Hoe word jij weer gelukkig?

Verveel jij je regelmatig, maar houdt jouw lage inkomen je tegen om leuke activiteiten te ondernemen? Heb je alles wat jouw hartje begeert, maar voel je je nog steeds niet lekker in je vel? Is jouw relatie met je partner niet zoals het moet zijn? Voel jij je ongelukkig? Kom dan nu uit de sleur van je dagelijkse leven. Stop met het verzinnen van excuses en smoesjes! Het is nú de tijd om gelukkig te worden.

Definities

Om een goed beeld te krijgen van wat de volgende begrippen inhouden, zijn ze hieronder alvast omschreven.

Sleur

Wat betekent sleur? Woorden.org omschrijft dit begrip als volgt:
"Iets dat je zo vaak doet dat het vervelend geworden is".
Dus de uitspraak "de sleur van het dagelijkse leven" kan op zo'n manier geïnterpreteerd worden, dat je bepaalde dingen in het leven te vaak doet waardoor ze niet leuk meer zijn.

Dipje

Van Dale zegt het volgende over het begrip dipje:
"Geestelijke inzinking van korte duur".

Depressie

Depressie wordt door Wikipedia als volgt uitgelegd:
"Een ziektebeeld met verlies van levenslust of verlaagde stemming."

Gelukkig

Tenslotte is het ook belangrijk om te weten wat gelukkig betekent. Woorden.org zegt hier het volgende over:
"met een gevoel van grote blijheid en harmonie".

Herkenbaar?

Komen deze begrippen jou maar al te goed voor? Lees jij bovenstaande definities met een lichte pijn in je hart? Dan weet je dat het nu tijd wordt om er iets aan te doen. Wacht niet tot morgen, want morgen wacht je wéér tot de dag erna. Met als gevolg dat je het maar blijft uitstellen. Zeg niet tegen jezelf dat het nu niet de tijd is om er wat aan te veranderen, want dan komt die tijd nooit! Als jij later op je sterfbedje ligt terug te kijken naar jouw leven, wil je dan ook niet dat je weet van jezelf dat je er álles aan gedaan hebt om een mooi leven te krijgen? Dat je letterlijk alles uit het leven gehaald hebt? Het feit dat je informatie leest over hoe jij weer gelukkig kan worden, zegt dat je al een goede eerste zet hebt gemaakt. Maar nu is het aan jou. Doe jij er daadwerkelijk iets aan om weer gelukkig te worden? Is jouw leven jou dat waard?

De eerste stapjes naar het geluk

De oorzaak achterhalen

Om echt gelukkig te worden, moet je eerst nagaan waar jouw ongelukkige gevoelens vandaan komen. Vaak weet je diep van binnen wel wat de reden is, maar wil je dit voor jezelf niet toegeven. Ook al is de reden op zích wel overduidelijk, weet je vaak nog niet precies uit te leggen waarom deze reden jou zo ongelukkig maakt. Pluis dit eerst eens uit voor jezelf. Weet je bijvoorbeeld dat je niet gelukkig bent in jouw relatie? Probeer dan uit te vinden welke aspecten jou precies zo tegenvallen. Ga er eens dieper op in voor jezelf. Heb je geldproblemen? Is het dan de stress wat jou zo ongelukkig maakt, of is het juist het feit dat je door het hebben van weinig geld geen leuke dingen meer kan doen of kopen? Zodra je de exacte reden weet van jouw ongelukkigheid kan je er iets aan gaan doen.

Werkloosheid

Werkloos zijn heeft vele nare gevolgen, maar vooral de geldproblemen die erbij komen zijn een grote oorzaak van stress. Ben jij je baan verloren en weet je niet hoe je weer aan werk komt? Kan het dan wellicht zijn dat jouw eisen voor een nieuwe baan te hoog zijn? Of ben je te laag geschoold voor het beroep dat jij zoekt? Of wellicht denk je dat je te oud bent. Er is maar één oplossing. Zit niet bij de pakken neer en doe er wat aan! Jij bepaalt zelf jouw toekomst. Volg die studie die je nodig hebt. Of zoek een uitzendbureau dat zich speciaal richt op 50-plussers. Begin eerst met een baantje dat ver onder jouw ambities of niveau ligt, zodat je alvast geld binnen krijgt. Dat is alvast een last van je schouders. Ondertussen ga je zoeken naar de baan die je wél echt wil. Schaam je niet voor jouw omgeving als je een baan hebt die onder jouw niveau is. Het gaat om jóuw financiële situatie en jóuw geluk. Je bent niet geboren om te leven zoals een ander dat wil.

Geen leuke baan

Heb je wél een baan, maar niet de juiste? Of vind je het werk wel leuk, maar je collega's niet? De enige persoon die daar wat aan kan veranderen ben jij! Probeer van functie te veranderen, vraag of je wat meer thuis kan werken of probeer op een andere plek te zitten. Lukt dit allemaal niet en blijf je zodoende ongelukkig, zoek dan een nieuwe baan. Dit klinkt erg simpel in tijden van crisis, maar een ongelukkig leven hou je niet lang vol. Dat gaat aan je knagen. Het is lastig als je de kostwinner bent in het gezin, maar probeer dan een andere oplossing te vinden. Ga het internet op en zoek gewoon eens wat vacatures. Ga eens brainstormen voor jezelf en verzin dingen die je anders zou kunnen doen. Probeer daarbij eens buiten jouw boekje te gaan. Misschien kan je wel twee parttime banen vinden of een klein bijbaantje naast je huidige baan, waardoor je toch die zeer gewilde afwisseling krijgt. Of misschien kan je een klein bedrijfje naast jouw huidige baan beginnen in de hoop dat het gaat groeien. Tenslotte kan je ook voor een leuke hobby kiezen, waardoor je de stress van je werk kan vergeten. Schrijf bijvoorbeeld een boek, verzin een bordspel of leer een muziekinstrument te bespelen. Je kan het zo gek maken als je zelf wil, want het is jouw leven en jouw keuze.

Futloosheid

Doordat je je continu moe voelt, kan je snel in een dipje komen te zitten. Het klinkt erg onlogisch als je futloos op de bank ligt, maar ga eens bewegen! Hoe vaker je dit doet, hoe fitter je je gaat voelen. Ook de buitenlucht en de natuur zorgen ervoor dat je je niet alleen gezonder gaat voelen, maar ook gelukkiger! Talloze onderzoeken zijn gedaan naar de effecten van natuur op de mens. Zo blijkt dat de natuur je aardiger maakt en dat je de mensen om je heen meer waardeert. Tevens vermindert natuur stress zodra je het al ziet. Ook vitamine D is erg belangrijk voor de gezondheid van een mens en speelt daarnaast een hele grote rol in het geluksgevoel van de mens. Zo heeft de algemene term "winterdip" veel te maken met een tekort aan vitamine D. Zodoende, zit je in een dipje? Ga eens lekker buiten wandelen!

Relatieproblemen

Relaties zijn erg complex. Zodoende is het lastig een oplossing te geven voor jouw probleem. Maar je kan wel nagaan waar het probleem precies ligt. Maakt jouw partner jou ongelukkig of ben je eigenlijk zelf de schuldige? Als het wél grotendeels je partner is, ga dan eens na of je dit probleem met hem of haar kan bespreken en of je er samen uit kan komen. Blijft na alle pogingen jouw ongelukkige gevoel nog steeds? Neem dan die stap en beëindig je relatie. Veel mensen durven dit niet uit angst om alleen te zijn. Maar liever gelukkig alleen, dan ongelukkig in een relatie. Luister naar het stemmetje in je hoofd waar je eigenlijk geen gehoor aan wil geven. Misschien heeft dit stemmetje, oftewel jouw onderbuikgevoel, toch wel gelijk. Maar vraag je wel eerst af of er ooit iemand zou kunnen bestaan die kan tippen aan jouw partner. Hou jouw eisen realistisch, het leven is geen sprookje.

Onzekerheid

Elk mens heeft zijn eigen onzekerheden. Probeer deze eens onder de loep te nemen. Ben je onzeker over je lichaam? Is deze onzekerheid dan wel realistisch? Als je je gaat vergelijken met gephotoshopte modellen in een tijdschrift, dan zal je nooit goed genoeg zijn voor jezelf. Heb je geen mooie voeten? Probeer eens een pedicure! Alleen al deze behandeling zal je een boost geven. Ga elke dag voor de spiegel staan en kijk naar de mooie dingen van je lichaam, in plaats van je te focussen op de minder mooie kanten.
Ben je onzeker over je werk? Probeer daar dan niet te veel bij stil te staan. Onzekerheid kan jou erg tegenhouden in jouw kwaliteiten, terwijl deze kwaliteiten misschien erg makkelijk voor je zijn als je er echt voor gaat. Zeg tegen jezelf dat je het wél kan. Ga niet allerlei smoezen verzinnen waarom iets fout zou gaan. Doe het gewoon. Misschien maak je de eerste paar keer wat foutjes, daarna gaat het je wel lukken!

Sleur

Dagelijkse sleur kan een groot gevoel van ongenoegen geven. Als er geen uitdaging meer is in je leven, wordt het al gauw wat saai. Een dipje kan er onbewust langzaam in sluipen. Vind je je leven goed zo, dan is er geen probleem. Maar heb je het gevoel dat je iets mist in je leven? Dan moet je er voor zorgen dat dit gat wordt opgevuld. Kijk eens naar de film "Yes man!" met Jim Carrey. Deze film is wellicht wat overdreven als je het vergelijkt met het echte leven, maar het geeft wel goed weer hoe je jouw saaie leventje kan transformeren naar een geweldig leven. Probeer het gewoon eens uit. Zeg 'ja' op de uitdagingen die op jouw pad komen. Wie weet wat er allemaal gaat gebeuren!

Wat moet je doen?

Om uit een dipje of een depressie te komen kan je de volgende punten eens uitproberen. Probeer ze allemaal zoveel mogelijk in dezelfde periode uit te voeren, ze zullen elkaar versterken.
  • Zorg dat je eetpatroon regelmatig wordt. Houd elke dag dezelfde tijden aan. Probeer daarbij ook zo weinig mogelijk suikers te eten. Deze staan erom bekend dat je er moe van wordt. Tevens ga je steeds meer behoefte krijgen aan suikers naarmate je ze meer eet. Eet gewoon gezond! Daar word je fitter én vrolijker van.
  • Slaap met een vaste regelmaat. Let er op dat je niet minder dan zeven uur en niet meer dan negen uur slaapt per nacht.
  • Ga eens sporten! Door te sporten word je beetje bij beetje steeds een stukje gelukkiger. Daarbij krijg je meer lust om activiteiten te ondernemen. Ook zorgt sporten voor een hoger libido. Goed voor je relatie dus!
  • Zoals eerder vernoemd, ga lekker naar buiten. Vitamine D en de natuur maken je allebei vrolijker.
  • Ga eens een uitdaging aan die je normaal niet aan zou nemen. Zo kan je jezelf ook eens verrassen!
  • Probeer je geestelijk af te sluiten voor de zaken of personen die jou het leven zuur maken. Dat zijn ze niet waard. Daar is het leven te kort voor.
  • Sta daarnaast regelmatig stil bij de dingen die wél mooi zijn in je huidige leven. Neem niks voor lief. Zo kan je bijvoorbeeld een vakantie boeken naar een derdewereldland. Dat doet je erg realiseren dat je het beter hebt dan je zelf denkt.
  • Heb je weinig geld? Probeer er dan een avontuur van te maken om met zo weinig mogelijk geld leuke dingen te doen. Je zal vanzelf steeds creatiever worden, naarmate je dit vaker doet. Deze uitdaging alleen al zorgt voor een leuke bijdrage aan je mooie leven.
  • Het is een feit dat je gelukkiger wordt van mensen helpen. Doe eens iets goeds voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten. Het geeft je een goed gevoel.
  • Houd er altijd rekening mee, hoe uitzichtloos het ook lijkt, dat een dipje of depressie van tijdelijke aard is. Het gaat echt over! Heb daar vertrouwen in.
  • Tot slot de gouden tip, op de momenten dat je je somber voelt, blijf er dan niet in hangen. Zorg dat je bezig gaat met iets anders, zodat je je gedachten kan verzetten.

Heb je alles daadwerkelijk geprobeerd en lukt het je nog steeds niet om je gelukkiger te voelen? Ga dan eens langs bij de huisarts. Misschien is het verstandig om met een professioneel persoon te praten, die dieper ingaat op onderliggende gevoelens.
© 2014 - 2024 Rvsmdk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sleur in de relatieSleur in de relatieHet sluipt er bij de meeste stellen enig moment in en wordt als negatief ervaren, maar zo negatief is sleur eigenlijk he…
Kiezen tussen twee liefdesKiezen tussen twee liefdesJe houdt van allebei. Je bent verliefd op allebei. Je voelt je compleet machteloos omdat je niet in staat schijnt te zij…
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Dipje of depressie?Dipje of depressie?Bijna iedereen voelt zich weleens somber, dat is heel normaal. Als deze dip wel erg lang duurt, kan het zijn dat je een…

Boeddhistische levenslessen over leven in harmonieBoeddhistische levenslessen over leven in harmonieSinds vele eeuwen worden praktische richtlijnen voor een leven in harmonie met andere mensen maar ook met jezelf, doorge…
Dag van de DuurzaamheidDag van de DuurzaamheidDe Dag van de Duurzaamheid brengt met activiteiten en publiciteit duurzaam leven extra onder de aandacht. In heel Nederl…
Bronnen en referenties
  • http://www.woorden.org/zoek.php?woord=sleur
  • http://vandale.nl/opzoeken?pattern=dip&lang=nn#.VCgSOxauT7o
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Depressie
Rvsmdk (5 artikelen)
Laatste update: 16-10-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.