Toegangs- en uitgangscontroles op personen

Toegangs- en uitgangscontroles op personen Als je bij een bedrijf naar binnen wilt, kan dat vaak niet zomaar. Men wil namelijk weten wie je bent en of je bevoegd bent om naar binnen te mogen. Dit is met name van toepassing op halfopen en besloten objecten. Bedrijven nemen in de vorm van controles en andere instrumenten preventieve maatregelen om eventuele gevaren te voorkomen. We kennen hierbij de controle op personen en op goederen. In dit artikel wordt ingegaan op de toegangs- en uitgangcontroles op personen.

Toegangscontroles

Nu het tijdperk van de sloten, systemen en barcodes aan een einde begint te komen wordt er steeds meer nadruk gelegd op persoonlijke controles. Het doel van toegangscontrole op personen is het weren van onbevoegden. Iemand is onbevoegd als hij of zij geen toestemming heeft om het object binnen te gaan. Vergis je niet, werk- en openingstijden zijn hierbij ook aan de orde. Veel grote bedrijven hanteren een legitimatieplicht. Men kan zich legitimeren door een geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.

Gevaren

Er zijn natuurlijk talloze gevaren te bedenken wanneer men geen toegangs- en uitgangscontroles uitvoert wanneer bezoekers, personeel of andere mensen het object willen betreden. Vaak zijn bedrijfsprocessen geheim voor de buitenwereld en zal er veel informatie aanwezig zijn die binnen het bedrijf gehouden moet worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld nieuwe producten, uitvindingen of recepten. Ook kunnen er gevaarlijke stoffen of apparatuur aanwezig zijn waar men van op de hoogte gesteld moet worden. De voornaamste reden dat er toegangs- en uitgangscontroles worden uitgevoerd is om onbevoegde personen te weren.

Biometrische identificatie

Andere methoden die zeer populair bevonden worden zijn biometrische identificaties. Denk hierbij aan een irisscan. Het is de nieuwste en meest gecompliceerde manier om de identiteit te achterhalen. Toegangscontrole door middel van een irisscan is gebaseerd op de zichtbare gelaatstrekken van de iris. Ten tweede bestaan er ook gezichtsherkenning systemen die in eerste instantie werden gebruikt wanneer er voetbalrellen hadden plaatsgevonden en dergelijke. Deze systemen herkennen automatisch gezichten aan de hand van een database en kan binnen vijf seconden al achterhalen of je bevoegd bent om naar binnen te gaan.

Keycard

Een keycard is een kunststof kaartje waarmee de gebruiker een object binnen kan, Het kaartje bevat geen persoonlijke gegevens. De card wordt afgelezen door apparatuur die controleert of de gebruiker naar binnen mag. Er zijn twee soorten keycards. Een keycard met cijfercode of zonder cijfercode.

Smartcard

De smartcard lijkt in het eerste opzicht veel op de keycard maar heeft in werkelijkheid veel meer opties. Er staan, in tegenstelling tot de keycard, ook persoonlijke gegevens op van de houder. Hetgeen wat er op staat, is echter niet gewoon leesbaar. De informatie staat op een zogenaamde geheugenchip. De voordelen van de smartcard zijn dat je allerlei mogelijkheden met de card hebt. Bijvoorbeeld om deuren te openen, koffie uit een automaat te halen, tijden te registeren of om een computernetwerk binnen te komen. Tenslotte heb je voor dit systeem geen beveiliger nodig die de identificatie moet uitvoeren.

Conclusie

Het is van essentieel belang dat organisaties haar bezoekers blijft identificeren om zo de veiligheid te blijven waarborgen. Tegenwoordig zijn er vele geavanceerde systemen ontwikkeld waar het bedrijf voor kan kiezen. De controle op personen kan plaatsvinden met behulp van herkenning door de beveiligers, keycards, smartcards, legitimatiebewijzen of toegangsbewijzen.
© 2012 - 2024 Roeland123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biometrie, sleutel tot veilig bankierenBiometrie, sleutel tot veilig bankierenBiometrie oftewel biometrische identificatie maakt een unieke identificatie van personen mogelijk op basis van persoonli…
Identificatieplicht NederlandIdentificatieplicht NederlandDe identificatieplicht in Nederland geldt voor iedereen vanaf de leeftijd van 14 jaar. Dit houdt in dat iedereen vanaf d…
OAT Typologie: HandelsorganisatieOAT Typologie: HandelsorganisatieEen artikel met informatie over de typologie handelsorganisatie. Er zijn twee soorten te onderkennen, namelijk handel me…

Collecte – Stichting Centraal Bureau FondsenwervingCollecte – Stichting Centraal Bureau FondsenwervingEr wordt wat afgecollecteerd in Nederland. Elke week is er wel een organisatie die langs de deuren gaat met een collecte…
De UNICEF Wij gaan voor 0 actieDe UNICEF Wij gaan voor 0 actieUNICEF komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Er zijn namelijk heel veel landen waar kinderen niet het leven l…
Roeland123 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.