Emigreren: positief op pad!

Wat is emigratie? Om welke redenen gaan mensen emigreren? Wat zijn de afwegingen die je moet maken? Wat moet je allemaal regelen en wat zijn de valkuilen? Hierop zal ik in dit artikel antwoord proberen te geven.

Redenen voor emigratie

Emigreren betekent dat je, je geboorteland verlaat om je in het buitenland te vestigen. De reden dat mensen gaan emigreren is omdat ze van mening zijn dat ze het ergens anders beter zullen hebben. En “het beter zullen hebben” kan betrekking hebben op veel uiteenlopende aspecten van het leven, zoals bijvoorbeeld politieke of economische redenen. Men kan opzoek zijn naar betere financiële mogelijkheden. In een ander land kunnen de carrièremogelijkheden beter zijn, meer kans op een baan of een hoger salaris.

Maar ook gezondheid kan een belangrijke reden zijn om te emigreren. Het klimaat kan veel invloed hebben op onze gezondheid. Zo kan emigratie een oplossing zijn voor mensen met bijvoorbeeld reumatische klachten. Het koude en vochte klimaat in Nederland kan de pijn verergeren, terwijl het klimaat in zonnigere en drogere landen de pijn enorm kan verzachten.
Een vakantieliefde kan de “ware” blijken te zijn en je overtuigen om te gaan emigreren naar het desbetreffende land waar je geliefde woont om samen daar een leven op te bouwen.

Maar misschien heb je deze redenen; als beter werk, betere gezondheid of liefde helemaal niet nodig en wil je op zoek naar geluk en avontuur omdat je het in je eigen omgeving wel gezien hebt. En is dat je reden om te gaan emigreren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die met pensioen gaan en hun oude dag willen doorbrengen in zonnige oorden en bijvoorbeeld vertrekken naar de Spaanse costa´s. Maar er zijn ook jongeren die, hoewel de levensstandaard hoog is in Nederland, hun koffers pakken en het avontuur zoeken over de grens.

Emigratiegolven in de Nederlandse geschiedenis

In de Nederlandse geschiedenis zijn er verschillende emigratiegolven te herkennen. Zo emigreerden veel Nederlanders ten tijde van de Gouden Eeuw. In deze tijd stichtte Nederland veel handelsposten en kolonies, onder andere in Indonesië, Zuid-Afrika, Suriname en de Verenigde Staten. Een andere emigratiegolf vond plaats in de negentiende eeuw tussen 1845 en 1860. In deze tijd heerste er een slechte economische situatie vanwege het mislukken van de oogsten. Maar ook emigreerden er veel leden van de Kerken die zich afgescheiden hadden van de Nederlands Hervormde Kerk. De overheid probeerde hen op allelei manieren te dwarsbomen en daarom probeerden ze een nieuw leven op te zetten in een ander land. Tussen 1880 en 1920 is een nieuwe emigratiegolf te zien. De meeste emigranten vertrokken naar de Verenigde Staten waar nog veel grond voor een goedkope prijs te krijgen was. Ook na de Tweede Wereldoorlog vond er veel emigratie plaats, onder andere naar Canada, Australië en de Verenigde Staten. Dit gebeurde vooral vanwege economische redenen en maar ook vanwege de angst voor het uitbreken van een nieuwe oorlog.

Positief op pad

Vandaag de dag lopen er ook veel Nederlanders rond met het idee om de grens over te trekken. Maar wat graag zouden ze vertrekken uit ons koude kikkerlandje, onvluchten aan het stressvolle bestaan, aan de toennemende gevoelens van onveiligheid of aan de overgeorganiseerdheid van het land. Oftewel, zon, ruimte en rust. Voor velen blijft het maar een droom, maar sommigen durven de stap te nemen. Als je alles van te voren tot in de puntjes geregeld wilt hebben en op zeker wilt spelen, dan kan je beter thuis blijven dromen. Want emigreren is nooit op zeker spelen, het brengt altijd risico´s met zich mee; geldtekort, heimwee, kinderen die niet kunnen wennen in de nieuwe omgeving, cultuurschok, moeite met intergreren met de autochtone bevolking, een baan onder je niveau vanwege taalproblemen of aanpassingsprobelemen aan de werkcultuur etc. Daarom een aantal adviezen om deze valkuilen van het emigreren zoveel mogelijk te vermijden:

Emigreren met passie

Emigreren moet altijd een keuze zijn die genomen wordt vanuit een positieve blik; bijvoorbeeld omdat men verliefd is op een bepaald land. En niet andersom; emigratie als een vlucht vanwege frustraties in eigen land. Waarbij men dus vertrekt vanuit een negatieve instelling.

Doe onderzoek naar het land

Kies niet zomaar een land uit, maar vertrek naar een land waar je, je mee verbonden voelt. En zelfs dan moet je goed onderzoek doen naar het land. Ga er bijvoorbeeld eens drie maanden op verkenning voordat je, je er definitief gaat vestigen. Ook is het heel belangrijk om de taal te leren alvorens er te gaan wonen. Dit maakt de integratie een heel stuk gemakkelijker. Bedenk ook dat emigratie geen vakantie is. Een land, zijn bewoners en leefstijl kunnen heel anders ervaren worden tijdens een vakantie dan wanneer men zich er gaat vestigen. Contact zoeken en advies vragen aan landgenoten die ervaring hebben met emigratie naar het land van bestemming kan heel nuttig zijn. Op internet zijn veel forums te vinden waarop landgenoten in een bepaald land ervaringen en praktische tips uitwisselen.

Papierwerk, verzekeringen, financiële zaken

Houd er rekening mee dat er ook veel papierwerk komt kijken bij een emigratie. Denk aan uitschrijven in land van herkomst en inschrijven in het nieuwe land, legaliseren van diploma´s in het eigen land om mee te nemen, reispapieren, eventueel het aanvragen van een visum, internationaal geboorteregister, dossiers van huisarts, tandarts etc.

Ga nooit onverzekerd op pad. Controleer of je huidige verzekering aangepast kan worden. Er bestaan in Nederland verzekeringsbedrijven die goede internationale verzekeringen voor je kunnen afsluiten. Ook is het vaak handig om voorlopig nog een Nederlandse bankrekening aan te houden. Raadpleeg ook de websites van de Nederlandse Ambassade van het land waarheen je gaat emigreren. Daarop is vaak veel nuttige informatie te vinden.

Hulp van specialisten

Om een goed overzicht te houden van wat er allemaal geregeld moet worden kan het handig zijn om de hulp in te roepen van een speciale emigratieconsulent. En ook gespecialiseerde internatiale verhuisorganisaties kunnen je goed opweg helpen.

Er komt veel kijken bij een emigratie, maar het heeft er velen niet van weerhouden om de stap toch te nemen. Emigreren is altijd een groot avontuur en ongetwijfeld zullen er onverwachte dingen op het pad komen. Maar met de juiste positieve en avontuurlijke instelling kunnen vele obstakels overwonnen worden. Emigratie betekent risico´s nemen, huis en haard verlaten, zonder te weten wat je zult vinden. Maar het zal hoe dan ook een waardevolle ervaring zijn, waarbij je voor ogen moet houden dat het niet alleen belangrijk is wat je zult vinden, maar dat het vaak veel belangrijker is wat je op je weg tegen zult komen. En wat je daarvan zult leren.
© 2008 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emigreren, wat moet je regelen?Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire em…
Emigreren is meer dan verhuizen alleenVele Nederlanders dromen ervan, en jaarlijks wagen meer dan 100.000 landgenoten de sprong. Bij het emigreren moet u voor…
Emigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagEmigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagAls je gaat emigreren heeft dit consequenties voor je recht op sociale verzekeringen en kinderbijslag in Nederland. Het…
Waarom negatief over mensen met overgewicht?Waarom negatief over mensen met overgewicht?Dun zijn is in; dat merken we aan de mode- en filmindustrie. Iedereen is massaal aan het Sonja Bakkeren om die overtolli…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 13-05-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.