerste instantie overleggen de cliënt en de alfahulp of de werkuren naar een ander dagdeel verplaatst kunnen worden.
Cliënten van de alfahulp
Cliënten van de alfahulp zijn mensen die beperkt zijn in het doen van hun eigen huishouden. Meestal werkt een alfahulp bij
ouderen thuis. Maar het komt ook voor dat een alfahulp bij jongere mensen en/of gezinnen werkt.
Werkzaamheden van een alfahulp
Een alfahulp werkt meestal één à twee keer in de week bij een
cliënt thuis. Meestal gaat het om drie uur per keer.
Onder de werkzaamheden van een alfahulp vallen lichte tot halfzware
huishoudelijke taken. Een greep uit mogelijke werkzaamheden zijn stoffen, strijken, stofzuigen, ramen zemen en boodschappen doen. De alfahulp verricht de werkzaamheden in overleg met de cliënt. Samen wordt bepaald welke taken de alfahulp volledig overneemt, indien mogelijk deels uitvoert of overlaat aan de cliënt zelf.
Loon van de alfahulp
Het uurloon van de
alfahulp is inclusief vakantietoeslag, vakantie-uren en dergelijke. Er wordt niet automatisch loonbelasting ingehouden. Een alfahulp is daarom zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de inkomsten aan de belastingdienst.
Bijdrage van de alfahulp
Naast het
huishoudelijk werk levert de alfahulp een sociale en maatschappelijke bijdrage. Vooral voor ouderen of anderen die om welke reden dan ook veel aan huis gebonden zijn, kan het werkbezoek van een alfahulp een aangename afwisseling zijn. Door het regelmatige contact heeft de cliënt aanspraak en is er de mogelijkheid tot een praatje. Dit geldt zeker als een cliënt een vaste
alfahulp heeft. Zo kan er een vertrouwensband ontstaan. De komst van een alfahulp biedt ook de mogelijkheid voor de cliënt om thuis te blijven wonen. Daardoor is de cliënt in staat zijn of haar eigen zelfstandigheid te behouden.