Afrikaanse Unie – vereniging van Afrikaanse landen

Afrikaanse Unie – vereniging van Afrikaanse landen De Afrikaanse Unie is een vereniging van Afrikaanse landen. Bijna alle Afrikaanse landen zijn lid van het samenwerkingsverband, dat is gemodelleerd naar voorbeeld van de Europese Unie en zich wil ontwikkelen naar een verenigde staten zoals de Verenigde Staten van Amerika zijn georganiseerd. Het administratieve centrum van de AU huist in Addis Abeba.

Afrikaanse Unie - Durban

De Afrikaanse Unie (AU) is in 2002 opgericht in Durban, Zuid-Afrika. Het is een intergouvernementele organisatie, waar 54 Afrikaanse landen bij zijn aangesloten (begin 2015). Conflicten weerhoudt sommige landen om aan te schuiven. Marokko is daar een voorbeeld van. Vanwege een conflict over de status van de Westelijke Sahara is Marokko geen lid van de AU.

Organisatie van Afrikaanse Eenheid

Eerder, sinds 1963, was er in Afrika het samenwerkingsverband Organisatie van Afrikaanse Eenheid, maar die functioneerde niet goed. In 2013 bestond de Afrikaanse samenwerking 50 jaar. Ondermeer Minister Lilianne Ploumen, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, was destijds in Addis Abeba om dat te vieren.

Algemene Vergadering AU in Addis Abeba

De Afrikaanse Unie kent een halfjaarlijkse Algemene Vergadering met een jaarlijks roulerend voorzitterschap. Het is een vergadering van staatshoofden en regeringsleiders en dit is het belangrijkste beslissingsorgaan van de AU. De AU kent politieke en administratieve organen en het administratieve centrum is in Addis Abeba in Ethiopië gehuisvest. De AU kent ook het Pan-Afrikaanse Parlement, een uit 230 leden bestaand representatief orgaan. De AU heeft verder:
  • Vrede en Veiligheidsraad;
  • Commissie van Permanente Vertegenwoordigers;
  • Raad voor Economische, Sociale en Culturele Zaken;
  • diverse adviesgevende burgerforums.

Doelstelling AU

De Afrikaanse Unie heeft tot doel de socio-economische ontwikkeling en integratie van het Afrikaanse continent te bevorderen. Ook wil de AU de ontwikkelingen van Afrika wereldwijd uitdragen en gemeenschappelijke Afrikaanse standpunten en belangen verdedigen. De vrede en veiligheid van het Afrikaanse continent is een belangrijk speerpunt van de AU. Daarbij wil de organisatie democratie en goed bestuur stimuleren met respect voor de mensenrechten. Uiteindelijk wil de AU ontwikkelen naar een Verenigde Staten Van Afrika naar Amerikaans voorbeeld. In 2007 mislukte de vorming van een Unie-regering. Een coalitie van Zuid-Afrikaanse staten wilde er nog niet aan.
De Afrikaanse Unie heeft een Pan-Afrikaans Parlement dat zetelt in Midrans in Zuid Afrika.

Vredesmacht en ebola

De AU heeft in de jaren van haar bestaan al enkele belangrijke activiteiten op haar conto staan. Er werd een vredesmacht gestationeerd in Darfoer en Somalië en de AU bemiddelde bij die conflicten. De AU is ook heel actief op het gebied van Aids- en ebolabestijding, het bewaken van de mensenrechten en het aan de kaak stelen van schendingen van die mensenrechten.
Op 30 en 31 januari 2015 was er een topoverleg in Addis Abeba. Namens Nederland was Minister Koenders van Buitenlandse Zaken aanwezig. Hij zei daar: ‘De Afrikaanse Unie wordt steeds daadkrachtiger en effectiever. Nederland en Europa steunen de unie om te komen tot een stabiel en economisch sterk Afrika. Dat is ook in ons belang’.

Boko Haram

Tijdens die AU-Top in 2015 besluiten de aangesloten Afrikaanse landen dat ze een regionale troepenmacht samenstellen om te strijden tegen
Logo Afrikaanse UnieLogo Afrikaanse Unie
Boko Haram.

Landen en Lidstaten

Lidstaten van de Afrikaanse Unie zijn:
Algerije - Angola - Arabische Democratische Republiek Sahara - Benin - Botswana - Burundi - Comoren - Congo-Brazzaville - Congo-Kinshasa - Djibouti - Egypte - Eritrea - Ethiopië - Equatoriaal-Guinea - Gabon - Gambia - Ghana - Guinee - Guinee-Bissau - Ivoorkust - Kaapverdië - Kameroen - Kenia - Lesotho - Liberië - Libië - Madagaskar - Malawi - Mali - Mauritanië - Mauritius - Mozambique - Namibië - Niger - Nigeria - Oeganda - Rwanda - Sao Tomé en Principe - Senegal - Seychellen - Sierra Leone - Somalië - Soedan - Swaziland - Tanzania - Togo - Tsjaad - Tunesië - Zambia - Zimbabwe - Zuid-Afrika - Zuid-Soedan.
© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ethiopië, bezienswaardigheid Addis AbebaDe hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba, eens stad vol leven, kleur, cultuur en veel bezienswaardigheden. Wereldberoemd…
De Verenigde NatiesDe Verenigde NatiesDe Verenigde Naties (VN) zijn een internationale organisatie, opgericht na de Tweede Wereldoorlog. Ze werkt op het gebie…
Afvallen met Afrikaanse mango?Afvallen met Afrikaanse mango?Afrikaanse mango, of met de Engelse naam African mango, is een hype in de dieetwereld. Is het echt mogelijk om met de Af…

Grensoverschrijdend winkelen: lucratief én funestGrensoverschrijdend winkelen: lucratief én funestGrensoverschrijdend winkelen: lucratief voor de klant, verliesgevend voor de Nederlandse grenssupermarkt. Nederlanders d…
1 februari, geschiedenis1 februari, geschiedenis1 februari is vooral een historische datum vanwege de Watersnoodramp in 1953, waarbij ongeveer 1800 mensen het slachtoff…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Continentalis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_Unie geraadpleegd op 7 januari 2015
  • http://www.parlement.com/id/vh7doscx0gzg/afrikaanse_unie geraadpleegd op 3 februari 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.