Sinterklaasideeën voor een onvergetelijk Sinterklaasfeest

Sinterklaasideeën voor een onvergetelijk Sinterklaasfeest Hou je dit jaar een Sinterklaasfeest? Dan zijn wat extra tips zeker geen overbodige luxe, want na enkele jaren weet je soms echt niet meer hoe je origineel uit de hoek moet komen. Toch zijn er heel wat leuke dingen die je kunt doen om van jouw Sinterklaasfeest het beste feest ooit te maken! Maak gebruik van diverse tips en zorg voor een onvergetelijke ervaring voor zowel jong als oud.

Muziek

Muziek is een echte must voor ieder Sinterklaasfeest! Het gebruik van muziek zorgt namelijk voor een welbepaalde sfeer, waardoor iedereen dat echte Sinterklaasfeest gevoel krijgt!

Een eerste tip is het zingen van Sinterklaasliedjes. Je kunt de kinderen bekende Sinterklaasliedjes gaan aanleren, en deze dan uit volle borst zingen wanneer Sinterklaas arriveert. Je kunt hiervoor gebruik maken van een instrument, indien je muzikaal bent aangelegd, of je kunt ook gebruik maken van een cd-speler om de kinderen muzikaal te begeleiden.

Enkele leuke Sinterklaasliedjes zijn:

Bron: Eyehook.com, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Eyehook.com, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Zie ginds komt de stoomboot

'Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan,
hij brengt ons Sint Nicolaas,
ik zie hem al staan.
Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer,
hoe waaien de wimpels al heen en al weer.'

Sinterklaasje, Bonne, Bonne, Bonne

'Sinterklaasje, bonne, bonne, bonne
gooi wat in mijn lege, lege tonne
gooi wat in de huizen
we zullen grabbelen als muizen.

Sinterklaasje, bonne, bonne, bonne
gooi wat in mijn lege, lege tonne
gooi wat in mijn laarsje
dank U, Sinterklaasje.'

Knutselen

Wachten tot Sinterklaas aankomt, is vaak heel vervelend voor kinderen. Ze kunnen namelijk niet wachten tot de goede Sint cadeautjes brengt. Om het wachten op de Sint makkelijker te maken, of het feest leuk te houden wanneer de Sint weer vertrekt, is knutselen vaak de oplossing!

Wat je gaat knutselen is natuurlijk wat afhankelijk van de leeftijd van kinderen op het Sinterklaasfeest! Het is daarom belangrijk een goede keuze te maken bij het knutselen en vooral rekening te houden met jonge kinderen. Ook vraagt knutselen wat voorbereiding van de organisator, dus is het zeker aangeraden hiermee ook rekening te houden voordat het Sinterklaasfeest begint!

Tekeningen voor de Sint

Vooraleer de Sint aankomt, kan je de kinderen enkele tekeningen voor de Sint laten maken. Voor de allerkleinsten kan je enkele gemaakte tekeningen laten inkleuren. Dergelijke kleurplaten zijn online heel gemakkelijk terug te vinden. Maar wat heb je nu precies allemaal nodig voor het maken van tekeningen?

 • Wit tekenpapier of tekenpapier in verschillende kleuren
 • Verf
 • Verfborstels
 • Potjes voor water
 • Kleurpotloden
 • Tekenpotloden
 • Gommen
 • Kleurplaten

Mijter en staf

Een tweede leuke activiteit voor kinderen is het maken van een mijter en/of staf. Voor dit knutselwerkje is er wel wat voorbereiding nodig, maar het is zeker de moeite waard.

Wat heb je nodig voor een mijter en staf?

 • Geel tekenpapier
 • Rood tekenpapier
 • Schaar
 • Lijm
 • Touwtje
 • Karton
 • Plastic buis
 • Gele verf
 • Kwast
 • Nietmachine

Het maken van de mijter:

Vouw het geel tekenpapier dubbel en teken aan de rechterkant de helft van een kruis. Soms wordt deze stap beter uitgevoerd door een volwassene, hierdoor kunnen kinderen het kruis beter uitknippen.

Voor de mijter neem je een vel rood tekenpapier en teken daarna in het bovenste deel een puntvorm. Deze stap kunnen de kinderen zelf doen, maar kan natuurlijk ook worden gedaan door een volwassene. Daarna wordt de vorm uitgeknipt en enkele nietjes aan de zijkant van de mijter geplaatst. Eenmaal de nietjes zijn bevestigd, wordt het gele kruis in het midden van de mijter gelijmd.
Het maken van de staf:

Het leukste onderdeel is zonder twijfel het maken van de staf. Hierbij wordt de staf geverfd met wat gouden of gele verf en aan de bovenkant wordt een krul bevestigd die eerder door een volwassene uit karton werd gesneden. De kinderen vinden het onwaarschijnlijk leuk om net zoals Sinterklaas een staf en mijter te hebben!

Cadeautjes

Dit is het belangrijkste onderdeel van een geslaagd Sinterklaasfeest! Althans voor de kinderen. Vaak vinden ouders het moeilijk om een geslaagd Sinterklaasfeest te houden door de prijs van cadeautjes. Zeker wanneer je een Sinterklaasfeest houdt voor heel wat mensen, is het moeilijk iets origineel en toch goedkoop te vinden.

Daarom is het zeker aangeraden een maand voor het Sinterklaasfeest even rond te kijken voor wat goedkope cadeaus die toch leuk zijn, bijvoorbeeld een leuke knuffelbeer. Online veilingsites staan ook vol koopjes dus maak daar ook gebruik van!

Ook is het heel leuk om niet alleen de kinderen te verassen met een leuk Sinterklaascadeau, maar ook voor enkele leuke Sinterklaascadeaus te zorgen voor de aanwezige volwassenen. Zo wordt het niet alleen voor de kinderen een onvergetelijke Sinterklaas, maar ook voor de aanwezige ouders!
© 2012 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?

De UNICEF Wij gaan voor 0 actieDe UNICEF Wij gaan voor 0 actieUNICEF komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Er zijn namelijk heel veel landen waar kinderen niet het leven l…
Studentenverenigingen in DelftStudentenverenigingen in DelftJe gaat studeren, maar zit te twijfelen of je bij een studentenvereniging wil. Natuurlijk is een studentenvereniging hee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: CrazyPhunk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sinterklaas_2007.jpg
 • http://sinterklaas.101tips.nl/
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Present.gif
 • Afbeelding bron 1: Eyehook.com, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.