De schoenlepel, een werelduitvinding

De schoenlepel, een werelduitvinding Mooie modieuze schoenen hebben soms één vervelend nadeel: je kunt je voeten er haast niet in krijgen. Het leer is te stug, het model laat voor het instappen onvoldoende flexibiliteit toe. Gelukkig is hier iets op gevonden: de schoenlepel, een eenvoudige maar doeltreffende werelduitvinding. Waar komt de schoenlepel eigenlijk vandaan?

Schoenen

Hoewel je best op blote voeten kunt rondlopen, geven we met z’n allen toch de voorkeur aan een vorm van voetbescherming. Steentjes, takjes en andere onregelmatigheden onder de voeten veroorzaken pijn, wondjes, zweertjes en andere ongemakken. Dank zij een goede voetbescherming houden we onze voeten heel, kunnen letterlijk op allerlei ondergronden beter uit de voeten. Bovendien blijven onze voeten beschermd tegen weersinvloeden, vuil of ongedierte. En over wat voor voetbescherming hebben we het natuurlijk? Over schoenen!

Vorm en materiaal

Het materiaal waarvan de schoen is gemaakt, is gevormd om de voet. Van oorsprong werd leer gebruikt. Aanvankelijk werden stukken leer om de voet heen gevouwen, en rond de enkel bij elkaar gebonden. Later werd gebruik gemaakt van gelooid leer en werd het materiaal beter en strakker rond de voet gemodelleerd, tot de huidige schoenvorm ontstond. Tegenwoordig zie je behalve leer in allerlei soorten ook kunststof of stof verwerkt in de schoenen. Je hebt schoenen in allerlei vormen en maten, afhankelijk van de plaats waar je ze wil gebruiken, of welke activiteit je wilt ondernemen. Dames dragen op feestelijke gelegenheden vaak schoenen met naaldhakken, voetballers dragen schoenen met stevige noppen, en in de bouw draag je extra verstevigde exemplaren. Zo kun je nog heel wat voorbeelden bedenken.

Passen

Je loopt het allerliefst op stevige, goed passende schoenen. Schoenen die je bij elke stap goed ondersteunen. Het is dus belangrijk, dat de schoen goed om je voet is gevormd, en voldoende stevigheid biedt. Zou het leer van de schoen te slap zijn, dan mis je de nodige stevigheid. Hoe strakker de schoen om je voet past, zonder te knellen natuurlijk, hoe beter. Aan de bovenkant is een schoen open, zodat je voet naar binnen kan. Met veters, gespen of klittenband wordt daarna de bovenkant gesloten.

Stevigheid kent zijn prijs

Hoewel een stevige schoen heel prettig en comfortabel kan zijn tijdens het lopen, levert het stugge leer een probleem op bij het aantrekken. Het leer geeft niet mee en de voet komt maar met moeite de schoen in. Vooral het verstevigde achterste gedeelte van de schoen, het contrefort, heeft hierbij veel te lijden. Het schaaft eerder af, of vouwt zelfs dubbel. Dan wordt het instappen in de schoen nog veel lastiger. Het wordt tijd een werelduitvinding te introduceren, die aan alle ellende in het schoen-instappen een einde maakt: de schoenlepel!

Schoenlepels: lang en kort, kunststof en metaalSchoenlepels: lang en kort, kunststof en metaal

De schoenlepel

Wie de allereerste schoenlepel heeft uitgedacht is helaas in de nevelen van de tijd verborgen geraakt: we hebben er dus helaas geen idee van. Een schoenlepel is een langwerpig voorwerp, van metaal, kunststof of van hoorn gemaakt. Soms wordt ook gesproken van een schoentrekker. Het voorwerp is meestal over de korte zijde wat holstaand, zodat een voet er gemakkelijker houvast op heeft. De werking is uiterst simpel. Je plaatst de schoenlepel in de schoen, zodat de voet als het ware een soort glijbaantje heeft om in de schoen terecht te komen. Hierdoor wordt de achterzijde van de schoen ontzien. Schoenen die nog nieuw zijn, en dus nog niet zijn ingelopen zijn extra stug, dus vooral bij nieuwe schoenen kan de schoenlepel een nuttig en noodzakelijk hulpmiddeltje zijn.

Geen schoenwinkel zonder!

In schoenwinkels wordt vaak gebruik gemaakt van schoenlepels. Enerzijds is dat, omdat de schoenen uiteraard nieuw en nog stug zijn, anderzijds moeten de achterkanten van de schoenen tegen de voetenwringende klanten beschermd worden. De schoen moet per slot van rekening nog verkoopbaar blijven.
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor onderhoud van uw schoenenSchoenen en laarzen zijn duur in aanschaf, je raakt er aan gehecht en hoopt er zo lang mogelijk plezier van te hebben. M…
De zelfstrikkende schoen van Nike: Hyperadapt 1.0De zelfstrikkende schoen van Nike: Hyperadapt 1.0De zelfstrikkende schoen is een feit geworden: de 'Hyperadapt 1.0' van Nike. De sportschoen die zichzelf strikt op het m…
Welke soorten schaatsen?Welke schaatsen moet je kopen? Welke soort schaatsen is het meest geschikt? Dit artikel biedt een overzicht van de versc…
Schoenen steeds belangrijkerBehalve mooie kleding, zijn we ook steeds meer “in” voor mooie en aparte schoenen. Wilde men eerder nog met name met kle…

Dag van Nederland Schoon - Stichting NederlandSchoonDag van Nederland Schoon - Stichting NederlandSchoonStichting NederlandSchoon besteedt elke dag van het jaar aandacht aan een opgeruimd en schoon Nederland, maar op één dag…
Wat is een geheim genootschap?Wat is een geheim genootschap?Geheime genootschappen spreken tot de verbeelding. Lid zijn van zo'n groep zou iets stiekems hebben, iets occults, bijna…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 26-09-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.