Als slachtoffer, hebt u rechten

Slachtoffers van misdrijven houden soms nog jaren last van wat hen overkomen is. Om de schade, maar ook het geestelijke leed te verzachten, hebben slachtoffers in bepaalde gevallen recht op compensatie. Ze kunnen in ieder geval rekenen op geestelijke hulp vanuit de hulpinstanties. Slachtoffers van een inbraak, overval of andere zware vergrijpen, kunnen jarenlang last houden van de gevolgen. Ze raken het vertrouwen kwijt in andere mensen of durven niet meer alleen de straat op. Het geestelijke leed is tegen te gaan door psychologische hulp, maar dat kan jaren of zelfs levenslang gaan duren.

Schadevergoeding eisen in een strafzaak

De positie van de slachtoffers is verbeterend door de mogelijkheid te bieden om een claim in te dienen in het strafproces. Dit kan schriftelijk gebeuren of in de zitting van de zaak zelf. In het verleden moesten de slachtoffers hier zelf procedures voor opstarten, en dus ook kosten voor maken. In de praktijk bleek echter dat ze het geld niet kregen van het slachtoffer, hoewel ze hier wettelijk wel recht op hebben. Van iemand die geen geld heeft, is het lastig geld verhalen.

Hoe moet u een schadeclaim indienen?

Dit kunt u doen door een voegingsformulier in te dienen of door dit mondeling te doen in de zitting zelf. In jargon heet dit voegen. Naast de rechtszaak, zal de rechter ook een uitspraak doen over de schadevergoeding. Het slachtoffer hoeft hier geen kosten voor te maken.

Schadeclaim indienen indien er geen strafproces gaat volgen

In het geval de dader, of vermeende dader, geen strafproces krijgt, moet u zelf een procedure opstarten om een schadevergoeding te krijgen. De gerechtelijke kosten moet u in ieder geval in eerste instantie zelf dragen.

Hoe krijgt u het geld van de dader?

Een rechter kan wel bepalen dat u recht hebt op een schadevergoeding, maar dan hebt u het geld nog niet binnen. Bij het toekennen van een schadevergoeding door de rechter, heeft deze twee verschillende mogelijkheden om de vergoeding toe te kennen. De rechter kan u de vergoeding toewijzen, en vervolgens moet u zelf zorgen voor de incasso. Een andere mogelijkheid is dat de rechter een vergoedingsmaatregel oplegt. De incasso zal dan worden verzorgd door de CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau).

Hoe moet een slachtoffer het geld zelf gaan claimen?

U hebt wettelijk het recht gekregen om het geld te ontvangen van de dader. U kunt het geld claimen door een aangetekende brief te sturen waarin u de dader verzoekt om binnen een bepaalde tijd het geld over te maken. Indien u na deze brief nog geen geld ontvangt en ook geen reactie van de dader heeft gehad over de vergoeding, kunt u hem of haar nog een keer met een aangetekende brief aanmanen om het bedrag over te maken. Uiteindelijk hebt u de mogelijkheid om een deurwaarder in te schakelen om het geld te incasseren.

Hoe gaat de CJIB het geld incasseren?

De CJIB heeft meer mogelijkheden dan het slachtoffer zelf. In eerste instantie zal de dader een brief ontvangen. Bij geen reactie wordt het bedrag dat voldaan moet worden verhoogd. Als de betaling nog steeds uitblijft, kunnen zij ook de deurwaarder inschakelen. De CJIB heeft nog als uiterste middel om de veroordeelde te arresteren en in de gevangenis te zetten. De CJIB zal het geld na incasso gaan overmaken aan de rechthebbende.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schadevergoeding voor slachtoffer geweld en seksmisdrijvenSlachtoffers van gewelds- en seksmisdrijven krijgen vaak een schadevergoeding toegekend. Tot september 2011 was het vaak…
SchadevergoedingSchadevergoedingOngevallen en letsel behoren tot de dagelijkse praktijk van het leven. Slachtoffers van een dergelijke letselschade zaak…
Fasen van schadevergoeding: de beginfaseIn de beginfase bij het vergoeden van schade wordt de schadezaak op rails gezet. Beide partijen leren elkaar kennen en n…
De hoogte van smartengeldSmartengeld wordt uitgekeerd als soort van schadevergoeding voor de immateriële schade die iemand opgelopen heeft. Smart…

De gruwelijke moorden van het monster van FlorenceIn de periode tussen 1968 en 1985 wordt de provincie Florence in Italië meerdere malen opgeschrikt door verschrikkelijk…
Omgaan met heimwee bij emigratieOmgaan met heimwee bij emigratieIedereen droomt wel eens over een totaal ander leven. Ieder jaar zijn er mensen die de stap maken naar een totaal ander…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.