Mantelzorgdag, ieder jaar op 10 november

Mantelzorgdag, ieder jaar op 10 november In Nederland zijn er meer dan 2,5 miljoen mantelzorgers en deze worden jaarlijks in het zonnetje gezet en wel op 10 november, de jaarlijkse mantelzorgdag. Je mag jezelf mantelzorger noemen wanneer je meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden voor een naaste zorgt. Niet iedere mantelzorger staat erbij stil dat hij of zij mantelzorger is.

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november 1997 vond de eerste Dag van de Mantelzorg plaats. Het idee achter de mantelzorgdag is ontspanning, ontmoeting en verwennen van mensen die zich dag in, dag uit belangeloos voor een ander inzetten. Verder moet de Dag van de Mantelzorg bijdragen aan de her- en erkenning van mantelzorgers. Van de mantelzorgers in Nederland is 42% man en 58 % vrouw. Deze mensen doen hun werk meestal in stilte en hebben weinig contact met andere mensen in een soortgelijke situatie. Zo zijn ze vaak slecht op de hoogte van hun rechten als mantelzorger. De Dag van de Mantelzorg is er dus niet alleen om contacten op te doen en om te ontspannen, maar ook een dag waarop mantelzorgers informatie krijgen en kunnen uitwisselen.

National Carers Week

In Engeland wordt al vele jaren de National Carers Week georganiseerd. Deze week vol activiteiten en festiviteiten voor mantelzorgers vindt daar jaarlijks plaats in juni. Dit idee is in 1997 omarmt door LOT (de voorganger van Mezzo) en hieruit is de Dag van de Mantelzorg ontstaan. Ook het idee van de mantelzorgcafés is overgenomen van onze Westerburen. In Engeland hebben mantelzorgers recht op een zorguitkering en komen ze vaak in aanmerking voor gratis abonnementen op fitness centra. Deze mantelzorgers drukken namelijk de kosten van de zorgsector en volgens de Engelse regering mag hier best wat tegenover staan. Bovendien kan een gezonde mantelzorger langer zijn taken volbrengen en daar willen bij onze Westerburen best wat in investeren.

Mantelzorg

Het woord mantelzorg werd voor het eerst gebruikt in 1977 door prof. dr. J.C.M. Hattinga Verschure. Deze hoogleraar in de Ziekenhuiswetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Utrecht was zelf maatschappelijk zeer betrokken. Hij overleed in 2006. Hij bedacht het woord mantelzorg en de volgende definitie hiervan: Mantelzorg is zorg die verleend wordt door partners, familieleden, vrienden of een goede buur, aan hulpbehoevende mensen, zoals mensen met een chronische ziekte of met een handicap. Het is zorg die uitstijgt boven de normale zorg voor elkaar. Het is hulp die onbetaald gegeven wordt.

Mezzo

Mezzo is een organisatie ter ondersteuning van mantelzorgers. Mantelzorgers kunnen hier met al hun vragen terecht. Veel vrijwilligersorganisaties vallen onder Mezzo, zodoende weet Mezzo waar je in jouw buurt vrijwilligers kan vinden waarop je een beroep op kan doen om de zorg deels uit handen te geven. Ook weten zij waar en onder welke voorwaarden je een beroep kan doen op professionele ondersteuning. Mezzo is ook verantwoordelijk voor het ontstaan van de Dag van de Mantelzorg.

Meer lezen over hulp aan mantelzorgers: Mantelzorgers en ondersteuning

Hopelijk blijft de Dag van de Mantelzorg nog lang bestaan. Een dag waarop de mantelzorgers even kunnen ontspannen en leuke dingen kunnen doen als waardering voor hun vaak zware taak.

Mantelzorgcompliment

Wanneer je zelf geholpen wordt door familie of vrienden en wel eens wat wil doen om ze te bedanken kan je het mantelzorgcompliment voor ze aanvragen. Hiervoor krijg je een brief en formulier van de gemeente waarin je woont.

Als mantelzorger kan je bij het WMO aangeven dat je mantelzorg verleent. De WMO is verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. In sommige gemeenten is registratie als mantelzorger ook noodzakelijk om in aanmerking te kunnen komen voor het mantelzorgcompliment. Ook kan dit helpen, wanneer je in aanmerking wilt komen voor respijtzorg (vervangende zorg).
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mantelzorg en mantelzorgcomplimentMisschien ken je iemand in je omgeving die mantelzorg verzorgt. Deze persoon levert dan onbetaalde zorg voor zieke famil…
Mantelzorg en Dag van de MantelzorgMantelzorg en Dag van de MantelzorgMiljoenen mensen zorgen, zonder dat ze er voor betaald worden, voor evenzovele aan bed gekluisterde, gehandicapte en hul…

Welke dieren kan je etenWelke dieren kan je etenMensen eten vlees en vis. Omdat het gezond is, lekker is en de maaltijd compleet maakt. Heel veel soorten dieren zijn ee…
In het profvoetbal moeten statistisch gezien homo's spelenIn het profvoetbal moeten statistisch gezien homo's spelenEr zouden tussen het grote aantal mannen dat voetbalt homoseksuelen spelen, ook in het Nederlandse profvoetbal, anders z…
Bronnen en referenties
  • http://www.cursussen.hu.nl/Alumni/Alumni%20Social%20Work/Geschiedenis%20Social%20Work%20van%201945%20tot%20nu/De%20Horst%201945-2005/~/media/HU-Alumni/docs/Maatschappij%20en%20Recht/Horstcahiers/Horstcahier%2017%20Symposium%20Mantelzorg.ashx
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.