Hoe zwart werk wit wordt

Hoe zwart werk wit wordt Worden uw huishoudelijke taken nu nog zwart door de werkster verricht, dan krijgt u binnen afzienbare tijd wellicht de mogelijkheid om hulp in te schakelen tegen een uurloon dat concurreert met dat van de "zwarte" werkster. Plus de zekerheid dat het werk gedaan wordt, ook als de vaste hulp ziek is of op vakantie.

Dienstencheques: hoe het werkt

Mensen die hulp zoeken bij de schoonmaak, de was, het strijkwerk of het doen van de boodschappen, kunnen in de toekomst wellicht een zogenaamde dienstencheque kopen bij een erkende instelling. Zo’n cheque zou dan € 10,= moeten kosten. Daarmee kan men als particulier een uur poetswerk of een andere klus in het huishouden kopen. Dat is ongeveer de prijs die men nu ook zwart betaalt.

De hulp levert de dienstencheque weer in en ontvangt er € 22,= voor terug. Het verschil (22 minus 10 euro) wordt bijgepast uit een overheidssubsidie. Dankzij die 12 euro subsidie ontvangt uw werkster of tuinhulp een loon volgens de CAO. Voorwaarde voor het systeem is echter de bereidheid van de overheid om te investeren in dienstencheques.

Extra banen voor mensen met een lage opleiding

Een systeem van dienstencheques, in landen als Frankrijk en België al jaren mateloos populair, kan niet alleen zwartwerken bestrijden, maar ook nieuwe banen creëren, voornamelijk voor laagopgeleide krachten.

Welke huishoudelijke diensten bij particulieren komen in aanmerking?

Men kan daarbij denken aan werkzaamheden zoals:
  • schoonmaken/poetsen;
  • wassen en strijken;
  • bereiding van maaltijden;
  • boodschappen doen;
  • vervoer van personen met beperkte mobiliteit.

De invoering van dienstencheques in Nederland zou volgens arbeidsanalisten goed zijn voor zo’n 228.000 extra banen. En het zou effectiever en efficiënter werken dan arbeidsmarktsubsidies of Melkertbanen.

De voordelen van de dienstencheque

  • de noodzaak om zwart te werken wordt minder, wat leidt tot een verschuiving van zwarte banen naar het witte circuit;
  • het zorgt dus voor nieuwe banen, voornamelijk voor vrouwen met weinig of geen opleiding;
  • de mensen zijn verzekerd, bouwen pensioen op en ontvangen vakantiegeld.

Voor de overheid is er het bijkomend effect dat mensen die op deze wijze aan een officiële baan worden geholpen, geen uitkering meer ontvangen en op den duur belasting gaan betalen. Een groot deel van de subsidie die nodig is om een dergelijke regeling in stand te houden, vloeit dus via een omweg weer terug in de schatkist.

Als men erin zou slagen om 60% van de banen te laten vervullen door werklozen, zou men als overheid quitte spelen. Er zijn dus alleen maar winnaars in een dergelijke opzet. Er is dan ook veel voor te zeggen om ook voor Nederlandse huishoudens een systeem van dienstencheques in te voeren

Dienstencheque in België een groot succes

Bij onze zuiderburen wordt de dienstencheque al vanaf 2004 met veel succes toegepast:
  • enerzijds maakt de consument er graag gebruik van omdat er sprake is van een schappelijke vergoeding;
  • anderzijds is de beloning voor de hulp aantrekkelijk genoeg om voortaan wit te werken.
Gebaseerd op de ervaringen in België, zijn het met name oudere particulieren (65+) die gebruik maken van de regeling.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe goed betalen echt mannenbanen?Hoe goed betalen echt mannenbanen?In principe kunnen vrijwel alle banen door vrouwen als door mannen bekleed worden. Toch zijn er bepaalde beroepen die vo…
Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Tips bij een bijbaanVeel jongeren willen tegenwoordig een bijbaantje. De meesten weten echter niet hoe ze dit aan moeten pakken. Vaak werken…
DetacheringscontractAls je via een uitzendbureau al geruime tijd bij dezelfde opdrachtgever werkt, kun je een detacheringscontract van het u…

Ongewone maar aantrekkelijke bijbaantjesOngewone maar aantrekkelijke bijbaantjesMenigeen, zowel man als vrouw, is op zoek naar een bijbaan die wat ongewoner en boeiender is dan bijvoorbeeld afwashulp…
Digitaal rechercheurDigitaal rechercheurWe worden steeds vaker slachtoffer van criminele netwerken die zich bezighouden met oplichting, fraude, spam en het vers…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Prawny, Pixabay
  • Themabijdrage Dagblad de Limburger 8 oktober 2013
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.