nieuws uitgelichtHoe is de MeToo-discussie over seksueel misbruik ontstaan
In 2017 barstte wereldwijd de discussie hevig los over seksueel misbruik. Zowel vrouwen als mannen deden op sociale media hun verhaal over het seksueel misbruik/seksuele intimidatie dat ze eerder in hun leven was overkomen. Ook veel beroemde personen werden beschuldigd van seksueel misbruik. De ophef over seksueel wangedrag stond in de media bekend als 'MeToo' of #MeToo. Maar waar komt deze term en hashtag vandaan? Hoe komt het dat in 2017 de discussie over seksueel misbruik in alle hevigheid losbarstte?
Beschuldigingen over seksueel misbruik Harvey Weinstein
De MeToo-discussie kent haar oorsprong in oktober 2017. Twee New Yorkse tijdschriften pakten groots uit met berichten over Harvey Weinstein, een bekende producer van Hollywoodfilms zoals Pulp Fiction, Shakespeare in Love en Gangs of New York. In deze bladen beschuldigden meer dan tien vrouwen de producent van seksueel wangedrag. De beschuldigingen varieerden van aanranding tot verkrachting. Door deze reportages werd een kettingreactie in gang gezet; in de dagen die erop volgden kwamen nog meer vrouwen uit de filmindustrie met soortgelijke beschuldigingen naar buiten. Harvey Weinstein ontkende de beschuldigingen, maar werd toch ontslagen bij het door hemzelf opgerichte bedrijf The Weinstein Company. Naar aanleiding van de vele beschuldigingen zijn vervolgens meerdere politieonderzoeken gestart. Er werd wereldwijd gereageerd op de beschuldigingen aan het adres van Weinstein. Zijn vrouw Georgina Chapman kondigde aan te willen scheiden. Ook raakte de producent zijn lidmaatschap bij verschillende grote filmorganisaties kwijt, waaronder de British Academy of Film and Television (BAFTA). Ook hooggeplaatste figuren als Hillary Clinton en Barack Obama reageerden op de controverse; zij keurden het vermeende gedrag van Weinstein af.
Het ontstaan van MeToo op sociale media
De hashtag #MeToo bestond al voor het ontstaan van de bovengenoemde controverse. De Amerikaanse activiste Tarana Burke gebruikte de hashtag al regelmatig op sociale media in het kader van seksueel wangedrag en misbruik. Slachtoffers konden hun eigen ervaringen delen door #MeToo toe te voegen aan hun bericht. Na het ontstaan van de controverse in oktober 2017 moedigde actrice Alyssa Milano, onder andere bekend van series als My Name is Earl en Charmed, haar volgers aan om zijn/haar eigen ervaringen met seksueel wangedrag, intimidatie en misbruik te delen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven; de kreet 'MeToo' wordt vaak gebruikt als het gaat om seksueel misbruik. Sinds het viraal gaan, is de term al vele duizenden keren gebruikt. In de eerste 24 uur, was #MeToo al in 12 miljoen Facebookberichten voorgekomen. Op Twitter werd de term tussen 15 en 16 oktober maar liefst 300.000 keer gebruikt. Veel beroemdheden, zoals Lady Gaga, Ellen DeGeneres en Sheryl Crow, hebben op deze manier ook hun ervaringen gedeeld. De meeste berichten met #MeToo worden geplaatst door vrouwen.
Beschuldigingen van bekende mensen
Na de beschuldigingen tegen Harvey Weinstein, zijn ook andere hooggeplaatste figuren uit de showbizzindustrie beschuldigd van seksueel wangedrag. Men dient hierbij goed te beseffen dat het in de meeste gevallen
slechts gaat om beschuldigingen. In de meeste gevallen zijn er medio november 2017 (nog) geen officiële uitspraken en veroordelingen door een rechtbank gedaan. Een aantal andere buitenlandse en Nederlandse bekende personen die beschuldigd worden:
Kevin Spacey
Acteur Kevin Spacey, onder andere bekend van hitserie House of Cards, werd in november 2017 beschuldigd van seksueel misbruik door acteur Anthony Rabb. Dit misbruik zou in 1986 hebben plaatsgevonden. Ook na deze onthulling, doken er andere acteurs op die Spacey beschuldigden van misbruik. Spacey reageerde zelf op sociale media; hij kon zich de ontmoeting met Rapp niet herinneren, maar verontschuldigde zich toch voor ongepast gedrag. Tegelijkertijd kwam hij uit de kast voor zijn homoseksualiteit. Dit kwam hem op felle kritiek te staan van homo-organisaties, die het niet gepast vonden van de acteur om deze zaken bij elkaar te noemen.
Mariah Carey
Eén van de eerste vrouwen die rond dit schandaal beschuldigd wordt, is Mariah Carey. Zij zou zich naakt hebben opgedrongen aan een beveiliger. Er zou ongewenst fysiek contact zijn geweest. Ook zou ze haar beveiligers regelmatig uitschelden.
Job Gosschalk
Castingdirector Job Gosschalk wordt sinds november 2017 door meerdere mannen beschuldigd door seksueel wangedrag. De mannen zouden zich tijdens privéaudities bij Gosschalk volledig hebben moeten ontkleden en zichzelf hebben moeten betasten. Gosschalk heeft als reactie zijn werk bij Kemna Casting neergelegd. Hij gaf hierbij toe regelmatig over grenzen heen te zijn gegaan.
Gijs van Dam
Kort na het Weinstein-schandaal kwam de Nederlandse journalist Jelle Brandt Corstius naar buiten met het verhaal dat hij in de begintijden van zijn carrière gedwongen gedrogeerd zou zijn en gedwongen tot orale seks door een collega. Hij noemde hierbij geen naam. Na een tijd wierp media-ondernemer Gijs van Dam zichzelf op als degene die beschuldigd werd. In talkshow Pauw vertelde hij inderdaad seks te hebben gehad met Corstius, maar dit alles zou met wederzijdse toestemming zijn gebeurd.
Conclusie
Sinds oktober 2017 wordt filmproducent Harvey Weinstein door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Als reactie hierop vertellen duizenden mannen en vrouwen van over de hele wereld hun eigen ervaringen met seksueel misbruik. Hierbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de hashtag #MeToo, die viraal ging door actrice Alyssa Milano. Als gevolg zijn ook vele andere beroemdheden beschuldigd van seksueel misbruik.