De alcohol en tabakswet

De alcohol en tabakswet Tot nog toe mocht men lichte alcohol en tabak kopen vanaf 16 jaar. Vanaf 1 januari 2014 is het echter zelfs verboden om een van deze op zak te hebben voor jongeren onder de 18 jaar. Beide kunnen veel schade aanrichten wat jongeren soms pas te laat merken. De aangepaste wet wordt ook wel de regel van nix genoemd. Kortom niet roken en niet drinken voor men 18 is. In dit artikel leest u hier meer over.

Wat is de regel van nix?

De regel van nix houdt in dat men vanaf 1 januari 2014 officieel onder de 18 niet meer mag roken en niet meer mag drinken. Tot nog toe was de leeftijd voor het drinken van minder sterke alcoholische dranken toegestaan vanaf 16 jaar. Zelfs het bij u dragen van alcohol onder de 18 jaar kan bestraft worden. Voor het roken van tabak stond geen leeftijd, maar u kon tot nog toe wel tabak kopen vanaf 16 jaar. Nix18 is een campagne betreffende de wetswijziging. Met behulp van reclame wordt de wetswijziging duidelijk gemaakt: niks roken en niks drinken onder de 18.

De drank- en horecawet

Op 5 maart 2013 was de wetswijziging bij de tweede kamer met meerderheid aangenomen. Op dinsdag 22 mei is het wetsvoorstel voor aanpassing van de Drank- en Horecawet ook door de Eerste Kamer aangenomen. De wet werd na ruim 8 jaar de wet voor alcohol en tabaksgebruik gewijzigd. In eerste instantie was het voorstel om de wet per 1 juli 2013 in te laten gaan. Dit is echter verschoven naar 1 januari 2014. De drie voornaamste doelen van de wetswijziging zijn:
  • Verminderen van de administratieve lasten
  • Voorkomen van alcoholgerelateerde verstoring van de openbare orde
  • Terugdringen van het alcoholgebruik en tabaksgebruik door met name jongeren

Er waren al speciale schoolprogramma's om op leerzame wijze te weten te komen wat alcohol en tabak met mensen kan doen. Daarbij is er nog eens 6 miljoen vrijgemaakt om mensen te helpen en voor educatie over tabak- en alcoholgebruik. Het is verstandig als ook de ouders deze regels thuis duidelijk maken en hun kinderen goed voorlichten over het gebruik en de gevolgen.

De boetes

De handhaving van het gebruik moet geregeld worden door de gemeentes. Een aantal gemeentes hebben hier nog geen duidelijk plan voor. De bedoeling is dat er toezichthouders komen die gaan letten op onder andere het alcohol- en tabaksgebruik. Ze zullen bijvoorbeeld bij een kroeg binnen komen lopen en de identiteitskaarten checken van de klanten. Vanaf januari kunnen zowel de de ondernemer als de gebruiker gestraft worden. Het verschilt dus wel per gemeente hoe veel kans er is dat er ook daadwerkelijk vanaf 1 januari gecontroleerd gaat worden. Voor de ondernemer kan eerst een waarschuwing volgen, vervolgens zullen er boetes bij komen. Als een onderneming drie boetes heeft gekregen binnen één jaar tijd kan het zijn dat er een (tijdelijk) verbod komt op alcohol en/of tabakverkoop. Voorheen was het zo dat iedereen die er jonger dan 20 uit zag op identiteit gecontroleerd moest worden bij het verkopen van alcohol en/of tabak. Vanaf 1 januari 2014 mag iedereen gecontroleerd worden die er jonger dan 25 jaar uit ziet. Voor de gebruiker geldt dat als hij/zij tussen de 12 en 16 is de boete 45,- bedraagt. Is men 17 of 18 dan loopt de boete op tot 90,-. Zelfs als een blikje nog dicht is kunt u een boete krijgen.

De voordelen van nix

Jongeren kunnen de gevolgen van dingen soms nog niet goed inschatten. Jongeren zijn dan ook veel gevoeliger om over gehaald te worden en om verslaafd te raken. De hersenen ontwikkelen zich tot uw 24e levensjaar. Echter zorgt zowel alcohol als tabak ervoor dat uw hersenen beschadiging kunnen oplopen. Alcohol zorgt er ook voor dat men niet meer helder na kan denken. Alcohol heeft een ontremmend effect waardoor men zich losser gaat voelen en wat soms zorgt voor agressiviteit en/ of onveilige seks. In erge gevallen kan te veel alcohol gebruik er toe leiden dat men in een coma raakt. Dit wordt ook wel comazuipen genoemd. De dag na het gebruik van veel alcohol zijn de gevolgen goed merkbaar. U kunt last hebben van een kater, concentratieverlies en geheugenverlies. In tabak zitten vele giftige en daarmee schadelijke stoffen. Vooral de teer in een sigaret kan nare gevolgen hebben die vooral na langere tijd merkbaar zijn. De ademhalingsfunctie gaat achteruit en de kans op longkanker neemt toe. De nicotine maakt dat men makkelijk verslaafd raakt aan het roken van tabak. Een gezondere samenleving is hiermee een van de grootste voordelen voor de gebruikers. Daarbij zullen de gebruikers ook veel geld overhouden voor andere dingen.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van rokenGevolgen van rokenEr zijn ontzettend veel mensen die roken. Er zijn echter maar weinig mensen welke weten wat de gevolgen van roken zijn,…
Nix18: Waarom 'nix' voor je achttiende?Nix18: Waarom 'nix' voor je achttiende?Vanaf 1 januari 2014 is de minimumleeftijd voor alcohol- en tabaksverkoop verhoogd naar een leeftijd van 18 jaar. Als je…
Lichamelijke voordelen als gevolg van het stoppen met rokenLichamelijke voordelen als gevolg van het stoppen met rokenWaarom je moet stoppen met roken lijkt heel duidelijk te zijn. Het staat zelfs op elk pakje sigaretten. Het is natuurlij…
Roken, zwangerschap en psychotische stoornissen bij kinderenEr zijn reden genoeg waarom vrouwen niet moeten roken tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat kinderen waarvan…

Quinoa hype leidt tot zorgwekkende gevolgenQuinoa is supergezond en wordt dankzij de milde nootachtige smaak ook nog eens als erg lekker beschouwd. Het is dus niet…
Zweetgeur uit kleding verwijderenZweetgeur uit kleding verwijderenKleding die naar zweet ruikt is erg onaangenaam. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Zelf kun je er erg onze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Webandi, Pixabay
  • www.nix18.nl
  • www.rijksoverheid.nl
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 19-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.