Fotomodel worden, hoe word je fotomodel?

Fotomodel worden, hoe word je fotomodel? Fotomodel is een beroep dat sterk tot de verbeelding spreekt. Veel meisjes zouden een carrière als fotomodel niet afslaan, maar ook jongens willen steeds vaker fotomodel worden. Omdat er zoveel jonge mensen zijn die graag fashion model zouden willen worden, is de competitie moordend. Vroeger moesten fotomodellen vooral mooi zijn, maar de schoonheidsidealen waren anders dan tegenwoordig. Om fotomodel te zijn, hoef je nu niet altijd mooi te zijn. Ook mensen die iets speciaals hebben kunnen juist heel geschikt zijn om fotomodel te worden. Schoonheid is dus een een kwestie van smaak, maar ook kan een bepaalde look ineens de trend zijn. Naast het gewone vak als fotomodel kun je ook fotomodel worden voor speciale onderwerpen, zoals een fotomodel die uitsluitend geschikt is om voor lingerie te poseren, als commercieel model of als model voor grote maten. In alle genres is de competitie erg groot.

Hoe word je fotomodel?

Fotomodel worden. Waarom willen veel meisjes (en ook steeds meer jongens) fotomodel worden? Het beroep fotomodel spreekt veel mensen tot de verbeelding omdat het lijkt of alle modellen een interessant en rijk leven leiden. Voor een deel van de fashion modellen is dat misschien ook wel zo. Ze reizen veel, showen de duurste merken en verdienen een hoop geld. De meeste modellen halen echter nooit de top. Ze reizen bijvoorbeeld wel naar Milaan of Parijs om van casting naar casting te gaan, maar de kans op een grote doorbraak bij een groot merk is klein. Het leven van een model kan dan zelfs saai zijn, en je schulden kunnen oplopen.

Schoonheidsidealen spelen een rol

Vroeger, toen film nog een relatief nieuw verschijnsel was, waren filmsterren het grote voorbeeld voor jong en oud. Filmactrices werden, vanwege de zogenaamde ´stomme films´ (films zonder geluid) in eerste instantie geselecteerd om hun klassieke schoonheid. Niet om hun acteertalent. Dit resulteerde in een heleboel zeer knappe filmsterren, die in films speelden en die ook op filmposters werden afgebeeld. Ook toen films geluid kregen bleven filmsterren nog tientallen jaren iconen die vooral mooi waren. Veel meisjes droomden ervan om zelf ooit filmster te worden. Langzaam maar zeker werd goed acteren echter steeds belangrijker. Film werd realistischer en acteren werd door de komst van films met geluid, minder theatraal. Er werden steeds meer speelfilms gemaakt en talent om levensecht te acteren werd een noodzaak voor het maken van goede speelfilms. Filmsterren werden daarom allang niet meer alleen beoordeeld op hun schoonheid, maar veel meer op hun acteertalent en andere persoonlijke kenmerken. Er kwamen ook steeds meer karakterrollen. Acteurs die specifieke rollen konden spelen door hun uiterlijk werden ook steeds belangrijker. Bijvoorbeeld een indiaan, of een persoon met overgewicht, of iemand met rood haar en sproeten of andere opvallende gezichtskenmerken. Uiterlijke kenmerken die niet zozeer met knap geassocieerd werden maar meer het het neerzetten van een bepaald type karakter voor een film.

Fotomodellen als schoonheidsideaal

Filmsterren werden bewonderd om hun acteertalent en steeds minder om hun schoonheid. Het ideaalbeeld van meisjes om een filmster te worden verdween mogelijk steeds verder naar de achtergrond naarmate filmsterren geen schoonheidsideaal meer vertegenwoordigden. Filmactrices worden tegenwoordig niet meer gezien als uitgesproken schoonheden maar meer als mensen met een bepaald talent. Het lijkt alsof men toch een nieuw schoonheidsideaal nodig had. Fashion werd steeds belangrijker en fotomodellen vertegenwoordigden steeds meer het schoonheidsideaal. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Twiggy, Doutzen Kroes, Tyra Banks en Naomi Campbell.

Mooie fotomodellen worden schaarser

Fotomodellen namen de plaats als ideaalbeeld in. Maar ook schoonheidsidealen zijn aan veranderingen onderhevig. Mode en trends spelen daarbij een belangrijke rol. Na de populariteit van het jongensachtige en magere fotomodel Twiggy, is mager als schoonheidsideaal gebleven, maar er zijn meer, andere opvallende schoonheidsidealen bijgekomen. Zo is lang en mager een must als je fashion model wilt worden. Want fotomodellen zijn steeds vaker minder uitgesproken mooi. De belangrijkste kenmerken van hedendaagse fotomodellen zijn:
  • mager (maat 34 is de gangbare maat).
  • lang (vanaf minimaal 176-178 tot ongeveer 185 cm).
  • fotogeniek (goed op de foto overkomen).

Schoonheid ziet er steeds weer anders uit

Steeds vaker zie je ook modellen die volgens de normen eigenlijk niet mooi zijn, maar die wel populair zijn. Denk bijvoorbeeld aan kenmerken als:
  • wijd uit elkaar staande ogen
  • wipneus
  • tanden met spleten er tussen
  • flaporen
  • brede opvallende kaken
  • Alien gezicht
  • een opvallende huidziekte

Hoewel imperfectie volgens veel mensen misschien niet mooi is, valt het wel op op foto's, en uiteindelijk is dat wat merken willen. Je kunt ook de schoonheid zien in uiterlijke kenmerken die juist buiten de norm vallen. Men wil dat mensen naar reclames kijken, het maakt dan niet uit of men kijkt omdat het model mooi gevonden wordt of vreemd of apart. Bovendien hebben modellen met dit soort specifieke kenmerken een heel eigen type schoonheid die hen uniek maakt. Mogelijk is het een reactie op de overdaad aan mensen met knappe gezichten. Bijna iedereen in welvarende landen heeft tegenwoordig bijvoorbeeld rechte tanden omdat tandartsen elk gebit recht kunnen zetten, en plastisch chirurgie is ook heel normaal geworden. Namaakhaar, namaak borsten, opgespoten lippen en jukbeenderen, zelfs namaak billen zijn niet ongewoon meer. De meeste mensen zijn knap als ze jong zijn en ze hebben mooie tanden. Alles wat men van nature niet heeft kan je erbij bestellen. Daarom is apart en afwijkend misschien steeds interessanter geworden. Het fashion model Silke uit het tv-programma Models In Paris wat in 2017 op de buis is, is misschien wel een goed voorbeeld. Ze heeft een lief gezicht maar ook een aantal opvallend kenmerken. Ze loenst bijvoorbeeld een beetje, en ze heeft spleten tussen haar tanden, gewone dunne lippen en ze slist. Ze heeft geen mooie bos haar maar eigenlijk maar heel gewoon dun haar. Toch is ze een geliefd fashion model. Waarom juist zij? Vermoedelijk omdat ze niet alleen erg lang en dun is en een goed figuur heeft, maar ook de aparte gezichtskenmerken maken haar uniek. Daar komt bij dat ze erg fotogeniek is.

Fotogeniek zijn en uniek

Het uiterlijk is belangrijk, maar de schoonheidsidealen zijn aan verandering onderhevig. In 2017 zijn karakteristieke modellen de trend. Mensen die iets aparts in hun gezicht hebben doen het goed. Bijvoorbeeld grote oren, of een uiterlijk wat aan een Alien doet denken, of rood haar met veel sproeten, engelachtige gezichten met grote voortanden. Fotogeniek zijn is altijd belangrijk. Je kunt er nog zo leuk uitzien, maar als je slecht op foto's staat ben je als model lastiger te 'verkopen.'

Slank zijn om model te worden

Al sinds het eind van de zestiger jaren is het nodig om erg slank te zijn als je veel werk wilt vinden als model. Vooral voor fashion modellen zijn de eisen streng. Zo moet je als fashion model minimaal 1.76 lang zijn (liefst langer) en ongeveer confectiemaat 34 hebben. Je moet weinig borsten hebben en smalle heupen. Daarnaast moet je ook nog fotogeniek zijn en het liefst iets aparts in je gezicht hebben. Hoe zeldzamer uiterlijke eigenschappen zijn, hoe groter de kans dat je als model toch op kunt vallen. Zo zijn er modellen die heel beroemd werden juist doordat, ze iets aparts hebben. Sommige beroemde vrouwelijke fashion modellen hebben bijvoorbeeld spleten tussen de tanden, grote flaporen, huidverkleuringen of ze zijn transgender (Andrej Pejic).

Eisen

Voor vrouwelijke modellen lijken de eisen strenger dan voor mannelijke. Zo is erg mager nog steeds een vereiste, maat 34 is de gemiddelde trend. Afhankelijk van je bouw zou maat 36 ook nog kunnen maar alles daarboven is ongeschikt om veel te bereiken als model. Ook uniek zijn wordt steeds belangrijker. Mensen die opvallen omdat ze iets speciaals hebben maken meer kans van slagen.

Fotomodel worden en mooi zijn

Bij fotografie gaat het uitsluitend om het uiteindelijke beeld. Het maakt dus niet zoveel uit hoe je stem klinkt, en of je goed kunt acteren, enzovoorts. Fotomodellen worden in eerste instantie op hun uiterlijk beoordeeld. Ze moeten fotogeniek zijn. Lang niet alle fotomodellen worden mooi gevonden in het dagelijks leven, maar op de foto maken ze toch indruk. Natuurlijk moet je wel kunnen (leren) poseren en ook is het belangrijk dat je je als persoon staande kunt houden in een wereld vol competitie en uiterlijk vertoon, maar je kunt wat poseren betreft veel aanleren. Ook je karakter is belangrijk. Als je je afspraken niet nakomt dan zal je als model niet veel werk krijgen. Je moet meegaand zijn als je fotomodel wilt worden en je moet lang en dun zijn als je fashion model wilt worden. Commerciële modellen verdienen hun geld niet op de catwalk maar bijvoorbeeld door catalogusmode of lingerie te showen.
Fotomodellen die aan de top komen verdienen veel geld en het Fashion wereldje ademt een imago van glitter en glamour. Fotomodellen hebben daarom in de loop der jaren de plaats in genomen van filmsterren, als het aankomt op favoriete beroepen voor meiden. Steeds meer jonge meisjes willen dus fotomodel worden. Fotomodellen worden in onze maatschappij gewaardeerd.

Fotoshoot laten maken?

Toch is de tijd dat je als fotomodel alleen maar lang en mager moest zijn, ook alweer aan het verdwijnen. Deze trend heeft namelijk al heel wat jonge vrouwen het leven gekost want de modellen op de catwalk zagen er te vaak uit als skeletten. Jonge gezonde meisjes nemen een voorbeeld aan de ondervoede catwalk modellen en ontwikkelen anorexia nervosa, een eetstoornis waarbij men zo weinig eet dat je kan sterven. Hier is zoveel kritiek op gekomen dat men het beeld van de ondervoede modellen probeert bij te stellen.

  • Tegenwoordig (2017) is het bijvoorbeeld in om er gezond en gespierd uit te zien, volle lippen te hebben, en niet meer zo mager te zijn dat er sprake is van extreme ondervoeding. Toch is extreem dun zijn helaas nog wel steeds de trend. Ook wordt een lengte boven de 1.76 het meest gewaardeerd. Met 1.73 ben je als meisje eigenlijk nog te klein voor de catwalk, hoewel er wel een paar modellenbureaus zijn die je inschrijven vanaf die lengte.
  • Ook is er veel vraag naar speciale modellen, ook wel 'special models' genoemd. Het gaat dan om mensen die iets speciaals in hun uiterlijk hebben, bijvoorbeeld rood haar met sproeten, of veel moedervlekken, of een apart vrolijk gezicht met grote oren, kieren tussen de tanden of ver uit elkaar staande ogen.
  • Ook vraag naar 'curved models' neemt toe.
  • Om model te worden hoef je dus niet meer 'alleen maar' mager en lang te zijn, maar het merendeel van de vrouwelijke fashion modellen heeft ongeveer kledingmaat 34.

Zelf model worden

Als je zelf model wilt worden heb je minimaal een professionele fotoshoot nodig, zodat je je in kunt schrijven bij modellenbureaus.

Model zijn en te klein zijn

Voor de catwalk heb je een lengte vanaf minimaal 1.75 a 1.76 cm nodig. Ben je kleiner? dan kan je nog commercieel model worden. Er is wel enorm veel competitie dus het is niet makkelijk om werk te vinden.

Fotomodellen toen en nu

In de jaren vijftig en zestig deed je lengte er helemaal niet zoveel toe. Je moest uitgesproken knap zijn en ook mooie tanden hebben. Een wespentaille en een flinke boezem en mooi haar werd gewaardeerd en dat maakte de kans op werk als fotomodel groter. Vrouwelijke vormen werden zeer gewaardeerd. Het was zeker niet de bedoeling dat je te mager was, dan had je als model weinig kans op succes. Dat veranderde in 1965. Toen Twiggy rond 1965 bekendheid kreeg en uitgroeide tot een cultfiguur, veranderde het ideaalbeeld voor modellen. Twiggy (1949) is de bijnaam van een erg mager fotomodel. Haar lichaam werd omschreven als mannelijk. Twiggy betekent twijgje. Twiggy had kort geblondeerd haar en erg grote ogen. Omdat Twiggy een beroemd fotomodel werd, was er een trend gezet voor magere fotomodellen. Vrouwelijke lichaamsvormen leken taboe geworden. Dit werd van kwaad tot erger. Twiggy was niet lang maar wel mager. Men zocht steeds vaker magere modellen en zelfs maat 36 vond men al te dik. Vrouwen zonder borsten waarvan je de ribben kon tellen, lijdend aan anorexia nervosa, liepen vervolgens tientallen jaren over de catwalk. Mager en lang is bijna 40 jaar de norm gebleven, tot zeer ernstig ondervoede fotomodellen aan toe. Het was belangrijk dat je broodmager was en dat je minimaal 1.78 lang was. Een mooi gezicht was meegenomen maar eigenlijk minder belangrijk. Enkele jaren geleden was men de broodmagere modellen eindelijk moe. Steeds vaker zie je dat fotomodellen zich siliconen borsten laten aanmeten, om toch nog een vrouwelijke look te creëren. Te mager durft men weer massaal 'lelijk' te noemen. Momenteel raken vrouwelijke vormen weer in. Broodmager en ondervoeding is in de modellenwereld in meer of mindere mate uit aan het raken. Te magere modellen worden steeds vaker geweigerd en je mag er gelukkig niet meer uitzien als een patiënt die aan een ziekte lijdt. De ideale maat kleding voor fotomodellen is op het moment maat 34/36, de lengte van het model is ook wat minder belangrijk geworden, hoewel een lengte van 1.75 wel als minimaal wordt gezien voor op de catwalk.

Fotomodel worden, wanneer ben je geschikt?

  • Als je fotogeniek bent.
  • Als je een speciaal uiterlijk hebt en fotogeniek bent.
  • Als je niet ondervoed bent (geen anorexia nervosa hebt).
  • Als je minimaal 1.75 lang bent (fashion model/mannequin/vrouw) maar niet langer dan ongeveer 1.85.
  • Als je ongeveer kledingmaat 34 of maximaal maat 36 draagt en als fotogeniek bent.
  • Strak en gespierd komt steeds meer in.
  • Volle lippen zijn nog steeds erg geliefd
  • Als je een bepaald type bent met unieke kenmerken zoals wijd uit elkaar staande ogen, flaporen, wipneus, spleten tussen de tanden, sproeten, enzovoorts.

Voor jongens en mannen geldt voor Fashion model een minimum lengte van 1.83 ongeveer.

Myla Dalbesio

In november 2014 werd model Myla Dalbesio (dan 27) door Calvin Klein gebruikt als model. Ze heeft een grotere maat dan de andere topmodellen, namelijk maat 42. Ze is prachtig, en haar verschijning als fotomodel, voor zo'n beroemd merk, was eventjes wereldnieuws.

Fashionmodel, fotomodel, babe, of erotiek model

Er zijn verschillende soorten fotomodellen:
  • Fashion modellen (catwalk), hiervoor moet je dus lang zijn.
  • Fotomodel voor reclamefotografie, reclamespotjes of glamourfotografie. Hiervoor hoef je niet lang te zijn. Als je 1.60 bent kan je al werk vinden. Je moet wel een sterke uitstraling hebben.
  • Special modellen. Je hoeft niet mooi te zijn maar wel iets speciaals hebben. Dat kunnen sproetjes en rood haar zijn, maar ook flaporen of een opvallende grote neus. Het gaat er bij special models vooral om dat je iets bijzonders hebt wat jou uniek maakt. Daar worden foto’s of reclamespotjes namelijk ook uniek en opvallend door. Je lengte, omvang, gewicht en kledingmaten zijn voor special models nietbelangrijk. Je bent wie je bent, als je maar bijzonder bent..
  • Lingerie modellen hebben een mooi lichaam, geschikt om lingerie te showen.
  • Big size of plus size modellen zijn geschikt om te poseren voor grote maten.
  • Naaktmodellen of modellen die erotische foto’s geen bezwaar vinden.

Fotomodel, wat verdien je?

Fotomodellenwerk verdient erg goed. Als je pas als model begonnen bent verdien je al een paar honderd euro per klus. Als je een topmodel bent verdien je duizenden euro’s per opdracht en dat kan zelfs oplopen tot tonnen per jaar als je veel werkt hebt. Topmodel worden is echter niet voor veel fotomodellen weggelegd. Slechts een heel klein deel wordt topmodel. En van alle meisjes en vrouwen en jongens en mannen die fulltime fotomodel willen worden, zijn er maar een handvol die daar echt in slagen.

Fotomodel, wanneer ben je te oud?

Om succes te hebben als model voor de catwalk ben je al snel te oud. Topmodellen gaan wat langer mee omdat ze om hun bekendheid graag gezien worden, maar na je 25e is een carrière als Fashion model op de catwalk, op zijn retour. Maar voor sommige oudere fotomodellen is er nog wel werk op de catwalk. Na hun 30e is hun carrière als fashion model wel voorbij. Voor de meeste andere oudere modellen geldt dat oudere modellen soms natuurlijk nog wel nodig zijn voor bijvoorbeeld reclamecampagnes waarvoor men oudere mensen nodig heeft. Voor alle modellen geldt dat je top van je carrière na je 25e meestal afneemt. Je moet je geld dus in relatief korte tijd verdienen want in dit vak ben je al snel te oud. Dat is op zich geen ramp. Je hebt dan nog voldoende tijd om een nieuwe carrière op te bouwen in een ander beroep, of misschien een gezin te stichten. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Daphne Deckers die na haar modellencarrière boeken schreef en tv-presentatrice is geworden.

Fotomodel worden, hoe?

  • Laat een Fotoshoot maken door een goede fotograaf.
  • Maak een portfolio waar je mee voor de dag kunt komen.
  • Schrijf je in bij goede modellenbureaus.
  • Probeer een afspraak te maken bij een modellenbureau en vraag of ze werk voor je hebben.
  • Of probeer het op de ouderwetse manier: trek de stoute schoenen aan en bel een erkende reclamefotograaf met een eigen studio op en vraag of je je portfolio mag komen laten zien omdat je werk zoekt als model. Neem wel een van je ouders mee.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Model worden – Hoe doe je dat?Model worden – Hoe doe je dat?Model worden is een droom van veel meisjes. Vooral tienermeiden willen er net zoals de beroemde topmodellen uitzien die…
Model worden: de eisenModel worden: de eisenHeel veel jonge meiden dromen ervan: fotomodel worden. Het lijkt ze geweldig om modeshows te lopen, op de cover van een…
Fashion model: mannelijk fotomodelFashion model: mannelijk fotomodelWie denkt dat de meiden het alleen goed doen in modellenwereld heeft het mis. Ook jongens en mannen zijn nodig in deze i…
Fashioncheque: de leukste bestedingstipsFashioncheque: de leukste bestedingstipsDe Fashioncheque is de cadeaubon waarmee je de ontvanger iemand mode cadeau doet. Met een Fashioncheque kan je namelijk…

Coaching vaardighedenCoaching vaardighedenKan iedereen een coach worden? Kan iedereen een coach zijn? Een deel van de kracht van coaching komt vanuit de coach zel…
Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatieges…
Bronnen en referenties
Reacties

Yara, 08-08-2015
Ik wil graag model worden, maar durf het niet te zeggen tegen mijn ouders.
Ik heb al een keer een catwalk gelopen, maar dat was in 2011, en dat kwam eigenlijk door mijn sport die had kinderen nodig van een haar of 7 en ik was 8 en mocht toch meegaan die modeshow was van Miele. En ik ken wel een hobbyfotograaf maar dat is al.
En ik weet niet of ik daar geschikt voor ben. Reactie infoteur, 08-08-2015
Hi, je moet gewoon een beetje geduld hebben. Waarom durf je het niet tegen je ouders te vertellen? Een hobbyfotograaf kan oké zijn, maar het is wel belangrijk dat je ouders ervan af weten als je minderjarig bent, als iemand je op de foto wil zetten. Doe dat dus niet zonder overleg met je ouders, of wacht tot je 18 jaar bent. Je kunt je dan inschrijven bij een bekend modellenbureau.

Landie, 05-08-2015
Ik wil graag fotomodel worden. Ik ben 31, ik ben 1,79 en heb een maat 34/36

Is het mogelijk? Reactie infoteur, 06-08-2015
Je kunt het beste eens kijken welke modellenbureaus voor jou geschikt zouden kunnen zijn. Je leeftijd (31) is niet geschikt om nog een grote modellencarrière op te bouwen, maar er zijn ook bureaus die ook wel eens wat oudere modellen zoeken. Je kunt dan het beste rondkijken bij castingbureaus.

Sylvana, 12-03-2014
Mijn droom is om een model te worden maar ben 1.60, kan dat? Reactie infoteur, 13-03-2014
Je kunt alleen commercieel model worden of een een special. De kansen op veel werk zijn wel veel kleiner.

Sasja, 15-04-2013
Hallo, ik ben een meisje van 14 ik hou heel veel van mode en vooral van foto's maken. Ik wil ook graag wat met mode doen, of ja niet echt heel beroemd worden of zo, maar gewoon foto's en zo en misschien op een paar tijdschriften en zo staan. Maar op je hoeveelste mag je modellen werk en zo doen, en hoe groot en zwaar mag je zijn?

Groetjes Sasja Reactie infoteur, 18-04-2013
Hoi, omdat je nog zo jong bent zal je nog heel wat groeien dus je lengte is niet zo belangrijk nu. Je kunt eens met je ouders overleggen of je je mag inschrijven bij modellenbureaus.

Esmee, 22-01-2013
Hoe zwaar moet je zijn voor fotomodel? Reactie infoteur, 27-01-2013
Hangt ook van je lengte af. Over het algemeen word je als fotomodel interessanter als je minimaal 1.75 of groter bent, en maat 34 tot 36 hebt. Mooi zijn is meegenomen maar er zijn veel fotomodellen die eigenlijk niet mooi te noemen zijn, maar eerder een beetje apart of zelfs een heel saai gezicht hebben. Hopelijk komen ze in de fashion wereld snel terug op die overdreven lengte, want veel vrouwelijk schoon komt daardoor nooit aan de bak.

Darya, 04-01-2013
Ik zou graag een fotmodel worden. Wilt u aub een paar websites doorsturen waar ik me kan inschrijven? (Ik heb al professionele foto's van mezelf) Mijn lengte is 1, 62m.
Met vriendelijke groeten,
Darya Reactie infoteur, 05-01-2013
Probeer het eens bij www.mensenplaats.nl Daar is lengte niet zo belangrijk.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 18-10-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.