Werken op de Caribische eilanden
Als je als Nederlander op vakantie gaat naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten, dan heb je geen visum nodig. Voor een vakantie naar een van deze Caribische eilanden hoef je dus niet veel te regelen. Het is wel een vereiste dat je een geldig Nederlands paspoort en een retourticket hebt. Als toerist mag je maximaal zes maanden op de eilanden verblijven. Maar wat als je er gaat werken?
Werken in het Caribische deel
Als je wilt gaan werken op een van de eilanden dan heb je, als Nederlander, geen werkvergunning nodig. Wel moet je een Verklaring Toelating van Rechtswege aanvragen. Deze kan je aanvragen bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao of het Arubahuis. Met een verklaring krijg je een verblijfstitel om te werken of stage te lopen. Heb je een bedrijf en wil je je vestigen op Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Dan heb je hiervoor een vestigingsvergunning nodig. Deze kan je aanvragen bij de Dienst Economische Zaken. Als je wilt werken op een van de eilanden, dan kan je dit vaak al vanuit Nederland regelen. Op het internet zijn diverse forums en sites te vinden die zich hierin gespecialiseerd hebben.
Belastingplichtig
Als je gaat werken op een van de eilanden, dan ben je belastingplichtig. Net als in Nederland draag je loonbelasting en sociale verzekeringspremies af. Ook wordt er winst- en inkomstenbelasting geheven op winst en inkomen van een bedrijf. Als je maar een aantal maanden op een van de eilanden werkt, dan kom je in aanmerking voor bepaalde werkgeversvergoedingen.
Geen verzekeringen
Als je gaat werken Aruba, Curaçao of Sint Maarten dan stoppen je Nederlandse volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Dit zijn autonome landen en je bent namelijk verzekerd in het land waar je werkt. Je betaalt dan dus geen premies meer voor de Nederlandse volksverzekeringen. Dit heeft ook weer gevolgen voor je Nederlandse uitkeringsrechten, die van je partner en van je kinderen. Zo word je voor elk jaar dat je in het buitenland werkt met twee procent op je AOW-uitkering gekort. Dit komt, omdat je geen premie betaalt. Het is wel mogelijk om je hiervoor vrijwillig te verzekeren.
Belastingheffing
Sinds Bonaire, Saba en Sint Eustatius bijzondere gemeenten zijn, maken ze deel uit van het Nederlandse staatbestel. Dit betekent dus dat Nederland verantwoordelijk is voor de belastingheffing op deze eilanden. Om deze reden is er een nieuw fiscaal stelsel ingevoerd. Dit stelsel is eenvoudig om toe te passen door bedrijven en burgers. Het bestaat nu uit meer landelijke maatregelen. Hierdoor is het belastingstelsel een stuk eenvoudiger geworden dan voorheen. Ook zijn de tarieven omlaag gegaan en worden er maar een beperkt aantal belastingen geheven. Het belastingstelsel wijkt hiervan dus af, van dat van Nederland. Verder worden er meer indirecte belastingen geheven. Daardoor blijft er weer meer geld over voor bedrijven en de consumenten. Dit is weer goed voor de economie.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- Antillen Magazine
- Wikipedia