Relaties kunt u opbouwen door interesse te tonen in de ander

Relaties kunt u opbouwen door interesse te tonen in de ander Relaties opbouwen is voor veel mensen geen gemakkelijk onderwerp. Toch hoeft dat niet zo moeilijk te zijn. Met een paar richtlijnen leert u vanzelf om op een goede manier een relatie op te bouwen. Vooral het tonen van interesse in de ander is daarbij een cruciaal punt. Mensen reageren op aandacht hetzelfde als bloemen op de zon. Ze keren zich naar degene die hen positieve aandacht schenkt en interesse in hen toont. Ga het maar na bij uzelf. U vindt het immers ook meestal erg leuk als iemand geïnteresseerd naar uw gezin, uw werk of uw familie vraagt. Interesseer u dus voor anderen, luister goed naar uw gesprekspartner en u krijgt vanzelf meer en beter sociaal contact met diegene. Het kan zelfs het begin zijn van een langdurende vriendschap.

Het begin van een relatie begint met het tonen van interesse in de ander

De meeste mensen maken voor zichzelf al onbewust meteen een beeld van u als ze u zien. Hoe u eruit ziet, de trekken op uw gezicht, uw houding, uw kapsel, uw hoofd en handen, uw schoenen en zelfs uw blik bepalen voor de andere meteen of hij/zij u mag, of juist helemaal niet. Naar aanleiding daarvan zal die persoon glimlachen, een gesprek beginnen of zich juist van u afkeren. Van die eerste indruk zijn mensen zich niet altijd bewust, maar de intensiteit van het sociale contact daarna hangt er wel in grote mate vanaf.

De allereerste seconden van een ontmoeting zijn belangrijk

De eerste seconden van een ontmoeting zijn daarom veelbepalend. Niet alleen de kleren maken de man of vrouw, maar de hele persoonlijke indruk op de ander doet er dus toe. Niet voor niets zegt het spreekwoord: "Kleren maken de man". Het is een feit dat vooral de kleding, schoenen, enzovoorts uw indruk van een ander bepalen. Behalve dat zijn ook de verzorging van het kapsel, de handen en nagels, de huid en de algehele houding medebepalend voor de totale indruk.

U kunt zelf ook direct een beeld van de ander maken

U bent zich er misschien niet direct van bewust, maar ook u schat elke door u ontmoete persoon binnen en paar seconden in en bepaalt daarmee meteen of die persoon voor u van belang is of niet. Bevalt die persoon u, dan doet u er goed aan om vriendelijk een openingsgesprek te beginnen. Mocht de ander u tot op dat moment nog niet interessant gevonden hebben, dan kunt u dat nog rechtzetten door op een goede en aangename manier te communiceren. Niet alleen via de taal, maar ook door uw mimiek en houding.

Het tonen van interesse in de ander helpt een relatie op gang

De beste manier om de aandacht van de ander te trekken is om interesse in hem of haar te tonen. Niet op een opdringerige manier, maar gewoon geïnteresseerd. Dat heeft een hele normale oorzaak. De mens is een sociaal wezen. Iedereen heeft de behoefte om door anderen aardig en interessant gevonden te worden.

Slordig gekleed maakt men een verkeerde indruk

Sommige mensen denken dat ze daar geen behoefte aan hebben en kleden zich met opzet slordig, omdat ze in het verleden teleurgesteld zijn in contacten met anderen. Soms doen ze dat ook om anderen te laten merken dat ze hun eigen weg gaan en zich niet storen aan het oordeel van anderen.

Toevallige ontmoetingen zijn vaak het begin van nieuwe relaties met anderen

Het is echter niet zo verstandig om zich niet te storen aan wat anderen van u denken. U weet immers niet altijd wie u die dag tegenkomt. Dagelijks zijn er toevallige ontmoetingen. Ontmoetingen, waar u helemaal nooit aan gedacht zou hebben. Daar kan een latere werkgever tussen zitten of misschien zelfs iemand, waar u graag een relatie mee zou willen opbouwen. Slecht gekleed en slecht verzorgd maakt u dan een totaal verkeerde indruk. Dat boort een beginnend contact al meteen de grond in. De kans is meteen verkeken. Niemand leeft op een eiland en bijna niemand leeft graag helemaal alleen. Mensen hebben elkaar nodig.

Veel mensen willen graag zelf belangrijk zijn

Daarnaast wil iedereen graag belangrijk zijn voor de ander. Kijk maar eens naar uzelf. Toont iemand interesse in uw persoon en in uw werk en persoonlijke omstandigheden, dan vindt u dat prettig en zult gemakkelijker een gesprek met hem of haar aangaan. Omgekeerd werkt dat in de meeste gevallen ook zo. Toon dus interesse in de ander en vraag naar wat hij doet. Moedig de ander aan om uit te leggen wat hij leuk vindt en waar hij interesse in heeft. De ander is meestal dankbaar voor de belangstelling in zijn persoon en zal graag met u een gesprek beginnen.

Begin een gesprek met nieuwe relaties nooit door uitgebreid over u zelf te vertellen

Hoe zou u het zelf vinden als iemand u op een feestje aanspreekt en doorlopend over zichzelf spreekt: hoe belangrijk hij voor zijn baas is, hoe goed het hem financieel gaat en hoe succesvol hij op sociaal gebied is. Wedden dat u na een paar minuten al stiekem om u heen kijkt naar een andere, betere gesprekspartner? Begin een gesprek dus nooit over uw eigen kwaliteiten, maar toon in plaats daarvan meteen interesse in de ander.

Niet op de borst kloppen bij het zoeken naar een partner

Daar volgt vanzelf uit dat u bij een eerste gesprek met een mogelijke levenspartner nooit succes verhalen over u zelf moet vertellen, maar juist geïnteresseerd moet vragen naar de levensomstandigheden, het werk en de hobby's van de ander. Pas dan zal de ander ook geïnteresseerd zijn naar uw persoon en kan er over en weer een geanimeerd gesprek ontstaan, waarin u elkaar wat leert kennen.

Antwoord geven op geïnteresseerde vragen van de ander

In de loop van het gesprek zal ook de ander dus interesse voor u gaan tonen en u vragen naar wat u belangrijk vindt. Dat opent dan de mogelijkheid tot over en weer uitwisselen van meningen en informatie. Soms zelfs ontdekt u wederzijdse vrienden of familieleden in de omgeving van elkaar. In dat stadium is de relatie eigenlijk al een feit. U hebt samen een relatie opgebouwd en hoeft die alleen nog te onderhouden en te verdiepen, als u daar allebei zin in hebt.

De eigen belangen even op de achtergrond zetten

Pas echter ook in dit stadium op dat u uw eigen belangen niet boven die van de ander zet. Het opbouwen van een relatie is het geïnteresseerd zijn in de ander. Dat is de basis. Als die er niet is, zal de relatie altijd mislukken. Niemand houdt het immers vol om steeds te luisteren naar de opgesmukte verhalen van de ander over zichzelf, zonder daarbij zijn eigen “ei” kwijt te kunnen raken.

Wisselwerking is cruciaal bij het opbouwen van relaties

Een relatie opbouwen bestaat uit een wisselwerking tussen twee personen, waarbij elk van de twee voldoende energie in de relatie steekt en er ook weer voldoende energie uit haalt. Op die manier blijft een relatie bestaan en heeft dan ook recht van bestaan. De grondslag is echter het tonen van interesse in de ander. Komt er echter van de ander geen interesse in u terug, dan heeft het meestal weinig zin om ermee door te gaan.

Door jarenlange sociale interesse kunt u een vriendenkring opbouwen

De mensen in uw omgeving die de meeste vrienden en kennissen hebben, zijn meestal mensen die een grote sociale interesse hebben in hun familie, vrienden, buren en kennissen. Mensen ook, die een positieve levensinstelling hebben en waar anderen vaak graag mee samen zijn. Zij zijn betrokken bij de levens van anderen, waardoor hun eigen leven als vanzelf verreikt wordt. Dat gaat echter niet van een leien dakje, maar deze mensen hebben daar jarenlang aan gewerkt.

U wordt zelf gelukkig van goede, sociale contacten

Toon interesse in anderen en u wordt daar zelf op den duur gelukkiger van. Het is niet alleen prettig om interesse te hebben in het leven en werken van anderen, maar door het betere contact zit u zelf ook beter in uw vel. Door de wederkerige aandacht en het betere sociale contact voelt u dat u geaccepteerd wordt en dat geeft een positief gevoel.
© 2012 - 2025 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rebound-relatieJe bent gedumpt, wanhopig ga je opzoek naar een schouder om warmte en liefde te vinden. Naast het voetbalveld, in de clu…
Is mijn partner betrouwbaar?Is mijn partner betrouwbaar?U wilt graag een relatie opbouwen. Het fundament van veilige relaties is vertrouwen. Maar hoe weet u of iemand te vertro…
Onzekerheid binnen de relatieOnzekerheid binnen de relatieHoe ga je om met onzekerheid binnen de relatie? Heb jij altijd de goedkeuring nodig van je partner? Of iedere keer weer…
De 7 eigenschappen van de ideale partnerDe 7 eigenschappen van de ideale partnerMogelijkerwijs bestaat de perfecte partner niet. Toch kunnen we de ideale partner vinden in iemand die zichzelf heeft on…

Flessenpost op het strand van AmelandFlessenpost op het strand van AmelandFlessenpost is zo oud als de fles zelf. Het intrigeert jong en oud. Wie is de man of vrouw die een briefje in een fles v…
Hoe gaat het? Goed is vaak een leugenOp de vraag "Hoe gaat het met je?" wordt bijna nooit geantwoord "slecht". Waarom lijkt het alsof mensen nooit durven zeg…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.