Biologische klok: Lui of normaal

Biologische klok: Lui of normaal Is het beter om vroeg naar bed te gaan of laat, vroeg opstaan of lekker uitslapen? Moet de maatschappij dat uitmaken of je biologische klok? Zijn mensen lui wanneer ze niet vóór tienen uit bed kunnen komen? Is het luie mensen versus vroege vogels of heeft iedereen zijn eigen biologische ritme? Ben jij een A-persoon of een B-persoon?

Toen en nu

Door de eeuwen heen is de mens bij het krieken van de dag opgestaan en zodra het donker werd, ging de mens weer slapen. Zonder licht en met alle gevaarlijke dieren die 's nachts rondslopen, was er ook niet zoveel keus. Het was overleven door je 's nachts niet op te laten vreten en als het licht werd zelf op jacht te gaan. En door de eeuwen heen heeft de mens dat stug volgehouden, maar alles verandert. Zo hebben we tegenwoordig elektrisch licht, de gevaarlijke dieren zitten in een kooi en de mens is verder geëvalueerd. We lopen niet meer in een dierenvel met een knots te zwaaien en tegenwoordig hebben we artsen en gezondere voedingsadviezen, die er onder andere voor hebben gezorgd dat de mens gemiddeld ouder wordt dan ooit. Dus waarom staan we nog steeds massaal om half zeven naast ons bed.

De B-society

Niemand dacht er zelfs maar over na, totdat de Deense Camilla King de B-society oprichtte. Toen werden er ineens een heleboel mensen wakker. Volgens Camilla King bestaan er A- en B-personen. Een B-persoon is een populaire en wetenschappelijke naam voor een persoon die 's morgens later wakker en niet aanspreekbaar is vóór 10:00 uur. Deze persoon is wel tot later in de avond productief en krijgt om middernacht of zelfs nog later pas slaap. In tegenstelling tot de A-persoon, die al vroeg, vaak zelfs al om 06:00 uur wakker wordt en meteen energiek is. Maar zich ook veel eerder op de dag moe voelt en om 22:00 uur vaak al ligt te slapen. Dat blijkt te komen doordat een A-persoon een biologische klok heeft van 23 uur en de klok van B-personen hebben 25 tot 27 uur.

60% van de mensheid is een B-persoon

Camilla King strijdt voor flexibele werk- en schooltijden, zodat deze tijden beter passen bij de verschillende bioritmen van verschillende type mensen. Volgens Camilla King wijst onderzoek uit dat 60% van de mensheid van nature, duidelijk of gedeeltelijk B-personen zijn. Dat wil zeggen dat veruit het grootste gedeelte van de bevolking niet optimaal functioneert tijdens de 'normale' werk- of schooluren. Volgens deze onderzoeken werk je minder effectief wanneer je niet gelijk loopt met je biologische ritme. Ook laten die onderzoeken zien dat B-personen veel minder slaap krijgen dan A-personen in de loop van een week. B-personen proberen dat te compenseren door in het weekend meer te slapen.

Tieners

Het blijkt dat de meeste mensen als B-persoon functioneren tussen hun 12de en 20ste levensjaar. Dus de meeste tieners zijn B-personen. In de pubertijd en tienerjaren ondergaan de hersenen en het lichaam enorme ontwikkelingen. Heel veel dagelijkse ritmes veranderen ook. Al die veranderingen zorgen ervoor dat er 's morgens minder en 's avonds juist meer energie is. De jonge mens heeft moeite om in slaap te vallen en krijgt te weinig slaap. Zij moeten immers 's morgens weer vroeg op. Dat slaaptekort heeft weer negatieve consequenties voor de lichaamsontwikkeling. Het zou dan ook beter zijn voor tieners wanneer schooluren optioneel ook om 11:00 uur zouden beginnen. Zodat deze jongelui in opvolging van hun natuurlijke dagelijkse ritme, tegemoet kunnen komen aan hun slaapbehoefte. Onderzoeken hebben aangewezen dat de meeste scholieren en studenten hoger scoren op tests die in de middag plaatsvinden dan op tests in de ochtenduren. Dit alles geeft dus aan dat het voor de gezondheid en voor de leerprestaties beter is om jonge mensen te laten uitslapen.

Het belang van regelmaat voor een goede nachtrust

Helaas is de leefstijl van onze huidige maatschappij gebaseerd op de A-persoon, die vroeg opstaat en vroeg gaat slapen. En terwijl men het heeft over: "het belang van regelmaat voor een goede nachtrust" is het voor een B-persoon niet makkelijk om dat waar te maken. Want net zomin als je een A-persoon kunt dwingen tot middernacht zijn ogen open te houden. Zo kun je een B-persoon niet dwingen te gaan slapen vóór middernacht. Toch moet ook de B-persoon 's morgens om 6:30 uur weer naast zijn bed staan. Terwijl hij 's nachts weer niet vóór middernacht in zijn bed lag. Niet omdat hij niet wìl slapen, maar simpelweg omdat hij dat niet kan.

De grote vraag

Moeten B-personen zich aanpassen aan de maatschappij met alle vervelende gevolgen van dien? Zoals gezondheidsproblemen dus een vaker ziekteverzuim, slechtere prestaties op de werkvloer en slechtere leerprestaties op school. Of, kan de maatschappij zich beter aanpassen en ervoor zorgen dat er voor A- en B-personen betere werk- en schooltijden komen?

Tot slot

De definitie van het woord 'normaal' is: Zoals het vaakst voorkomt, zoals de meeste mensen doen. Maar nu blijkt dat al dat vroege opstaan dus helemaal niet 'normaal' is. Aangezien de meeste mensen B-personen dus avondmensen zijn. Zo zie je maar weer, mensen die lekker uitslapen zijn helemaal niet lui, ze zijn gewoon normaal.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is niet elk persoon 's ochtends even fit?Waarom is niet elk persoon 's ochtends even fit?Niet elk persoon is 's ochtends even fit. Je kunt 's avonds tien wekkers zetten. Maar dat betekent nog niet dat je écht…
Slapen: de productiviteit van ochtendmensen en avondmensenSlapen: de productiviteit van ochtendmensen en avondmensenOchtendmensen zijn in de ochtend productiever. Bij avondmensen stijgt de productiviteit juist naarmate de dag vordert. A…
Het gevaar van uitslapenHet gevaar van uitslapenUitslapen lijkt extra energie te geven. Maar in werkelijkheid kost het je juist energie. Door uitslapen in het weekend v…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…
Bij ellende van een ander ons hoofd afwendenmijn kijk opBij ellende van een ander ons hoofd afwendenDe wereld staat bol van verschrikkingen, waar een mens geen raad mee weet. Hoe kun je als gewone sterveling reageren op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
  • www.b-society.org
  • www.encyclo.nl/begrip/normaal
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 11-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.