Het belang van integriteit

Het belang van integriteit Mensen verwachten altijd van anderen dat ze integer zijn. Integriteit is belangrijk in onze maatschappij, maar hoe komt dat nou precies? Wat is er zo goed aan integer zijn? Wat houdt integriteit nou precies in? Het is lastig om een antwoord te geven op die vragen, omdat integriteit een breed begrip is, die door verschillende mensen anders gezien wordt. Iedereen heeft een bepaald beeld bij integriteit, maar dit verschilt weer per persoon. Wanneer ben je integer en wanneer ben je dat niet? Als integriteit zo gewaardeerd wordt, is het wel handig om te weten hoe je integer kan zijn en hoe je integer kunt handelen.

Wat is integriteit precies?

We kunnen een vrij korte definitie van integriteit formuleren. Integriteit kunnen we zien als het duidelijk en oprecht spreken dat laat zien wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven. Deze definitie lijkt kort, maar is tegelijkertijd wel ontzettend breed, want nu weten we nog niet zo veel. Integriteit is persoonsgebonden, dat blijkt wel. Iedereen is positief over integriteit, integer zijn wordt gezien als een goede eigenschap. Integriteit is een moreel concept, als je over iemand zegt dat diegene niet integer is, spreek je dan ook een moreel oordeel uit. Eigenlijk keur je die persoon af. Dat laat ook het belang van integriteit zien, het zegt iets over wie je bent.

Welk effect heeft integriteit?

Doordat de definitie van integriteit lastig uit te leggen is, is het effect ook lastig uit te leggen. Het belangrijkste effect van integriteit is dat het vertrouwen en waardering opwekt. Als je staat voor je keuzes en je belangen, kom je integer over. Mensen weten waar ze op kunnen rekenen, wat ze kunnen verwachten, en dat wordt gewaardeerd. Integriteit roept waardering op. De duidelijkheid van een integer persoon maakt het in de omgang makkelijk om met die persoon afspraken te maken, je weet waar je aan toe bent, waar je van op aan kan.

Integriteit draagt bij aan persoonlijk functioneren, door integer te zijn zullen andere mensen anders op je reageren, ze zullen zelf ook duidelijker zijn en meer staan voor de keuzes die ze maken. Integriteit houdt dus ook in, handelen naar volle overtuiging. Als je handelt naar volle overtuiging, wordt alles eigenlijk eenvoudiger, omdat je niet twijfelt, je bent zeker van je zaak en komt zeker over.

Waarom willen we graag integer zijn?

Integriteit is een onderdeel van ons karakter en een veel besproken onderwerp, vooral in de media. Er hangt een grote morele lading aan het integer zijn, het hoort bij ons beeld van een goed leven. Integriteit wordt ook wel gezien als een aspect dat ons leven zin geeft. Integriteit draagt ook bij aan het functioneren van een organisatie, of andere groepering. Door meer integer te zijn, zal alles makkelijker verlopen. Integriteit wordt door de maatschappij als belangrijk gezien, waardoor mensen het als individu vanzelf ook belangrijk gaan vinden. Als je niet integer bent, is dat eigenlijk negatief en het wordt ook als negatief opgevat.

Hoe kan je integer zijn?

Een belangrijk onderdeel van integer zijn, is het herkennen van morele kwesties. Integriteit speelt vooral een rol bij morele vragen, conflicten en keuzes. Je laat je integriteit zien bij een lastige keuze, door juist op dat moment volledig achter je eigen overtuiging te staan. Dit is lastig, omdat je eigenlijk niet moet twijfelen. Je moet volledig overtuigd zijn van je eigen oordeel, want dan ben je integer. Je staat voor je handelen en voor wat je zegt.

Morele kwesties spelen dus een belangrijke rol, hierbij is het van belang om morele vragen te herkennen, op die manier kun je integriteit laten zien. Hierbij laat je je morele intuïtie zien. Je voelt morele kwesties zelf aan, voor dat andere mensen je hier op wijzen. Door het ontwikkelen van een oog voor morele kwesties, kan je van te voren bedenken wat je zelf ergens van vindt, zodat je volledig achter je eigen mening staat. Hierdoor handel je vrijwel automatisch integer, wat mensen zullen waarderen.
© 2013 - 2024 Nikkydegraaf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Integriteit herkennenIntegriteit herkennenWat is integriteit? Hoe zit een integer persoon in elkaar? Welke persoonlijke eigenschappen bezit een integer persoon? W…
Waar draait informatiebeveiliging om?CIA Triad is het Engelstalige begrip waarmee de aspecten van informatiebeveiliging worden aangeduid. De afkorting CIA st…
Communicatie, teamwork en integriteit binnen een bedrijfCommunicatie, teamwork en integriteit binnen een bedrijfHet belangrijkste binnen een bedrijf is integriteit, teamwork en communicatie. Dit zijn de belangrijkste waarden van een…
VGBA: Verordening gedrags- en beroepsregels accountantsVGBA: Verordening gedrags- en beroepsregels accountantsDe VGBA is een 'principle based'-regelgeving, die inhoudt dat de accountant professionele oordeelsvorming toepast bij de…

Efficiënter beleid in verzorgingstehuizen“Het aantal 65-plussers stijgt van 2,5 naar 4 miljoen in 2025. Dan is 22% van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar…
De kansen van de vergrijzingDe kansen van de vergrijzingIn de zorg is de vergrijzing in Nederland een groot onderwerp. Het lijkt een doodlopende zaak. Steeds meer ouderen hebbe…
Bronnen en referenties
  • Integriteit in uitvoering - Wieger van Dalen
Nikkydegraaf (18 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.