Kinderen veiliger op de fiets

Kinderen veiliger op de fiets Het verkeer wordt steeds drukker, wat de overzichtelijkheid niet altijd ten goede komt. Menig ouder houdt dan ook het hart vast op het moment dat hun kind voor het eerst op de fiets stapt. Om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig gaat, zijn goede oefeningen en maatregelen belangrijk. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Fietsen, het allereerste begin

De allereerste kennismaking van een kind met een fiets is vermoedelijk met een driewieler, later met een grote fiets die omwille van de broodnodige stabiliteit is voorzien van zijwieltjes. Dit zijn belangrijke fasen, omdat kinderen hier leren hoe de fietsbeweging werkt. Ze leren hoe je snelheid maakt, maar ze leren ook het gebruik van de rem als ze langzamer willen rijden of willen stoppen. Dit soort fietsbewegingen vinden vooral plaats op het speelplein, het tuinpad of het trottoir. Dat is allemaal nog een beetje te overzien.

En nu echt fietsen

Langzaam komt het moment dat er echt gefietst kan gaan worden. Van spelen met een fiets gaan kinderen transformeren tot verkeersdeelnemer. Het is een moment waar ouders met enige zorgen naar uitkijken. En dat is terecht. De zijwieltjes worden van de fiets verwijderd en één van de ouders ondersteunt de bagagedrager van de kinderfiets, terwijl het kind de trappers in beweging zet. Het is een fase die het nodige vraagt van de conditie van de ouders, als kinderen de fietsbeweging goed te pakken hebben gaat de snelheid flink vooruit. En komt onvermijdelijk het punt waarop de hand van de ouder de bagagedrager moet loslaten. Op dat moment heb je als ouder letterlijk het nakijken. Je kunt niet meer ingrijpen, hooguit overeind helpen als er een onverhoedse stuurbeweging is gemaakt. Het hoort er een beetje bij, leren fietsen is een kwestie van vallen en opstaan. Maar uiteindelijk is het moment daar: je kind fietst!

Veiligheid

Het verkeer is steeds drukker. Verschillende nieuwe groepen verkeersdeelnemers verdringen zich op de beschikbare ruimte. Je moet als bestuurder zo opletten dat je alle verkeersbewegingen in de gaten hebt, de weg goed volgt en verkeersregels, verkeersregels en verkeerslichten op de juiste manier hanteert en opvolgt. Het maakt het er allemaal niet gemakkelijker op om de fietsbewegingen van de kleinere verkeersdeelnemers te volgen. Kinderen vallen in het verkeer nou een maal niet zo goed op, en dat brengt de nodige gevaren met zich mee.

Veiliger fietsen, dus: Opvallen!

Kinderen vallen niet op door hun geringere afmetingen. En dat betekent, dat je iets anders moet toevoegen dat de overige verkeersdeelnemers attendeert op het feit dat hier een kind fietst. Een belangrijk en veelgebruikt attribuut is de fietsvlag. Een fel oranje of gele vlag op een lange stok beweegt met elke beweging van de fiets mee en trekt daardoor de aandacht van de overige weggebruikers. Daarnaast is het dragen van opvallende en felgekleurde kleding aan te raden. Een veiligheidshesje heeft een nog hogere attentiewaarde. Kinderen zelf zijn niet zo bezig met veiligheidsmaatregelen, je zult als ouders goed moeten controleren of de vlag nog aanwezig is, of de juiste kleding wordt gedragen en of de fiets in orde is. Denk hierbij aan een goede rem, bel, reflector en perfect werkende verlichting.

Extra bescherming

Bron: IMSI Master ClipsBron: IMSI Master Clips
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Misschien raakt je kind met zijn fiets een andere fiets, misschien is het een hobbel in de weg, maar een valpartij komt nogal eens voor. Om (ernstig) letsel te voorkomen is goede bescherming aan te raden. Denk hierbij aan knie- en elleboogbescherming, maar zeker aan de fietshelm. Er gaan inmiddels al stemmen op om de fietshelm voor kinderen verplicht te stellen. En inderdaad zou zo’n helm veel ernstig letsel kunnen voorkomen. Wijs kinderen erop, dat ook beroemde fietsers, zoals de wielrenners, heel vaak met fietshelmen rondrijden. Dat maakt het meteen stoer om er zelf ook een te hebben.

Goede maatregelen voor kinderen

Bron: IMSI Master ClipsBron: IMSI Master Clips
Omdat kinderen op hun fiets lager zitten dan de meeste andere verkeersdeelnemers, is hun overzicht een stuk minder. Daar komt nog bij dat kinderen nog niet geleerd hebben wat de impact van bepaalde gedragingen kan zijn. Het betekent dat ook andere weggebruikers rekening zullen moeten houden met de jongere verkeersdeelnemers. Daarnaast kun je zelf veel doen, door te zorgen voor opvallende verschijningen in het verkeer, goed materiaal en het goede voorbeeld. Kinderen kijken ook naar het verkeersgedrag van hun ouders. Het goede voorbeeld, uitleg over het verkeer en de verkeersregels zijn dan ook belangrijk in de fietsopvoeding van je kind.
© 2015 - 2025 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig fietsen met de fietshelmVeilig fietsen met de fietshelmZonder fietshelm op de fiets stappen is voor de meeste mensen een gewoonte. In het verkeer zie je bijna niemand met een…
Besparen op kinderfietsenBesparen op kinderfietsenKinderfietsen zijn duur in aanschaf en ze fietsen er maar tijdelijk op. Binnen een paar jaar moet de fiets weer vervange…
De juiste maat fiets bepalen aan de hand van je lengteDe juiste maat fiets bepalen aan de hand van je lengteNederland is een fietsland bij uitstek. Echter om comfortabel te kunnen fietsen, is het heel belangrijk dat je de juiste…
De eerste kinderfiets kopen: waar moet je op letten?De eerste kinderfiets kopen: waar moet je op letten?Het kopen van een kinderfiets voor zoon of dochter is iets waar velen van ons mee te maken krijgen. Er is tegenwoordig v…

Preventieve maatregelen die huisinbraak voorkomenHet slachtoffer worden van inbraak is een van de grootste angsten onder de Nederlandse burgers. Redenen hiervoor zijn ni…
De grootste vliegrampenDe grootste vliegrampenOndanks de kleine kans zijn er sinds het gebruik van het vliegtuig meerdere grote rampen gebeurd waarbij veel mensen om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: IMSI Master Clips
  • Afbeelding bron 1: IMSI Master Clips
  • Afbeelding bron 2: IMSI Master Clips
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 27-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.