Zweetgeur uit kleding verwijderen

Zweetgeur uit kleding verwijderen Kleding die naar zweet ruikt is erg onaangenaam. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Zelf kun je er erg onzeker van worden. Anderen zouden kunnen denken dat je het niet zo nauw neemt met persoonlijke hygiëne. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn! Soms zit het probleem hem namelijk niet eens in het zweten, maar in een zweetgeur die keer op keer in de kleding blijft hangen! Een kledingstuk lijkt schoon na het wassen, maar wanneer je het een half uur aan hebt, stinkt het alweer naar zweet. Herkenbaar? Gelukkig zijn er vele tips die je kunnen helpen!

Terugkerende zweetgeur

Iedereen zweet. Zowel overdag als 's nachts. Vaak is ons zweet reukloos, maar in sommige gevallen zit er toch echt een vervelend luchtje aan. Door de oksels iedere dag te wassen, het liefst zonder zeep, en gebruik te maken van een goede deodorant kun je vervelende geurtjes tot een minimum beperken. Toch kun je soms last houden van een terugkerende zweetlucht. De kans is groot dat de geur in je kleding zit!

De geur van oud zweet

Net na het wassen ruikt de kleding heerlijk schoon en fris. Maar wanneer je dat leuke truitje of jasje een half uur draagt, komt er een vervelende zweetlucht naar boven! De kans is groot dat de wasmachine niet alle bacteriën in het kledingstuk heeft gedood. Wanneer je dan opnieuw gaat zweten, zal je de achtergebleven bacteriën dus ruiken. Dit geeft een typische geur van 'oud zweet'. Zoals gezegd is het wassen in de wasmachine dus vaak niet voldoende om de zweetgeur uit het kledingstuk te halen. Maar er zijn heel wat andere (huis)middelen om dit wel voor elkaar te krijgen!

Anders wassen?

De wasmachine

Soms zit het probleem hem in het dagelijks gebruik van de wasmachine. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo dient de wasmachine in principe eens in de maand te worden gereinigd door een kookwas te draaien met een lege trommel. Zo zorg je ervoor dat bacteriën, die vervelende geurtjes veroorzaken, worden gedood.

Teveel wasverzachter

Wasverzachter geeft een heerlijke geur aan de was. Maar overmatig gebruik van wasverzachter zorgt er juist voor dat je wasmachine minder goed zijn werk doet. Je kunt dus prima gebruik maken van wasverzachter, maar liever niet teveel!

Wasmiddel

Ook het gebruik van wasmiddel kan een verschil maken. Wanneer je het wasmiddel in een wasbol tussen de was stopt, doet deze beter zijn werk dan wanneer je dit bovenin het vakje stopt. Ook is het slim om af en toe ook poeder te gebruiker in plaats van altijd vloeibaar wasmiddel.

Laten weken in azijn

Inspuiten

Azijn is een goed middel om de zweetgeur uit kleding te halen. Een goede tip is om azijn in een plantenspuit te doen en hiermee de oksels in te spuiten. Last dit een nachtje intrekken en was het kledingstuk daarna mee in de wasmachine. Het kan geen kwaad om het samen met de andere was erin te stoppen.

Inweken

Waar je ook voor kunt kiezen, is om het kledingstuk een nachtje in te laten weken in een emmer water met een flinke scheut azijn. Neem voor een volle emmer ongeveer een derde fles azijn. Laat de kleding bij voorkeur een hele nacht weken in een emmertje water, met een flinke scheut azijn. Vervolgens kan het in de wasmachine op een normaal programma. De azijn zal de zweetgeur neutraliseren.

Azijn als wasverzachter

Je kunt azijn ook gebruiken in plaats van wasverzachter. Doe bij elke was een scheutje azijn in het vakje van de wasverzachter. Dit geeft een heerlijk zachte was zonder vervelende zweetgeurtjes. Ook hoef je niet bang te zijn dat je hierdoor een azijngeur in je kleding krijgt. Dit is namelijk niet het geval.

Laten weken in soda

Ook soda is een zeer geschikt middel om zweetgeurtjes te verwijderen uit je kleding. Doe de kleding in een emmer warm water, met flink wat soda. Laat de kleding bij voorkeur een hele nacht weken in deze emmer. Daarna kun je het gewoon mee wassen in de wasmachine.

Het is erg belangrijk dat je nooit zowel soda als azijn gebruikt. Deze stoffen heffen elkaars eigenschappen namelijk op, waardoor het dus geen enkel nut heeft.

De kleding stomen

Stomen in de badkamer

Stoom is een ideaal middel voor het verwijderen van vieze geurtjes. Door de hitte worden de bacteriën die de vieze geur veroorzaken gedood. Je kunt een kledingstuk aan een hanger in de badkamer ophangen wanneer je gaat douchen. Hierbij dien je de ramen en deuren uiteraard gesloten te houden. De badkamer vult zich hierdoor met stoom. Laat het kledingstuk het liefst zo lang mogelijk in de stoom hangen.

Stoomstrijkijzer

Een andere manier om de kleding te stomen, is door middel van het strijkijzer. Je kunt het kledingstuk wassen zoals je gewend bent, en vervolgens als het nog licht vochtig is met een strijkijzer over de oksels van het kledingstuk heen strijken. Doe dit zowel aan de binnenkant als de buitenkant.

Insmeren met Dettol

Dettol is een middel dat erom bekend staat bacteriën te doden. Dus ook tegen zweetbacteriën is dit een prima middel. Smeer of spuit de oksels in met Dettol en laat dit er goed intrekken. Je kunt het rustig een nachtje laten liggen. Vervolgens kun je het gewoon in de wasmachine stoppen en op een normaal programma wassen. De bacteriën worden gedood en de vieze zweetgeur zal verdwijnen.

Blauwe Biotex

Er zijn ook mensen die zweren bij het gebruik van blauwe Biotex. Dit is een handwasmiddel dat geschikt is voor een voorwas of inweek was. Doe het kledingstuk in een emmertje warm water met blauwe Biotex en laat het een aantal uur weken. Je kunt de oksels nog even wat extra insmeren met de Biotex. Vervolgens kun je het gewoon in de wasmachine doen en met de rest mee wassen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Een wasmachine schoonmaken met soda is een gemakkelijke en doeltreffende manier om jouw wasmachine geheel te ontdoen van…
Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…
Zweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur ontstaat wanneer zweet zich vermengd met bacteriën. Spijtig genoeg zorgen de meeste deodorants voor allergisch…

De alcohol en tabakswetDe alcohol en tabakswetTot nog toe mocht men lichte alcohol en tabak kopen vanaf 16 jaar. Vanaf 1 januari 2014 is het echter zelfs verboden om…
Fukushima en de dreiging van een lekke kerncentraleFukushima en de dreiging van een lekke kerncentraleFukushima, de oververhitte kernreactor in Japan, stelt het land en de wereld sinds 11 maart 2011 voor een groot probleem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nattyjeff, Pixabay
  • www.omaweetraad.nl
  • www.ah.nl
  • Eigen ervaring
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.