5 tips voor een positieve eerste indruk
Een positieve goede eerste indruk is uiterst belangrijk bij een ontmoeting met een nieuwe partner of tijdens een sollicitatiegesprek. Met een droge mond, nerveus gedrag en de neiging om steeds over jezelf te praten ben je niet op de goede weg. Nochtans hoeven we niet altijd een goede indruk na te laten. Mensen en karakters botsen nu eenmaal. Toch is het fijn als de mensen na een ontmoeting positief over je denken. Geloven in jezelf en de andere aan het woord laten, samen met enkele andere tips, kunnen ervoor zorgen dat je echt wel kan scoren bij een eerste ontmoeting.
De eerste indruk: belangrijk?
De eerste indruk is heel belangrijk en is daarbovenop in de meeste gevallen ook nog juist. Zonder dat je het weet, ga je je gesprekspartner na enkele minuten onbewust in een hoekje plaatsen. Je zal iemand als extravert, verlegen, aangenaam of impulsief beschouwen op basis van de eerste minuten dat je contact hebt. De eerste indruk is voor 7% gebaseerd op wat je tijdens het gesprek zegt, voor 38% door je toonhoogte en je stem en voor 55% wordt deze beïnvloed door je lichaamstaal. Niet wat je zegt, maar je handelingen in de omgang en je gedrag bepalen dus je eerste indruk.
5 tips voor een positieve en onvergetelijke eerste indruk
Wees zeker van jezelf
Bij een eerste ontmoeting doe je er goed aan om een stevige, maar geen pijnlijke handdruk te geven. Het straat zelfvertrouwen uit en het toont aan dat je sterk in je schoenen staat. Let er wel op dat je hand niet nat is van het angstzweet. Dit zou een totale afknapper zijn. Bij het aanspreken van iemand, ga je met een glimlach op je partner af. Het toont aan dat je je goed voelt in je vel en dat je graag met andere mensen omgaat. Onderwerpen van gesprekken waar je helemaal niets vanaf weet, laat je beter links liggen. Je kan perfect op voorhand aanduiden dat je van dat onderwerp geen kaas hebt gegeten. Niemand zal je dan ook vreemd aanstaren omdat je nog niets gezegd hebt tijdens het gesprek.
Blijf jezelf
Blijf steeds jezelf en geef je niet uit voor iemand anders dan je werkelijk bent. Doe de dingen die goed bij jou passen. Als je bijvoorbeeld heel verlegen bent, moet je niet plots gaan zingen. Ben je toch heel extravert, dan kan je veel contact zoeken met mensen en je extraverte persoonlijkheid op deze manier ten volle expressie geven. De kunst is dus om op een deftige en vlotte manier toch gewoon jezelf te blijven. Je kan je wel anders gaan gedragen, maar aan de hand van je lichaamstaal zal je partner toch wel echt ontdekken hoe je in werkelijkheid bent.
Geef af en toe een compliment, maar overdrijf niet
In een eerste ontmoeting en gesprek kan je af en toe een compliment geven. Op deze manier kan je heel voorzichtig sympathie winnen. De persoon die je complimentjes ontvangt, zal gecharmeerd zijn door je attente opmerkingen. Overdrijf echter nooit en maak de complimentjes niet al te doorzichtig. Het volstaat dikwijls om voortdurend heel positieve dingen te zeggen. Het brengt een positieve sfeer in het gesprek en het is nu net dat waar iedereen zich goed bij voelt.
Toon interesse in je partner
Interesse tonen in je gesprekspartner is belangrijker dan voortdurend over jezelf te praten. Veel mensen denken dat ze veel over zichzelf moeten praten om hen interessant te maken bij de andere. Vergeet niet te peilen naar de interesses bij de andere en laat blijken dat je oprecht luistert en geïnteresseerd bent. Handige tips zijn om af en toe recht in de ogen van de andere te kijken en heel subtiel zijn of haar naam eens te noemen.
Wees open over jezelf
Laat bij een eerste kennismaking af en toe een goede eigenschap van jezelf zien. Uiteraard niet teveel, maar je gesprekspartner moet voelen dat je open bent en je bepaalde dingen vanaf nu wil delen. Vertel uiteraard geen bizarre dingen en focus je op positieve eigenschappen. Iemand die open is, komt meestal ook heel zelfzeker over. Hij heeft niets te verbergen en wil dat dan ook heel graag delen met anderen. Eigenlijk moet je ervan uitgaan dat je nieuwe gesprekspartner een recente nieuwe vriend is. Bij een vriend voel je je heel erg op je gemak en kan je persoonlijke informatie over jezelf kwijt.
Samengevat: Wat wel en niet doen voor een goede eerste indruk?
Absoluut wel doen | Absoluut niet doen |
Interesse tonen in de andere | Jezelf als heel belangrijk beschouwen |
Af en toe oogcontact maken | Enkel over jezelf vertellen |
Zelfzeker overkomen | Met je mobiele telefoon spelen tijdens het gesprek |
Stevige handdruk | Zweethanden hebben |
Een positieve sfeer creëren | Liegen over jezelf om in de gratie te vallen |
Lach als teken van geluk | Praten over onderwerpen waar je niets vanaf weet |
Krijg je nog een tweede kans na een slechte eerste indruk?
In principe krijg je uiteraard nog een tweede kanns. Er is daar wel wat tijd voor nodig. Een perfecte eerste indruk is niet altijd noodzakelijk. Een slecht gevoel bij een date kan gewoon een teken zijn dat er geen klik is tussen jullie beiden. Indien er toch gevoelens zijn, dan kan je gewoon je zenuwachtigheid en slechte indruk toeschrijven aan het feit dat je op dat moment al vlinders in je buik voelde. Na deze eerlijke verklaring zal je heel snel merken of de andere partner nog zin heeft om af te spreken. Het is best mogelijk dat jouw gestuntel als charmant wordt ervaren door je partner indien er bij jullie beiden al vlinders zijn.
De eerste indruk bij een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek neemt al gauw een half uur tot een uur in beslag. Toch zijn het de eerste en de laatste drie minuten die bepalen of je uiteindelijk de baan kan bemachtigen. Belangrijk is dus om al je troeven te bewaren voor het begin of het einde. Ook bij een sollicitatiegesprek zijn een goed oogcontact, zelfvertrouwen en een stevige handdruk erg belangrijk. Wie goed voorbereidt is, houdt ook beter de zenuwen onder controle. Wat er tijdens het gesprek gezegd wordt is niet zo belangrijk. Belangrijk is om een positieve perceptie te creëren bij de andere. Wees dus eerlijk en open over jezelf. Zo niet, dan val je gegarandeerd door de mand. Op het einde van het gesprek hou je best nog enkele troeven achter de hand. Veel kandidaten denken dat het ergste dan al voorbij is en laten hun concentratie wat afzwakken. Laat dit niet gebeuren omdat de laatste minuten van elke ontmoeting in het geheugen worden opgeslagen. Hou je focus aan totdat je de deur buiten bent.