Overgewicht bij kinderen, een maatschappelijk probleem

Overgewicht bij kinderen, een maatschappelijk probleem Steeds meer kinderen in westerse landen lijden aan overgewicht. Wat zijn de maatschappelijke oorzaken? En hoe kunnen we overgewicht bij kinderen proberen tegen te gaan?

Wanneer overgewicht?

Bij volwassenen wordt overgewicht gemeten aan de hand van BMI-berekeningen. Om je BMI (Body Mass Index) te berekenen deel je je gewicht door het kwadraat van je lengte. Is de uitkomst hoger dan 25 dan heb je overgewicht. Bij kinderen geeft de BMI-test echter een onrealistische uitkomst. Kinderen hebben namelijk vetreserves nodig, zolang ze in de groei zijn. Artsen vinden kinderen te zwaar als ze bij de 5% zwaarsten van hun leeftijdsgroep horen.

Maaltijd aan tafel

Onze maatschappij heeft in de 20e eeuw veel veranderingen ondergaan. Zo werkte in 1900 slechts 5% van de moeders. Honderd jaar later had 65% van de moeders een baan. Tegenwoordig kampen veel ouders met een gebrek aan tijd. Het koken van een verse maaltijd en deze gezamenlijk aan tafel op te eten is dan ook bij veel gezinnen niet langer vanzelfsprekend. Er wordt makkelijk naar kant-en-klaarmaaltijden en snacks gegrepen. Deze bevatten vaak toevoegingen (veel suiker en zout) die niet altijd even goed zijn voor de gezondheid van kinderen.

Reclame

Televisie is een machtig medium. Kinderen zien reclames van grote voedselfabrikanten die hun producten aanprijzen. Zoete en hartige snacks die veel vetten en suikers bevatten. Onderzoek wijst uit dat kinderen zich gemakkelijk door deze reclames laten leiden en zo al snel de voorkeur geven aan ongezonde snacks boven vers voedsel.

Achter de TV of computer

Onze maatschappij is onveiliger geworden: althans dat is het algemeen heersende gevoel. Veel ouders maken zich zorgen over de risico's die hun kinderen lopen bij het buitenspelen. Ze houden hun kinderen liever veilig binnenshuis. Dit sluit mooi aan op de behoefte van kinderen om achter de tv of de computer te gaan zitten. Voldoende beweging krijgen ze zo niet.

Overheid moet meehelpem

Schoolkantines zijn vaak verkooppunten van ongezonde snacks en frisdranken. In veel Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Zweden heeft de overheid wetten uitgevaardigd die dit verbieden. In Engeland startte de bekende tv-kok Jamie Oliver een campagne voor gezonde schoolmaaltijden.
De Nederlandse overheid heeft nog geen richtlijnen opgesteld voor schoolkantines, hoewel er wel veel aandacht voor het onderwerp is. Een ander punt is het ontbreken van een sportdocent op verreweg de meeste Nederlandse basisscholen. Gelukkig hebben veel scholen nog wel verplicht schoolzwemmen.

Nog meer mogelijke maatregelen

In Zweden zijn reclames tijdens kinderprogramma's verboden, een maatregel die misschien in andere landen navolging gaat krijgen. De Australische overheid stelt subsidie beschikbaar aan scholen en verenigingen die zwaarlijvigheid proberen tegen te gaan. Bijvoorbeeld: gezondere schoolmaaltijden, schooltuinen en kooklessen met gezonde producten. In veel landen zijn zogenaamde 'fatcamps' in het leven geroepen. Hier kunnen kinderen tijdens hun vakantie gewicht verliezen, met gezond eten en vooral heel veel beweging.
© 2007 - 2024 Kooitje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als je peuter niet wil etenAls je peuter niet wil etenKinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een pro…
Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met overgewicht. Lees hier waarom kinderen vaker obesitas hebben…
Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Overgewicht en obesitas worden een steeds groter probleem. Meer mensen worden te dik. Meer mensen worden te zwaar. Niet…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Wat moet ik doen als ik mij eenzaam voel?Wat moet ik doen als ik mij eenzaam voel?Mensen die eenzaam zijn voelen zich vaak verdrietig en leeg van binnen. Ze voelen zich niet bij machte om hun emoties te…
Bronnen en referenties
  • 'In het Nieuws: zwaarlijvigheid' Adam Hibbert
Kooitje (17 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.