7 Regels om rijk te worden en te blijven

7 Regels om rijk te worden en te blijven 'De Rijkste man in Babylon' was een verzameld werk, geschreven in fabelvorm, over hoe men rijk kon worden en kon blijven. Het boek kwam uit in 1926, maar de veronderstelling is dat de verhalen al veel ouder zijn. De 7 regels uit dit boek om rijk te worden en te blijven zijn hier beschreven. Ze zijn wat 'aangepast' aan de huidige ideeën van de rijkdom.

De 7 regels van de Rijkdom

Deze regels blijken een kwestie van discipline en controle, iets wat niet erg 'cool' is en saai lijkt. Toch zijn ze de veilige weg naar bezittingen en rijkdom!

1. De 1/10 eis

Rijkdom komt graag en in telkens grotere hoeveelheden naar een ieder die minstens een tiende (1/10e) van zijn verdiensten opzij legt voor zijn toekomst.

  • 1/10 van wat u aan geld ontvangt moet worden opzij gelegd (gespaard)
  • Zolang u geen hypotheek heeft op een huis kan dit 1/10e gedeelte van uw inkomsten op een spaarbank worden gezet. Een spaarrekening met rentevergoeding is de beste optie.
  • Als u een hypotheek heeft genomen op een huis of een andere bezitting, dan spaart u als het ware op de aflossing. (De rente is een kostenaspect.) Neem dus nooit een hypotheek volgens deze regel die aflossingsvrij is, want dan spaart u niet!
  • Zie erop toe dat uw aflossingsdeel van uw hypotheek maandelijks minstens 10 procent bedraagt van uw maandelijkse inkomsten, dan voldoet u ook aan de 1/10e regel. Bereken dat nauwkeurig! Met deze regel kan u ook niet teveel uitgeven aan een hypotheek.

2. Houdt uw uitgaven onder controle

Er zijn veel manieren om 'ongecontroleerd en in het begin onzichtbaar geld uit te geven.

Veel mensen geven uit van wat ze denken te hebben, maar wat hen alleen maar aan schulden kan helpen:
  • bijvoorbeeld het tegoed op een creditcard, dat in het algemeen veel hoger is dan hun maandelijkse inkomsten,
  • de zogenaamde 'voordelen' van een lening waarvan ten allen tijde kan worden opgenomen en terug betaald (een persoonlijk krediet) etc.
  • Afbetalen op uw creditcard in plaats van elke maand uw uitgaven terug te betalen staat garant voor het plotseling hebben van torenhoge leningen, waaraan enorme kosten zijn verbonden en waar u misschien pas in 5 jaar tijds vanaf kunt zijn.
  • Geld uitgeven dat men denkt ooit in de toekomst te krijgen (een erfenis oid.). Zelfs een vastgestelde belastingteruggave of iets dergelijks moet u pas uitgeven als u het heeft ontvangen: als er vertraging optreedt zit u met een gat waarvoor u schulden moet maken. Elke vorm van lening is schulden maken.

Dit soort uitgaven veranderen op het moment van betalen in schulden.
Het hebben van schulden moet u altijd vermijden, wat belastingconsulent of bank ook zeggen. Deze regel gaat niet op ten opzichte van een hypotheek, zolang uw aflossing op zijn minst 10 procent van uw maandelijkse inkomsten is. Tegenover de schuld van de hypotheek staat immers de eigendom van het huis.

U houdt uw uitgaven pas onder controle als u per maand niet meer uitgeeft dan wat u aan inkomsten heeft, minus het 1/10e deel van uw inkomsten dat u volgens de Babylonische regels opzij moet zetten.
Een lening geeft veel vreugde bij het afsluiten, omdat u dan kunt kopen wat uw hart begeert en dan verliest u uit het oog, hoeveel de lening uw inkomen gedurende de volgende jaren per maand uitholt, terwijl het gekochte artikel misschien allang is vergaan of verouderd. Een lening is het omgekeerde van sparen en zal u gezien deze Babylonische wijsheden armer maken en niet rijker. En is elke twee jaar een nieuwe auto nu echt nodig? Hoeveel kleren en schoenen hebt u al in uw kast die nog helemaal 'goed' zijn alhoewel misschien wat minder modern? U kunt eruit zien als om door een ringetje te halen, terwijl u zichzelf verarmt.

  • Het is onwennig, maar een paar stappen terug nemen ten aanzien van uw uitgavenpatroon is makkelijker dan het lijkt. Als het ware: 'een glaasje wijn in plaats van Champagne' scheelt u een hele hoop en u krijgt het naderhand gelukkige gevoel dat u nog wat geld te spenderen hebt in uw portemonnee.
  • Het kopen van tweedehands goederen is geen schande: het is economisch en ecologisch gezien een juiste daad.
  • Als u echt een iPad wilt hebben: spaar er dan voor, in plaats van ervoor te lenen.
  • Wees niet te happig en te gretig op ieder gadget, als u het zich eigenlijk niet kunt permiteren. Een 3D-t.v. is prachtig, maar uw 'oude HDI-t.v.' kan waarschijnlijk nog makkelijk een jaartje mee, waardoor u de kans heeft om voor zo'n 3D-t.v. te sparen. Trouwens, in een jaar tijds zijn zulke nieuwe t.v.'s waarschijnlijk een stuk goedkoper.

3. Geld 'werkt' voor haar ijverige eigenaar

Uw spaargeld moet worden geïnvesteerd in veilige vormen van investering: een hoge spaarrente rekening, uw hypotheek, misschien veilige obligaties (hoewel daar tegenwoordig wat over valt te zeggen) (mede-) eigendom van een te verhuren appartement of een vakantie-huisje.
Rijkdom heeft de neiging om zichzelf te vermenigvuldigen. Het is een oud en ordinair gezegde: 'de duivel poept altijd op de grote hoop' maar het is gebleken dat er waarheid in schuilt.

4. Kom uw geldelijk verplichtingen elke maand na

  • Betaal uw rekeningen altijd direkt, uitstel van uw rekeningen betalen brengt in het algemeen hogere kosten met zich mee en betalen moet u toch.
  • Het laten liggen van rekeningen maakt alleen maar dat u het overzicht op uw uitgaven per maand verliest.
  • 'Geef de keizer wat des keizers is...' Als u belastingen moet betalen, betaal ze dan gewoon, probeer niet slim te zijn want dat kan u zuur opbreken.
  • Bekijk van tijd tot tijd welke rekeningen u zou kunnen vermijden of verminderen, bijvoorbeeld: verander van telefooncontract als uw (mobiele) telefoon te duur is en bel minder, sms'en is een stuk minder duur. En misschien hebt u een abonnement op iets wat u niet meer nodig heeft of toch nooit leest of gebruikt. Zeg zulke abonnementen af.
  • Geef vooral geen geld uit dat bestemd is voor het betalen van de rekeningen. Het is 'schijngeld' over echte uitgaven en dompelt u uiteindelijk diep in de schulden.

5. Zorg voor een inkomen 'op uw oude dag'

Hoewel pensioenfondsen momenteel niet in een goede reuk staan vanwege de kredietcrisis is het toch beter om iets voor uw pensioen opzij te zetten, naast de 1/10 van uw maandelijkse inkomen, dat u al spaart. Zeggen dat de pensioenfondsen toch niet meer bestaan als u eraan toebent, zal u voor een nare verrassing zetten, als de tijd van de pensioenering daar is en u alleen maar een beetje AOW overhoudt.
U kunt uiteraard voor een 'eigen pensioenfonds' zorgen door specifiek te investeren voor uw 'oude' dag, door bijvoorbeeld de aankoop van een huisje, dat u verhuurt zolang u er toch niet zelf in woont. Tegen de tijd dat u met pensioen gaat kunt u een dergelijke investering van de hand doen, als u niet te hoog koopt heeft u op zijn minst de gespaarde gelden terug op de hypotheek, plus dat u zichzelf extra inkomsten hebt verschaft door de verhuur. Zo houdt u uw inkomen ten aanzien van een pensioen zelf in de hand.

6. Probeer om manieren te zoeken om meer geld te verdienen

Enkele voorbeelden:
  • Ga (avond)cursussen volgen
  • Doe extra cursussen m.b.t de baan of de interesses zodat u meer en meer gespecialiseerd raakt.
  • Volg een cursus over geld en verdiensten, hoe men moet boekhouden. Als u het verschil niet kent tussen debet en credit dan zal u nooit rijk worden.
  • Zoek een mentor, iemand die u wegwijs kan maken over geld verdienen. Advies: geef hem echter nooit uw geld in handen, zonder er zeker van te zijn dat hij er niet mee wegrent.

  • Het advies is dus om hard en gericht te werken aan alles wat met uw geld, uw baan en uw investeringen heeft te maken.
  • Iemand die zijn zaken laat versloffen zal veel meer verliezen dan hij denkt!
  • Aan de andere kant: u hoeft het niet te overdrijven in uw jacht naar geld. Een relaxed bestaan maakt dat u langer leeft. Zie alles in het juiste perspectief.
  • Het is altijd het beste om het overzicht over uw eigen vermogen te houden. Denk erom dat het menselijk is dat men u graag wat lichter wil maken, op oirbare of onoirbare wijze. Zodra u tekenen van rijkdom vertoont zal men u graag ervan af willen helpen ter zelfverrijking.

7. Rijkdom vliegt weg van degene die denkt schema's te vinden om even gauw rijk te worden.

  • Plotselinge rijkdom is een witte raaf: het gebeurt, maar niet vaak en ook niet zo gauw als men zou willen. Het is niet erg om 10 euro per maand uit te geven aan een staatslot, maar voor de rest moet u zich verre houden van gokken.
  • Geef uw geld niet uit handen aan gokkers/handelaars op de beurs. Gokken is precies wat het zegt: er is sprake van kans of geen kans en geen kans is meestal hoger dan 50 procent. Gokken is slecht voor uw gemoedrust en verslavend.
  • Verlangen naar plotselinge rijkdom maakt ons gevoelig voor charlatans en criminelen.
  • Groeiende rijkdom is meestal een gestaag iets, als je een gewoon mens bent, dat niet in de schijnwerpers van de beroemden der Aarde staat.
  • Het ligt in de aard van de mens om ongeduldig en te gretig te zijn over bezittingen en geld . De huidige kredietcrisis geeft alleen maar aan, dat we de laatste jaren het slachtoffer zijn geworden van de gedachte, dat alles maar moet kunnen en dat je er even veel recht op hebt als al die beroemdheden die je ziet in de soaps. ('Omdat je het verdient..., een buitengewone verleidende reclame slogan.)

Adeptheid op het gebied van geld groeit met de tijd en wordt op een gegeven moment iets automatisch. Een langzaam groeiend inkomen geeft veel meer voldoening. Het is veel saaier en niet zo cool, maar denkt u eraan wie straks het laatste lacht.
Veel plezier met uw rijkdommen!
© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Secrets Of The Millionaire MindSecrets Of The Millionaire Mind'Secrets Of The Millionaire Mind' is de bestseller van auteur T. Harv Eker. Na dit boek bleef het niet stil en al gauw v…
Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Iedereen kan uit de geldproblemen komen. Schulden aflossen is voor steeds meer mensen een dagelijks probleem. Zit jij in…
Rijk worden: de 6 geheime regels van rijkdom van KiyosakiRijk worden: de 6 geheime regels van rijkdom van KiyosakiRobert Kiyosaki onthult de zes geheime regels die mensen die rijk zijn hun kinderen meegeven. Leer hoe je door je activa…

Een vrouw als baas of premier: willen we dat?Een vrouw als baas of premier: willen we dat?Een vrouwelijke baas. Of een vrouw als premier. Willen we dat? Hoe is sowieso het beeld als het gaat om de combinatie vr…
Last van een stalker?Last van een stalker?Een stalker komt overal voor. Je wordt continu lastig gevallen door dezelfde individu. Hij/zij achtervolgt je op straat…
Bronnen en referenties
  • http://family-law.ratecreditcard.net/the-seven-immutable-laws-of-gold-protecting-your-treasure/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&doing_wp_cron
  • http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-richest-man-in-babylon/1001004007638064/index.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Richest_Man_in_Babylon_(book)
Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 24-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.